Τη δυνατότητα στους πολίτες που θεωρούν ότι έχουν γίνει σφάλματα στη σύνταξη των δασικών χαρτών, να υποβάλλουν ατελώς αίτημα διόρθωσης δίνει υπουργική απόφαση η οποία θα εξειδικευτεί τις επόμενες μέρες με εγκύκλιο.
Ειδικότερα ύστερα από την υπογραφή υπουργικής απόφασης που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, καθορίστηκε ο προσδιορισμός, ο τρόπος και η διαδικασία διόρθωσης πρόδηλων σφαλμάτων στην κατάρτιση και κύρωση των δασικών χαρτών.
Όπως έγινε γνωστό, με την απόφαση αυτή δίνεται αφενός η δυνατότητα στους πολίτες να αιτηθούν ατελώς στις δασικές υπηρεσίες τη διόρθωση των πρόδηλων σφαλμάτων, χωρίς να είναι πάντοτε απαραίτητη η υποβολή αντίρρησης, και αφετέρου η δυνατότητα στις ίδιες τις δασικές υπηρεσίες να διορθώσουν οίκοθεν τα σφάλματα αυτά.
Επίσης, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ, με εγκύκλιο που θα εκδώσει τις επόμενες ημέρες, θα καθοριστεί η διαδικασία εξέτασης από τις επιτροπές εξέτασης των αντιρρήσεων επί του δασικού χάρτη των παραπάνω αιτήσεων, εφόσον για την ίδια περίπτωση έχει υποβληθεί και αντίρρηση.
Συνοπτικά, ως πρόδηλο σφάλμα στη διαδικασία κατάρτισης του δασικού χάρτη, καθορίζεται οποιαδήποτε προφανής τεχνικού χαρακτήρα απόκλιση ή εσφαλμένη τεχνική απόδοση των οριογραμμών, που παρατηρείται πάνω στα φωτογραμμετρικά υπόβαθρα και προκύπτει, ή από μετρήσεις εδάφους ή από φωτοερμηνευτική απόδοση του θεματικού περιεχομένου του χάρτη, που έρχεται σε αντίθεση με την εικόνα που παρουσιάζεται σ’ αυτά.
Εκ παραδρομής παράλειψη της αποτύπωσης σαφώς δασικής έκτασης εντός ευρύτερης άλλης μορφής (αγροτικής κ.λπ.) και το αντίστροφο, απεικόνιση εμφανώς λανθασμένης αγροτικής έκτασης ως δασικής και το αντίστροφο, παράλειψη εγγραφών στοιχείων των πολυγώνων του χάρτη στη βάση δεδομένων.
Επίσης, πρόδηλο σφάλμα αποτελεί η λάθος αποτύπωση θεματικής επιφάνειας που οφείλεται σε διαμορφωμένα στοιχεία εικόνας (φωτογραφίας) λόγω διαβαθμισμένων περιοχών, η απόδοση ως χορτολιβαδικής έκτασης που αφορά σε πεδινή και ομαλής κλίσης περιοχή, η οποία εξαιρείται της υπαγωγής στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, σύμφωνα με το Π.Δ. 32/2016 (ΦΕΚ 46 Α’).
Επιπλέον, η απόδοση ως χορτολιβαδικής έκτασης που αφορά σε αναγνωρισμένη, κατά τις κείμενες διατάξεις, έναντι του Δημοσίου ως ιδιωτικής, η οποία εξαιρείται της υπαγωγής στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, η απόδοση ως δασικής, έκτασης που αφορά τεχνητή δασική φυτεία, η οποία εξαιρείται της υπαγωγής στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, και ειδικά σφάλματα που οφείλονται σε παράλειψη απεικόνισης πράξεων της διοίκησης πριν από την κύρωση του δασικού χάρτη.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ