Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λε Πεν κέρδισαν στον α’ γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας και ετοιμάζονται για τον β’ γύρο, ο οποίος ίσως καθορίσει το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γράφουν οι New York Times.
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, η Λε Πεν κέρδισε σε περιοχές με χαμηλούς μισθούς και υψηλή ανεργία, όπου και επικέντρωσε την προεκλογική της εκστρατεία, προκειμένου να βάλει ένα τέλος στη μετανάστευση αλλά και να επαναδιαπραγματευτεί τις σχέσεις της Γαλλίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Από την άλλη πλευρά ο Μακρόν κυριάρχησε σε οικονομικά δυναμικές περιοχές και μεγάλες πόλεις, όπως το Παρίσι και η Μπορντό, όπου η επαγγελματική και κοινωνικά προοδευτική καμπάνια του έπεισε τους εκπαιδευμένους ψηφοφόρους.
Ένας λεπτομερέστερος χάρτης που δείχνει ποιος υποψήφιος κέρδισε τις περισσότερες ψήφους σε ολόκληρη τη Γαλλία δείχνει ότι η κ. Λε Πεν κερδίζει μεγάλες περιοχές της χώρας, ειδικά στα βόρεια και νοτιοανατολικά.
Το αποτέλεσμα ήταν η αποτυχία των παραδοσιακών γαλλικών κομμάτων, του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Κανένα από αυτά τα κόμματα δεν θα διεκδικήσει την προεδρία για πρώτη φορά από το 1981.
Ο Φρανσουά Φιγιόν, ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικάνων, κατηγορήθηκε για υπεξαίρεση τον περασμένο μήνα, ενώ πολλοί ψηφοφόροι θεώρησαν ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει τα επιδεινωμένα προβλήματα της Γαλλίας, όπως η υψηλή ανεργία.
Πτωχότεροι ψήφισαν Λεπέν, μεσαία τάξη Μακρόν και οι νέοι Μελανσόν
Η προσωπικότητα του Μακρόν έλκει περισσότερο τους έχοντες πτυχίο (30%), ενώ αντίθετα η Λεπέν είναι ελκυστική σε κοινωνικές ομάδες με μεσαία και χαμηλή μόρφωση (30%)
Στην προσπάθεια κανείς να ερμηνεύσει το πώς διαμορφώθηκαν τα αποτελέσματα στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών σαφές ενδεικτικό στοιχείο αποτελεί η μελέτη των ποιοτικών χαρακτηριστικών των όσων ψήφισαν τους υποψηφίους -πέρα από τη γεωγραφική κατανομή τους. Η εταιρεία δημοσκοπήσεων Ipsos-Sopra ασχολήθηκε ακριβώς με αυτήν την ένδειξη σε έρευνα που πραγματοποίησε στο διάστημα 19-22 Απριλίου και δημοσιεύεται σήμερα στην ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας Le Monde.
Από το δείγμα των 4.698 προσώπων που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα, προκύπτει πως τον κεντρώο υποψήφιο Εμμανουέλ Μακρόν, που πρώτευσε σε τούτον τον γύρο, ψήφισε μεγάλος αριθμός στελεχών επιχειρήσεων (34%), καθώς κι οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες (27%). Αμφότερα επαγγέλματα που κλείνουν την πόρτα στην ακροδεξιά διεκδικήτρια Μαρίν Λεπέν (13 και 18% στις αντίστοιχες κατηγορίες). Απεναντίας την Λεπέν ψήφισε αρκετά μεγάλος αριθμός εργατών (36%), έναντι ενός ποσοστού μόλις 17% που δήλωσε πως θα ψήφιζε τον πρώην υπουργό Οικονομίας.
Επίσης υπέρ του Μακρόν ψήφισε το 32% των πολιτών με υψηλό εισόδημα (άνω των 3.000 ευρώ τον μήνα), ομάδα στην οποία η Λεπέν έχει απήχηση μόλις κατά 14%. Η εικόνα ανατρέπεται τελείως αναφορικά με τα εισοδήματα κάτω των 1.250 ευρώ: εκεί την Λεπέν προτιμά το 32% και μόλις 12% τον Μακρόν.
Η προσωπικότητα του Μακρόν έλκει περισσότερο τους έχοντες πτυχίο (30%), ενώ αντίθετα η Λεπέν είναι ελκυστική σε κοινωνικές ομάδες με μεσαία και χαμηλή μόρφωση (30%).
Ένα άλλο στοιχείο της έρευνας, που δείχνει τη σαφή γενεαλογική διαφορά που χωρίζει τους ψηφοφόρους των υποψηφίων στον πρώτο γύρο είναι το εύρημα που αφορά τον μεγάλο ηττημένο των εκλογών, τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο Φρανσουά Φιγιόν. Όπως προκύπτει από την έρευνα της Ipsos-Sopra, το 46% των πολιτών άνω των 70 ετών ψήφισε τον δεξιό υποψήφιο, ενώ αντίθετα μόλις το 9% των ηλικίας 18-24 ετών και το 8% των ηλικίας 25-34 ετών έδειξαν προτίμηση στο πρόσωπό του.
Αντιθέτως, ο αριστερός υποψήφιος Ζαν-Λυκ Μελανσόν, είναι εκείνος που περισσότερο απ’ όλους προσελκύει την ψήφο των νέων: 31% στο ηλικιακό φάσμα μεταξύ 18-24 ετών.
Όσον αφορά τους δύο τελικούς διεκδικητές, οι ηλικιακές κατηγορίες που τους προτίμησαν είναι σχετικώς ομοιογενείς. Τον Μακρόν προτίμησε το 29% των ηλικίας 25-34 ετών, το 21% των 35-49 ετών, το 22% στους 50-59 ετών και το 26% στο φάσμα 60-69 ετών. Από την πλευρά της η Λεπέν είχε απήχηση στο 23% του φάσματος μεταξύ 25-34%, στο 29% του 35-49 ετών, του 26% των ηλικιών 50-59 ετών και στο 19% των ηλικιών 60-69 ετών.
Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ