Τα επιχειρήματα των πολέμιων του ευρώ και της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η δεύτερη προεδρική υποψήφια της Γαλλίας Μαρίν Λεπέν, αποδόμησε σήμερα το απόγευμα μιλώντας σε βελγικό πανεπιστήμιο στο πλαίσιο διαλόγου της Κομισιόν με πολίτες, ο αρμόδιος για την οικονομία Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί.
Ο Πιέρ Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι οι πολέμιοι του ευρώ και οι λαϊκιστές δεν έχουν κανένα πραγματικό σχέδιο για την οικονομία, εξήγησε ότι η πολιτική που προτείνουν θα φέρει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα και θα πλήξει ακριβώς τα λαϊκά στρώματα που έλκονται από τον λόγο των λαϊκιστών και τα οποία οι τελευταίοι ισχυρίζονται ότι προστατεύουν, καθώς μεταξύ άλλων θα αναγκαστούν να υποστούν ακόμα σκληρότερη πολιτική λιτότητας από τη ζημιά που θα προκληθεί.
Συγκεκριμένα, ο Πιέρ Μοσκοβισί, αφού ανέπτυξε ιστορικά τα προβλήματα της νομισματικής πολιτικής μεταξύ των κρατών μελών στην προ- ευρώ εποχή, όπως για παράδειγμα τις εισοδηματικές απώλειες από τις αλλαγές των συναλλαγματικών ισοτιμιών και ειδικότερα θύμισε ότι την εποχή του σκληρού φράγκου, οι Γάλλοι πλήρωναν επιτόκια 5 μονάδες πάνω από τα Γερμανικά. Υπενθύμισε δε την προστασία που έχει προσφέρει το ευρώ στις αποταμιεύσεις και τα εισοδήματα των πολιτών ενάντια σε εξωτερικές κρίσεις, τις διακυμάνσεις των τιμών της ενέργειας, αλλά και την επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας στα τέλη της δεκαετίας του 90.
Ο Πιέρ Μοσκοβισί είπε ότι οι λαϊκιστές για χρόνια αποθάρρυναν τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες σε μια εποχή που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν με λιγότερο οδυνηρό τρόπο. Η Ελλάδα, είπε, είναι το πιο εντυπωσιακό παράδειγμα: “σήμερα, πρέπει να καταβάλει προσπάθειες εκσυγχρονισμού της οικονομίας της σε τρία χρόνια, κάτι που δεν έκανε κατά τα πρώτα 15 χρόνια της συμμετοχής της στο ευρώ”.
Ο Επίτροπος σημείωσε ότι οι λαϊκιστές στην Ευρώπη “θέλουν να πιστεύουμε ότι υπερασπίζονται τις λαϊκές τάξεις. Μας λένε ότι έχουν ως ακροατήριο το λαό, τους χαμένους της παγκοσμιοποίησης και εκείνους που η σημερινή πολιτική τάξη δεν τους εκφράζει πια”.
“Αντίθετα”, λέει ο Επίτροπος, “μια έξοδος από την ευρωζώνη θα επηρέαζε πιο συγκεκριμένα και πιο βαθιά από οποιαδήποτε άλλη, την ίδια τη λαϊκή τάξεις που ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν”.
“Θέλουν να πιστέψουμε ότι η εγκατάλειψη του ευρώ είναι αρκετή για να επανακτήσει η Γαλλία το μεγαλείο και την κυριαρχία της. Και εδώ και πάλι θα ήθελα να σας αποδείξω ότι αυτό είναι στην καλύτερη περίπτωση παραισθήσεις, στη χειρότερη περίπτωση ένα ψέμα”.
“Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της εξόδου από τη ζώνη του ευρώ, η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα – ακολουθούμενη από υποτίμηση – πρέπει να καταστήσει δυνατή τις πιο ανταγωνιστικές εξαγωγές και συνεπώς πιο ελκυστικές στο εξωτερικό. Αυτό σημαίνει ότι προσπαθούμε να τοποθετηθούμε στην παγκοσμιοποίηση σε μια θέση που θα προσφέρουμε “φθηνές εξαγωγές”, δηλαδή να προσπαθούμε να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί από χώρες όπως το Μπαγκλαντές ή η Κίνα”, είπε ο Π. Μοσκοβισί.
“Όσον αφορά την επιστροφή στην τάχα παλιά μεγαλοπρέπεια, σήμερα αυτό το κάνουμε καλύτερα”, σημείωσε.
Εξήγησε δε πως “η προσέγγιση αυτή δεν θα διορθώσει τους βασικούς λόγους για τις διαφορές στην ανταγωνιστικότητα μιας χώρας όπως η Γαλλία, σε σχέση για παράδειγμα με τη Γερμανία. Για να ξανακερδίσουμε την οικονομική δυναμική, αυτό απαιτεί μεταρρυθμίσεις, όχι με πρόσκαιρη ανταγωνιστικότητα με υποτίμηση”.
Τέλος, ο Επίτροπος εξήγησε ότι “αφήνοντας το ευρώ για να επιστρέψουμε στο φράγκο, αυτό δεν θα μας έδινε περισσότερη, αλλά λιγότερη κυριαρχία”.
“Καθ `όλη τη διάρκεια του εικοστού αιώνα, η Γαλλία και η Γερμανία θέλησαν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την εξέλιξη των νομισμάτων τους με συντονισμένο τρόπο. Αυτή είναι η απλή συνέπεια του γεγονότος ότι η Γερμανία είναι ο άμεσος γείτονας της Γαλλίας και ότι αυτές οι δύο οικονομίες είναι ιδιαίτερα ολοκληρωμένες και αλληλεξαρτώμενες.
Επομένως, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στο φράγκο να διακυμαίνεται ελεύθερα έναντι του ευρώ αύριο: αυτό θα δημιουργούσε μεγάλη αβεβαιότητα ως προς τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και αυτή η αβεβαιότητα θα ήταν εξαιρετικά δαπανηρό για τους οικονομικούς παράγοντες.
Ως αποτέλεσμα, η Γαλλία θα βρεθεί με ένα αδύναμο φράγκο, το οποίο θα αναγκαστεί να προσκολληθεί στη Γερμανία εξαιτίας των πολύ μεγάλων εμπορικών ροών μεταξύ των δύο χωρών, αλλά χωρίς να μπορεί να επηρεάσει με οποιονδήποτε τρόπο το επίπεδο του νομίσματος του γείτονά της. Αντιθέτως, όσο βρίσκεται στο ευρώ, η Γαλλία έχει λόγο”, κατέληξε ο Επίτροπος.