Η Αλβανία εδώ και δύο μήνες “φλέγεται” από αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Στα Σκόπια ο πόλεμος των εθνικιστών κινδυνεύει να φέρει το χάος μετά και τα άγρια επεισόδια στο κοινοβούλιο. Η Κροατία από χθες είναι σε πολιτική αστάθεια καθώς ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη διάλυση της κυβέρνησης!
Τα Βαλκάνια για άλλη μια φορά βρίσκονται στο επίκεντρο δραματικών πολιτικών εξελίξεων και επιβεβαιώνουν το τίτλος τους ως “πυριτιδαποθήκη” της Ευρώπης.
Κροατία: Βαθιά πολιτική κρίση
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Κροατία με τον πρωθυπουργό της χώρας Αντρέι Πλένκοβιτς να ανακοινώνει ότι διαλύει τον κυβερνητικό συνασπισμό μετά την αποχώρηση του κόμματος Bridge of Independent Lists (Most).
Σημειώνεται πως είναι η δεύτερη φορά, μετά τις εκλογές του 2015, που η κυβέρνηση συνασπισμού καταρρέει.
Πρόκειται για τη δεύτερη κυβέρνηση του HDZ-Most που κατέρρευσε από τις γενικές εκλογές του Νοεμβρίου 2015. Η πτώση της κυβέρνησης βυθίζει τη χώρα στην πολιτική αβεβαιότητα και αστάθεια, σε μία περίοδο που οι εντάσεις -ιδιαίτερα- στην περιοχή των Βαλκανίων αυξάνονται και οι συμμαχίες επαναπροσδιορίζονται, ενώ το προσφυγικό και η τρομοκρατία βρίσκουν πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθούν και μαζί τους τα ακροδεξιά μορφώματα και οι ιδέες που οδήγησαν τον κόσμο σε πολέμους και διαχωρισμούς.
Θρυαλλίδα έντασης σε Σκόπια-Σερβία ο αλβανικός εθνικισμός
Ο μεγαλοϊδεατισμός του «σουλτάνου» της Αλβανίας Εντι Ράμα, που έχει σηκώσει τους εθνικιστικούς τόνους, απειλεί με γενική ανάφλεξη. Την ώρα που η Αλβανία βράζει και η αντιπολίτευση ζητεί την παραίτησή του, παρότι θα διενεργηθούν σύντομα εκλογές, εκείνος βλέπει αλύτρωτες πατρίδες.
Ο Έντι Ράμα μίλησε για σενάρια της αντιπολίτευσης που θυμίζουν τις ταραχές του 1997 και κάλεσε τον λαό να μην ακολουθήσει την έκκληση του Δημοκρατικού Κόμματος, που κατ’ εκείνον δεν γίνεται για τις εκλογές, αλλά προς υπεράσπιση των διεφθαρμένων δικαστών και εισαγγελέων από την εφαρμογή της μεταρρύθμισης στη δικαιοσύνη.
Άμεση ήταν η αντίδραση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Λιουλεζίμ Μπάσα από το μέτωπο των κινητοποιήσεων, που συνεχίζονται επί 65 ημέρες.
Η εμμονή και η επιμονή του Εντι Ράμα στην ιδέα της «Μεγάλης Αλβανίας» προκαλεί ανησυχία σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων και όχι μόνο.
Στη Σερβία, πολιτικοί με επιρροές από τα Τίρανα τάσσονται ανοιχτά, πλέον, υπέρ μιας «Μεγάλης Αλβανίας», προκαλώντας έντονες αναταράξεις στη σερβική κυβέρνηση και την αντίδραση του πρωθυπουργού Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Ο δήμαρχος της Σέρβικης πόλης Πρέσεβο, Γιονούζ Μοσλιού δηλώνει πως αναγνωρίζει ως πρωθυπουργό τον Έντι Ράμα, προκαλώντας της οργή των Σέρβων.
Αλβανία: Δύο μήνες διαδηλώσεων, χάος στους δρόμους
Με αίτημα την παραίτηση του πρωθυπουργού Ράμα και τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία θα διενεργήσει τις προγραμματισμένες για τις 18 Ιουνίου βουλευτικές εκλογές, χιλιάδες Αλβανοί διαδηλωτές βγαίνουν διαρκώς στους δρόμους.
Ο Εντι Ράμα μίλησε για σενάρια της αντιπολίτευσης που θυμίζουν τις ταραχές του 1997 και κάλεσε τον λαό να μην ακολουθήσει την έκκληση του Δημοκρατικού Κόμματος, που κατ’ εκείνον δεν γίνεται για τις εκλογές, αλλά προς υπεράσπιση των διεφθαρμένων δικαστών και εισαγγελέων από την εφαρμογή της μεταρρύθμισης στη δικαιοσύνη.
Άμεση ήταν η αντίδραση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Λιουλεζίμ Μπάσα από τη σκηνή της διαδήλωσης διαμαρτυρίας, που συνεχίζεται επί 65 ημέρες.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν θα υπάρξει βία εκ μέρους των οπαδών του, τους οποίους κάλεσε “μαζί με κάθε Αλβανό” να ενωθούν σήμερα στην κίνηση κλιμάκωσης των ενεργειών της αντιπολίτευσης “για ελεύθερες εκλογές στη χώρα”, όπως η αντιπολίτευση επιμένει.
Από την πλευρά της, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι η απόφαση της αντιπολίτευσης να κλείσει τους δρόμους είναι παράνομη και θα τιμωρηθεί όποιος παραβιάσει τη δημόσια ασφάλεια και τάξη στους δρόμους.
Η αντιπολίτευση αντέδρασε άμεσα, λέγοντας ότι θα προσφύγει στο εισαγγελέα εναντίον όποιου αστυνομικού τολμήσει να αγγίξει τους διαδηλωτές.
Οι εκλογές ορίστηκαν για τις 18 Ιουνίου του τρέχοντος έτους, όμως η αντιπολίτευση αποφάσισε να μην πάρει μέρος, ισχυριζόμενη ότι με τη σημερινή κυβέρνηση δεν θα είναι δίκαιες και ελεύθερες, αλλά θα επηρεαστούν από το οργανωμένο έγκλημα. Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Αλβανό πρωθυπουργό, ότι εμπλέκεται σε κύκλωμα εμπορίας κάνναβης και από τα κέρδη εξαγοράζει ψήφους. Έτσι, απαιτεί παραίτηση του πρωθυπουργού Ράμα και σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης για τη διεξαγωγή των εκλογών. Από τη δική του πλευρά, ο Πρωθυπουργός της χώρας επιμένει ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά και με τη νυν κυβέρνηση.
Στον πυρήνα του αλβανικού χάους, βρίσκεται και η ελληνική μειονότητα, η οποία μάλιστα εμφανίζεται διασπασμένη. Με ένα τμήμα να ακολουθεί το Δημοκρατικό Κόμμα, και το άλλο να συντάσσεται με το Σοσιαλιστικό του Αλβανού πρωθυπουργού.
Σε αναβρασμό όμως βρίσκεται και η Χειμάρρα, καθώς η αλβανική κυβέρνηση, μέσω συνενώσεων, επιχειρεί να αλλάξει τη δημογραφική σύνθεση της μειονοτικής αυτής περιοχής.
Στις 7 Μαΐου η αντιπολίτευση οργανώνει παναλβανικό συλλαλητήριο στο χωριό Καβάγια.
Από χθες η “αιώνια” σύγκρουση των εθνικιστών ξέσπασε και στα Σκόπια, με τη βίαιη και άγρια εισβολή στο κοινοβούλιο, την επίθεση σε βουλευτές και τον τραυματισμό πολλών εξ’ αυτών.