Ότι θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο έως πρακτικά απίθανο να κερδίσει τη επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν τον ανεξάρτητο Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο ήταν σχεδόν αυτονόητο από την στιγμή της ανακοίνωσης των επίσημων αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου.
Σχεδόν ολόκληρο το πολιτικό σύστημα της Γαλλίας στηρίζει τον Μακρόν, τα μίντια έχουν συνταχθεί με απόλυτο τρόπο υπέρ της υποψηφιότητάς του και πολιτικοί ηγέτες από ολόκληρο τον κόσμο δηλώνουν τη στήριξή τους.
Οι ψυχραιμότεροι αναλυτές στη Γαλλία, ωστόσο, επισημαίνουν πως το κρίσιμο θέμα στην αναμέτρηση της 7ης Μαϊου δεν είναι ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος αλλά ποιο θα είναι, τελικά, το ποσοστό της Μαρίν Λεπέν. Θα κατρθώσει να αγγίξει ή και να ξεπεράσει το 40%, κάτι που θα αποτελούσε το υψηλότερο ποσοστό ακροδεξιού ηγέτη στην Ευρώπη αλλά και απόδειξη ότι το “σαράκι” του ακροδεξιού λαϊκισμού έχει εμφιλοχωρήσει στη δημόσια ζωή της Γαλλίας. Της χώρας που θεωρείται “πολιτικό εργαστήριο” και ίσως εκείνη με την πιο δημοκρατική αρχιτεκτονική πολιτικού συστήματος.
Πολλοί διερωτώνται: πως είναι δυνατόν μια χώρα που αποτέλεσε “θερμοκήπιο” αριστερής αντίστασης και της σοσιαλδημοκρατίας, μιας χώρα κοινωνικά και πολιτικά αφυπνισμένη εδώ και δεκαετίας, μια χώρα που έζησε τον Μάη του ’68, να εμφανιστεί διαιρεμένη, με την Λεπέν να έχει ένα ποσοστό κοντά στο 40%;
Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, ωστόσο, αποκαλύπτουν και κάτι ακόμα. Ή ακριβέστερα καταρρίπτουν ένα βολικό μύθο της προεκλογικής περιόδου. Μεγάλη μερίδα ευρωπαϊκών ΜΜΕ χαρακτήρισαν τον υποψήφιο της Αριστεράς Ζαν Λυκ Μελανσόν “άκρο”, αναπτύσσοντας τη θεωρία των “δύο άκρων” που έπρεπε να πολεμηθούν.
Παρότι ο Μελανσόν διέπραξε στρατηγικό σφάλμα, αποφεύγοντας να πάρει θέση υπέρ του Μακρόν στον δεύτερο γύρο (η Liberation, μάλιστα με την ιστορία που διαθέτει και την επιρροή στον χώρο της Αριστεράς, τον κάλεσε να βγάλει το σήμα της Αριστεράς που φοράει στο πέτο), φαίνεται πως η ώσμωση με το εκλογικό ακροατήριο της Λεπέν δεν βρίσκεται τόσο στον αντισυστημικό Μελανσόν, όσο στον κεντροδεξιό Φρανσουά Φιγιόν.
Οι ψηφοφόροι του Μελανσόν, για παράδειγμα, παρά το ότι δεν δόθηκε “οδηγία” από τον ίδιο, εμφανίζονται να υποστηρίζουν Μακρόν σε ποσοστό 45% (έναντι 51% την προηγούμενη Δευτέρα). Αυξάνεται ο αριθμός όσων προτιμούν την αποχή (39% έναντι 30%) ενώ από τις ζυμώσεις στο στρατόπεδο αυτό δεν βγαίνει κερδισμένη η Λεπέν αφού παίρνει 16% έναντι του 19% της Δευτέρας. Δηλαδή, μόνο ένας έως δύο στους δέκα ψηφοφόρους του Μελανσόν μπορεί να ψηφίσουν την Λεπέν.
Από εκείνους που ψήφισαν Φιγιόν, το 45% προτιμά Μακρόν (από 41%), ποσοστό ίδιο με εκείνο μεταξύ των ψηφοφόρων του Μελανσόν, το 31% κατευθύνεται στη αποχή (έναντι 26%), Την ίδια στιγμή, όμως, η Λεπέν κερδίζει το 24% έναντι του 33% που την προτιμούσε αμέσως μετά τον πρώτο γύρο. Γεγονός που αποδεικνύει ότι περίπου 3 στους 10 ψηφοφόρους των Ρεπουμπλικανών και του Φιγιόν ίσως επιλέξουν την Λεπέν στον δεύτερο γύρο. Αλλά και το γεγονός ότι ενισχύεται η τάση για αποχή μεταξύ των ψηφοφόρων του κεντροδεξιού υποψηφίου είναι, αν μη τι άλλο περίεργο αφού κάτι τέτοιο αποτελεί έμμεση πριμοδότηση της Λεπέν. Εύρημα αναμφισβήτητα ενδιαφέρον…
Ενώ είναι σε πλήρη εξέλιξη η εκστρατεία των δύο μονομάχων εν όψει του δεύτερου και τελικού γύρου νέα δημοσκόπηση της εταιρίας ifop εμφανίζει τον Εμανουέλ Μακρόν να διατηρεί μεγάλη διαφορά από την Λεπέν.
Συγκεκριμένα, τον προτιμά το 60,5% των Γάλλων έναντι του 39,5% της αντιπάλου του.
Από τα ευρήματα της δημοσκόπησης προκύπτει ότι τόσο στους ψηφοφόρους του Μελανσόν όσο και του Φιγιόν ενισχύεται η τάση για αποχή.
Οι οπαδοί του Αμόν ψηφίζουν κατά 81% Μακρόν (από 80% τη Δευτέρα), 17% επιλέγουν αποχή (έναντι 12%) ενώ Λεπέν δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 2% (από 8% τη Δευτέρα).