Έντονη κινητικότητα στο παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό παρατηρείται το τελευταίο διάστημα με στόχο τη σύγκλιση μιας νέας διάσκεψης της Γενεύης μέχρι το τέλος Ιουλίου, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές στην Αθήνα και τη Λευκωσία. Το νέο χαρακτηριστικό αυτής της κινητικότητας, ωστόσο, φαίνεται πως είναι μία παράλληλη προσπάθεια της Τουρκίας να καθυστερήσει ή ακόμα και να ακυρώσει, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κυπριακή ΑΟΖ.
Σχεδιασμοί που περιλαμβάνουν, φυσικά, το Ισραήλ και την Αίγυπτο αλλά και την Ελλάδα (στο πλαίσιο των τριμερών πρωτοβουλιών) με κεντρικό στόχο την προώθηση αφενός την έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στα “τεμάχια” της κυπριακής ΑΟΖ και αφετέρου την προώθηση του υποθαλάσσιου αγωγού EastMed που αποτελεί το μεγάλο σχέδιο για το οποίο έχουν επιδείξει μεγάλο ενδιαφέρον οι ΗΠΑ και η Γαλλία, αφού η Exxon Mobil (επικεφαλής ήταν μέχρι πριν μερικούς μήνες ο νυν υπουργός εξωτερικών του Τραμπ, Ρεξ Τίλερσον) και η Total έχουν ήδη αναλάβει τις έρευνες στην περιοχή.
Όπως αναφέρει σε αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του ο Κώστας Βενιζέλος στον “Φιλελεύθερο”, η τουρκική πλευρά στοχεύει να αποτρέψει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας με κινήσεις σε διάφορα επίπεδα:
Πρώτο, με την κάθοδο στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου τουρκικών ερευνητικών πλοίων (ήδη το Barbaros βρίσκεται στην περιοχή), με στόχο τη δημιουργία κλίματος έντασης και εκφοβισμού, αλλά και την αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Η Τουρκία επιδιώκει να δημιουργήσει γκρίζες ζώνες και, στη συνέχεια, να επιβάλλει νέα τετελεσμένα στην κυπριακή ΑΟΖ.
Δεύτερο, σε διπλωματικό επίπεδο, επιχειρείται από την τουρκική πλευρά να δημιουργηθεί νέα κινητικότητα στο Κυπριακό με στόχο τη σύγκληση νέας Διάσκεψης, ώστε να πιεστεί η Λευκωσία να αναστείλει τον ενεργειακό προγραμματισμό. Εδώ και καιρό η Τουρκία αλλά και η διοίκηση Ακκιντζί έχουν χαρακτηρίσει “μονομερείς” τις σχετικές ενέργειες της Λευκωσίας.
Επειδή υπάρχει προηγούμενο, είναι προφανές πως διεθνείς παίκτες θα επιχειρήσουν να στριμώξουν την ελληνοκυπριακή πλευρά προβάλλοντας το επιχείρημα πως ενόψει της Διάσκεψης και «της προοπτικής για συμφωνία» μπορούν «να περιμένουν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί». Βεβαίως, αυτό για να γίνει θα πρέπει να συμφωνήσουν και οι εταιρείες, καθώς υπάρχουν πρόνοιες στα συμβόλαια για τα βήματα που θα γίνουν στο πεδίο των ερευνών.
Τρίτο, ως προς το Κυπριακό, μια νέα Διάσκεψη με τη συμμετοχή όλων των παικτών που πήραν μέρος στην πρώτη σύναξη, τον περασμένο Ιανουάριο στη Γενεύη, θα έχει αυτή τη φορά στόχο να… διασώσει τη διαδικασία, κλείνοντας επί τόπου όλα τα εκκρεμούντα ζητήματα. Ενημερωμένη πηγή ανέφερε στον «Φ» πως οι εκκρεμότητες είναι αρκετές και σημαντικές. Παράλληλα, σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων συναντήσεων η τουρκική πλευρά απέφυγε να θέσει την αξίωσή της για την εφαρμογή για Τούρκους υπηκόους στην Κύπρο των τεσσάρων ελευθεριών που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν δόθηκαν ακόμη δείγματα γραφής από τουρκικής πλευράς ούτε για άλλα θέματα όπου άλλαξε τη στάση της παρά το γεγονός ότι καταγράφηκαν συγκλίσεις (περιουσιακό, FIR κ.λπ.). Αυτή η τακτική αφορά τις προσπάθειες για τη σύγκληση Διάσκεψης. Είναι, πάντως, προφανές πως ενώ η Άγκυρα έχει δώσει ρητές εντολές στον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και τους συνεργάτες του να παραμείνουν στη διαδικασία, την ίδια ώρα η Άγκυρα κινείται για την εφαρμογή βαθμηδόν ενός σχεδίου Β. Δηλαδή, κινήσεων που αφορούν την αναβάθμιση του ψευδοκράτους, αλλά ταυτόχρονα και ενεργειών προς την κατεύθυνση ενσωμάτωσης των κατεχόμενων.
Τέταρτο, τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν πως ό,τι είναι να γίνει πρέπει να ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες, θεωρώντας πως η έναρξη ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ θα ανατρέψει τους σχεδιασμούς τους. Είναι πρόδηλο πως ο κ. Άιντα θα ήταν ευτυχής εάν η Λευκωσία ματαίωνε τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της, καθώς αυτό θα «κάλμαρε» την Άγκυρα!
Ο απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, παρουσιάζεται… πληγωμένος από το γεγονός ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς τον κατάγγειλε για ενέργειες του, διά επιστολής, στον Αντόνιο Γκουτέρες.
Πηγή: mignatiou.com