+ Πολλοί τον είχαν ξεχάσει. Ωστόσο τον θυμήθηκαν με αφορμή όσα αναφέρονται στο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη, αποσπάσματα του οποίου είδαν το φως της δημοσιότητας προ ημερών. Ο λόγος για τον πανίσχυρο, τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- Αν. Ελ (2015) γραμματέα της κυβέρνησης Σπύρο Σαγιά. Τον άνθρωπο που είχε την “ελευθερία” να εγκαλεί υπουργούς, ακόμα και στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα. Μετά την παραίτησή του, η οποία ενδύθηκε από φήμες περί διαφωνίας του για το δημοψήφισμα του καλοκαιριού του 2015, ο κ. Σαγιάς έμεινε στο παρασκήνιο. Έναν χώρο που, όσοι τον γνωρίζουν, λένε πως τον ξέρει καλά…
+ Πληροφορούμαι, λοιπόν, πως ο κ. Σαγιάς εξακολουθεί να είναι “πανταχού παρών”. Όχι φυσικά σε σχέση με την κυβέρνηση, αλλά το νομικό του γραφείο “σαρώνει” στις αποκρατικοποιήσεις και επενδύσεις που βρίσκονται στα σκαριά. Είναι, άλλωστε, εξαίρετος νομικός. Από τα γραφεία των Αθηνών που επισκέπτεται κάθε υποψήφιος ξένος επενδυτής, συνηθέστερα Άραβας ή Κινέζος. Και όποτε χρειάζεται αξιοποιεί τις σχέσεις του με πολιτικά, μιντιακά και επιχειρηματικά κέντρα. Λέγεται, μάλιστα, πως στον τελευταίο διαγωνισμό για την παραχώρηση ποσοστού του λιμανιού της Θεσσαλονίκης το γραφείο Σαγιά μετείχε στον σχεδιασμό του νομικού τμήματος του φακέλλου της μειοψηφήσασας, τελικά, εταιρείας, θυγατρικής της ισχυρότατης Dubai Ports. Και πολύ στενοχωρήθηκε που, τελικά, πλειοψήφησε το γαλλογερμανικό σχήμα στο οποίο μετείχε με 20% και η Dimera του Ιβάν Σαββίδη. Όπως και αρκετοί άλλοι είναι αλήθεια…
+ Η Dubai Ports, πληροφορούμαι, δεν είναι φυσικά μία τυχαία εταιρεία. Στον διαγωνισμό για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης συμμετείχε με την θυγατρική της Peninsular & Oriental Streams, η οποία έχει παρουσία και στο ρουμανικό λιμάνι της Κονστάντζας. Εκεί, όμως, τα πράγματα δεν πάνε πολύ καλά. Ο δίαυλος των Στενών είναι ακριβός και ευάλωτος σε γεωπολιτικές κρίσεις. Γι αυτό και οι Άραβες ήθελαν να αποσυρθούν σταδιακά από τη Ρουμανία και να αποκτήσουν τη Θεσσαλονίκη ως προκεχωρημένο λιμάνι προς την Ευρώπη. Η επιθυμία τους ήταν τόσο έντονη, όπως πληροφορούμαι, που ήταν διατεθειμένοι να φτάσουν ψηλά το τίμημα. Διέθεταν, δε, ισχυρές διασυνδέσεις σε εγχώρια πολιτικά και μιντιακά “φουαγιέ”, τα οποία και δραστηριοποιήθηκαν καταλλήλως. Τελικά αποδείχθηκε πως ο φάκελος της DIEP και πληρέστερος ήταν, και καλύτερος στρατηγικός σχεδιασμός υπήρχε και ο χειρισμός ως προς το τίμημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης προσφοράς ήταν αριστοτεχνικός…
+ Λέγεται, δε, ακόμα, πως κάποιοι φίλοι του κ. Σαγιά στα μίντια έσπευσαν να τον βοηθήσουν. Και κάποιοι άλλοι αφήνουν να εννοηθεί πως ο κ. Σαγιάς εξακολουθεί να έχει φίλο/ους στην κυβέρνηση που προσπάθησαν να τον βοηθήσουν επίσης, πάντοτε στο πλαίσιο του εφικτού και του νομίμου. Η αλήθεια είναι πως υπήρχε ένας άλλος στρατηγικός σχεδιασμός που δεν επικράτησε. Τώρα, οι φίλοι του κ. Σαγιά στην κυβέρνηση σπεύδουν να συνταχθούν υπέρ του σχεδίου της DIEP και δηλώνουν περιχαρείς για την επιτυχία του εγχειρήματος, αν και θα προτιμούσαν να ομιλούν αραβικά και όχι γερμανικά, γαλλικά και ποντιακά. Θα επανέλθω διότι η υπόθεση έχει μεγάλο ενδιαφέρον και έχει φτάσει, πλέον, στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μαθαίνω πως αιφνιδιάστηκε (λέγεται, μάλιστα, πως κάτι είπε για…Ιούδες) από το ότι υπήρξαν πρόσωπα αρκετά κοντά του που έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εξέλιξη του διαγωνισμού…
Anaτρεπτικός