Σε μια κίνηση που ερμηνεύτηκε ως απαρχή εξελίξεων στην προσπάθεια ομαλοποίησης της κατάστασης στην ΠΓΔΜ, ο νεοεκλεγείς κατά την επεισοδιακή συνεδρίαση της βουλής την περασμένη εβδομάδα πρόεδρος του κοινοβουλίου ο Αλβανός Ταλάτ Τζαφέρι, ανέλαβε σήμερα τα καθήκοντά του στα Σκόπια.
Τόσο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Γκιόργκι Ιβάνωφ, όσο και ο απερχόμενος πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι και το κόμμα του VMRO, δεν έχουν αναγνωρίσει τον Τζαφέρι ως νόμιμα εκλεγμένο από την βουλή πρόεδρο.
Ωστόσο ο βοηθός αναπληρωτής ΥΠΕΞ των ΗΠΑ κ. Χόιτ Γι κατά την επίσκεψή του την Κυριακή στα Σκόπια, σε μια μεσολαβητική πρωτοβουλία εκ μέρους της Ουάσιγκτον για να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο, συναντήθηκε με τον Τζάφερι.
Μετά τις επαφές με την πολιτική ηγεσία ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι μπορεί και πρέπει να σχηματισθεί «μεταρρυθμιστική κυβέρνηση» από την υφιστάμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Κατόπιν αυτών και με την ρητορική του Γκρούεφσκι και του κόμματός του να «χαμηλώνει», εκφράζονται ελπίδες ομαλοποίησης της κατάστασης.
Συνέντευξη Ζάεφ στη Deutsche Welle
Στην DW μίλησε ο ηγέτης της σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ λίγες ημέρες μετά την έφοδο οπαδών του VMRO του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι στο κοινοβούλιο των Σκοπίων.
Deutsche Welle: Κύριε Ζάεφ, ο πρόεδρος Ιβανόφ ζητά οι κορυφαίοι πολιτικοί του νέου συνασπισμού να εγγυηθούν ρητά την ενότητα του κράτους. Τι σημαίνει αυτό;
Ζάεφ: Δημοσιεύσαμε το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης. Αυτό περιλαμβάνει σαφείς εγγυήσεις για τη διαφύλαξη της κρατικής ενότητας, τον σεβασμό του Συντάγματος και τις ευρωατλαντικές προοπτικές. Το πρόγραμμα είναι προσβάσιμο στην ιστοσελίδα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος SDSM και είναι γνωστό τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή κοινή γνώμη. Ως κόμμα και ως κοινοβουλευτική πλειοψηφία έχουμε πει επανειλημμένα ότι δεν υπάρχει καμία απειλή κατά της ενότητας και της ακεραιότητας της ΠΓΔΜ. Τέτοιοι ισχυρισμοί είναι εφευρέσεις του Νίκολα Γκρούεφσκι προκειμένου να αποτρέψει την αλλαγή εξουσίας ? και ο πρόεδρος τον βοηθά σε αυτό. Η αιτία είναι γνωστή: Φόβος ενώπιον της αλλαγής, η οποία θα έφερνε δικαιοσύνη για όλους.
DW: Το επί σειρά ετών κυβερνών κόμμα VMRO προφανώς δεν ενδιαφέρεται καθόλου για μια ομαλή αλλαγή εξουσίας. Οπαδοί του κόμματος έκαναν πρόσφατα βίαιη έφοδο στο κοινοβούλιο των Σκοπίων τραυματίζοντας αρκετούς πολιτικούς της αντιπολίτευσης. Και εσείς αιμορραγήσατε. Αναμένεται ότι το VMRO θα εξακολουθήσει να κάνει χρήση βίας;
Ζόραν Ζάεφ
Ζάεφ: Επιτέθηκαν σε βουλευτές και άσκησαν βία σε δημοσιογράφους και υπαλλήλους της βουλής. Αυτός ήταν ένας τρομοκρατικός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια και τη συνταγματική τάξη. Εμείς δείξαμε όμως πώς υπερασπίζεται κανείς με αξιοπρέπεια τα εθνικά συμφέροντα και πώς αγαπά την πατρίδα. Δεν επιτρέψαμε να προχωρήσουν το σχέδιό τους και να ρίξουν τη χώρα στο χάος. Θέλουν να προκαλέσουν μια εθνική διαμάχη και να δώσουν τη δυνατότητα στον πρόεδρο Ιβανόφ να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση πολέμου. Αυτός ήταν ο στόχος τους. Με την κλίκα γύρω από τον Γκρούεφσκι δεν μπορεί ποτέ να είναι κανείς σίγουρος τι πρόκειται να συμβεί.
DW: Υπάρχουν φήμες ότι ο Νίκολα Γκρούεφσκι απαίτησε από εσάς εγγυήσεις για να αμνηστευθούν ο ίδιος και ορισμένα πρόσωπα του στενού του κύκλου; Ισχύει αυτό;
Ζάεφ: Ναι, ισχύει. Ο Γκρούεφσκι θέλει αμνηστία, αυτό είναι το υπόβαθρο των τωρινών του χειρισμών. Αυτή όμως δεν θα υπάρξει! Μετά από όλα αυτά που ακούσαμε για τις μηχανορραφίες του, η υπόθεση θα πρέπει να οδηγηθεί στο δικαστήριο. Δεν θα μπορέσει να αποφύγει τη δικαιοσύνη. Το υποσχέθηκε στους πολίτες: Η ΠΓΔΜ θα γίνει κράτους δικαίου και το δίκαιο θα ισχύει για όλους εξίσου.
Νικόλα Γκρούεφσκι
DW: Πόσο ριζικές μεταρρυθμίσεις είστε διατεθειμένος να κάνετε προκειμένου να λειτουργεί ομαλά η κοινωνία;
Ζάεφ: Η δημοκρατία δεν είναι απλή ιστορία, είναι δύσκολη διαδικασία. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να εμπλακούν όλοι στην ανοικοδόμηση των δημοκρατικών αξιών στην ΠΓΔΜ, τις οποίες υπέσκαψε το καθεστώς των προηγούμενων 10 ετών. Είμαστε πλήρως αποφασισμένοι γι’ αυτό, έχουμε αναλάβει ευθύνη ως προς αυτό και στο πλαίσιο του νέου κυβερνητικού προγράμματος. Θα εφαρμόσουμε όλες τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις προκειμένου η ΠΓΔΜ να ξανασταθεί στα πόδια της. Θα δώσουμε τη δυνατότητα στα θεσμικά όργανα της χώρας να εργαστούν ανεξάρτητα από την πολιτική ? για τους πολίτες και όχι, όπως μέχρι σήμερα, για τους πολιτικούς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, DW