Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ, Αττική, Βοιωτία, Φθιώτιδα και Εύβοια είναι οι περιοχές στις οποίες έδρασε κυρίως η σπείρα, που εξαρθρώθηκε στις 4 και 5 Μαΐου, μετά από συντονισμένη επιχείρηση της Αστυνομίας.
Για τις 145 υποθέσεις που έχουν εξιχνιαστεί έχουν συλληφθεί 15 άτομα, τέσσερις εκ των οποίων αρχηγικά της μέλη. Πρόκειται για ομογενείς από χώρες του ανατολικού μπλοκ, ηλικίας από 18 έως 40 ετών, καθώς και για έναν 26χρονο Αλβανό.
Στις 19 έρευνες που έχουν γίνει από τις Αρχές, έχουν κατασχεθεί, μεταξύ άλλων, οκτώ αυτοκίνητα, 15.000 ευρώ, μεγάλος αριθμός κινητών τηλεφώνων και καρτών SIM , κοσμήματα μεγάλης χρηματικής αξίας, πλήθος φορητών υπολογιστών και GPS, καθώς και άλλα αντικείμενα που σχετίζονται με τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης. Οι αστυνομικοί την χαρακτηρίζουν ως μια από τις σημαντικότερες υποθέσεις που έχουν χειριστεί. Ενώ, τα μέλη της συμμορίας χαρακτηρίζονται πολύ σκληροί κακοποιοί.
Στο στόχαστρο των ληστών ήταν μεγάλες εταιρείες, από τις οποίες αφαιρούσαν τα χρηματοκιβώτια, χρήματα, κοσμήματα, καθώς και οχήματα, τα όποια χρησιμοποιούσαν για να κάνουν τις ληστείες και στην συνέχεια τα έκαιγαν για να καλύψουν τα ίχνη τους.
Η λεία τους υπολογίζεται πως ξεπερνά τις 100.000 ευρώ, ενώ οι έρευνες για τη δράση τους συνεχίζονται, αφού εξετάζεται η συμμετοχή τους σε δεκάδες παρόμοιες ληστείες και διαρρήξεις, με παρόμοια μεθοδολογία σε διάφορες περιοχές της Αττικής και άλλων νομών.
Η συμμορία δρούσε στα πρότυπα διεθνών συμμοριών, με κεντρική δομή και ιεραρχία, ενώ λειτουργούσε πάντα με καθορισμένο σχεδιασμό και μεθοδολογία, κατανέμονταν σε τέσσερις υποομάδες, με διαφορετικούς επιχειρησιακούς συντονιστές, κάλυπτε όλο το πλαίσιο της εγκληματικής της δράσης, με επιμερισμό ρόλων, ενώ τα μέλη της είχαν απόλυτη αφοσίωση και προσήλωση στους στόχους της οργάνωσης.
Ο τρόπος δράσης τους
Η αφαίρεση χρηματοκιβωτίων ήταν η ειδίκευσή τους και λειτουργούσαν με συστηματικό και οργανωμένο τρόπο. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, υπήρχε οργανωμένη προετοιμασία.
Συγκεκριμένα, είχαν προμηθευτεί όλα τα μέσα διάρρηξης και εργαλεία, όπως λοστοί, βαριοπούλες, κατσαβίδια, μαχαίρια, τροχούς για να παραβιάζουν τις εισόδους των εταιρειών και τα χρηματοκιβώτια.
Ήταν εφοδιασμένοι με οπλισμό, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έφεραν πυροβόλα όπλα και Καλάσνικοφ. Στον εξοπλισμό τους είχαν και φορητούς ασυρμάτους, για να παρακολουθούν τις συχνότητες της Αστυνομίας.
Ορμητήριό τους ήταν η περιοχή των Αχαρνών και συγκεκριμένα ο οικισμό του Στρατοπέδου ΚΑΠΟΤΑ, όπου συγκεντρώνονταν πριν και μετά από κάθε ληστεία. Εκεί υπήρχαν κοντέινερς που χρησιμοποιούνταν ως κρησφύγετα, αφού εκεί μέσα έκρυβαν τα σύνεργά τους και κάποιες φορές και τα κλοπιμαία.
Οι κώδικες και οι τεχνικές τους
Χρησιμοποιούσαν συνωμοτικούς κανόνες και κώδικες για να επικοινωνούν, καθώς και τεχνικές για να καλύπτουν τα ίχνη τους. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιούσαν εκατοντάδες τηλεφωνικές συνδέσεις, ενεργοποιημένες σε στοιχεία ανύπαρκτων αλλοδαπών τις οποίες άλλαζαν συνεχώς. Για τη συνεννόηση, τη λήψη οδηγιών και την καθοδήγηση των μελών τους, χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες εκφράσεις για τους ίδιους καθώς και κώδικες για την κίνησή ή τη δράση τους ή τις κινήσεις των αστυνομικών Αρχών.
Χρησιμοποιούσαν τσιλιαδόρους πριν από την κάθε ληστεία και οχήματα που έκλεβαν από την εταιρεία ή το φύλακα, καθώς και αυτοκίνητα που είχαν κλέψει σε προγενέστερο χρόνο, στα οποία τοποθετούσαν πλαστές πινακίδες που αντιστοιχούσαν σε ίδιου τύπου, μάρκας και χρώματος αυτοκίνητο, ώστε να μην μπορούν οι αρχές να τα εντοπίσουν.