Με ένα πολύ σκληρό πολιτικό άρθρο ο Guardian επικρίνει σφόδρα τον Αμερικανό πρόεδρο για την απόφασή του να απολύσει τον επικεφαλής του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ. Χαρακτηρίζει τον Τραμπ τυραννικό, τραγωδία την προεδρία του, απειλή για την αμερικανική διακυβέρνηση την ενέργειά του να απολύσει τον Κόμεϊ ενώ τον συγκρίνει με τον… Ρίτσαρντ Νίξον.
«Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να απολύσει το πρόσωπο που επιβλέπει την έρευνα για τον ίδιο αποτελεί σημείο καμπής για την τραγωδία της 45ης προεδρίας των ΗΠΑ. Τουλάχιστον, όταν το έκανε ο Ρίτσαρντ Νίξον επρόκειτο για μία κραυγαλέα- και καταδικασμένη- απόπειρα να διασώσει την προεδρία του», γράφει ο Guardian.
«Ο Τραμπ λέει ότι απέλυσε τον διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, επειδή δεν έκανε ”καλή δουλειά” και επειδή υπήρξε άδικος απέναντι στην Χίλαρι Κλίντον, εξαιτίας των ισχυρισμών για κατάχρηση του ιδιωτικού email. Αυτό δεν είναι ούτε κατά διάνοια πιστευτό. Ο Τραμπ σε όλη την καμπάνια του έλεγε ότι η Κλίντον θα έπρεπε να φυλακιστεί εξαιτίας αυτής της απροσεξίας και κράτησε τον Κόμεϊ στη θέση του για τέσσερις μήνες αφότου ανέλαβε καθήκοντα. Τα δεδομένα δεν άλλαξαν. Αντιθέτως, ο Τραμπ παρενέβη σε μία ομοσπονδιακή έρευνα, η οποία επεκτάθηκε, για τους εύλογους ισχυρισμούς ότι οφείλει τη θέση του στην παράνομη παρέμβαση μίας ξένης, εχθρικής μυστικής υπηρεσίας».
Η πράξη του Τραμπ αποτελεί απειλή για την αμερικανική διακυβέρνηση, συνεχίζει ο Guardian. «Φαίνεται ως ένα απαίσιο μέρος ενός μοτίβου παραβίασης των θεσμικών ορίων. Ο Τραμπ απολύει αξιωματούχους που του πάνε κόντρα. Επιτίθεται σε δικαστές όταν κρίνουν τις πολιτικές του παράνομες. Αρνείται να δημοσιοποιήσει τα φορολογικά στοιχεία του, που μπορεί να αποκαλύψουν σύγκρουση συμφερόντων. Τα παιδιά του ανακατεύουν δημόσιες και ιδιωτικές δουλειές. Η οικογένεια του προέδρου έχει την εξουσία στην προεδρία του Τραμπ και οι κατά τα φαινόμενα ανίκανοι ακόλουθοι, των οποίων η βασική συνεισφορά είναι η αφοσίωση αντί για την εμπειρογνωμοσύνη», γράφει ακόμη η βρετανική εφημερίδα, που τονίζει ότι ο Τραμπ έσπασε ένα μακρόχρονο πρωτόκολλο, σχολιάζοντας δημόσια μία έρευνα που είναι σε εξέλιξη, όταν ισχυρίστηκε ότι ο Κόμεϊ τον διαβεβαίωσε τρεις φορές κατ’ ιδίαν ότι δεν αποτελούσε ο ίδιος αντικείμενο έρευνας. «Με λίγα λόγια η διακυβέρνηση Τραμπ είναι σαν την προεδρία μιας ”δημοκρατίας της μπανάνας” και όχι του ηγέτη της παλιότερης συνταγματικής κυβέρνησης της σύγχρονης εποχής», προσθέτει το δημοσίευμα.
Τέσσερις επιτροπές του Κογκρέσου ερευνούν πιθανή συμπαιγνία ανάμεσα στους συνεργάτες του Τραμπ και τη ρωσική κυβέρνηση, σημειώνει ο Guardian. «Ομως, τα γεγονότα προδίδουν έναν Λευκό Οίκο που βάζει εμπόδια και δεν συνεργάζεται. Τον προηγούμενο μήνα, αξιωματούχοι του Τραμπ απέρριψαν αίτημα του Κογκρέσου για έγγραφα που σχετίζονται με τον Μάικλ Φλιν, τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφάλειας. Τέτοια συμπεριφορά δίνει την εντύπωση της ενοχής».
Ο Guardian επισημαίνει ακόμη ως θετικό σημάδι το γεγονός ότι αρκετοί Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές θέτουν ερωτήματα για τη χρονική στιγμή της απόλυσης του Κόμεϊ και σημειώνει ότι η απομάκρυνσή του σημαίνει πως θα πρέπει τώρα να αναλάβει ανεξάρτητος ειδικός εισαγγελέας τη διερεύνηση του αν υπήρξε ρωσική παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές.
«Ενας Αμερικανός πρόεδρος περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τη συνείδηση, την κατάρτιση και την επιθυμία να κριθεί καλά από την ιστορία. Ο Τραμπ φαίνεται ότι στερείται αυτών των αξιών. Οι γερουσιαστές πρέπει να εγκρίνουν τον νέο διευθυντή FBI του Τραμπ. Πρέπει να το κάνουν μόνο αν ο Λευκός Οίκος ορίσει έναν ειδικό εισαγγελέα. Μπορεί να προτιμήσουν να σιωπήσουν, επιλέγοντας να μην ταρακουνήσουν τη ”βάρκα”. Αλλά αυτό θα επιτρέψει την καθιέρωση της προεδρικής τυραννίας. Αυτό δεν θα γίνει αμέσως. Αλλά θα συμβεί, χωρίς να το συνειδητοποιήσουμε», καταλήγει ο Guardian.
ΠΗΓΗ: iefimerida.gr