Την ελπίδα ότι η συμφωνία που θα επιτευχθεί στο επόμενο Eurogroup θα είναι όσο το δυνατό πιο «ευρεία» και «θα περιλαμβάνει και τη διευθέτηση του χρέους», εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου.
«Ελπίζω και περιμένω να επιτευχθεί μια συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαΐου. Έχουμε αφιερώσει πολλή ενέργεια σε αυτό και το κλίμα των διαπραγματεύσεων έχει αλλάξει» ανέφερε απαντώντας σε σχετική ερωτήση. Ο ίδιος χαιρέτισε την τεχνική συμφωνία που επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα, ενώ απηύθυνε έκκληση για τη γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. «Ελπίζω ότι η συμφωνία θα είναι όσο το δυνατό πιο ευρεία και θα περιλαμβάνει και τη διευθέτηση του χρέους, κάτι που είναι μια σημαντική προϋπόθεση για έναν από τους εταίρους που χρειαζόμαστε, το ΔΝΤ. Το κλίμα είναι θετικό και η Επιτροπή θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ως έντιμος διαμεσολαβητής για την επίτευξη ενός θετικού και φιλόδοξου συμβιβασμού», υπογράμμισε ο Γάλλος επίτροπος.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στην αισιοδοξία που έχει εκφράσει κατά καιρούς για την πορεία της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι πίστευε πως το Grexit δεν έπρεπε να συμβεί και τελικά δεν συνέβη. «Τώρα είμαι αισιόδοξος πως θα προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα με μια επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης και μια ολοκληρωμένη συμφωνία που θα φέρει επιτέλους την Ελλάδα στο δρόμο για μια συμπαγή και διαρκή ανάπτυξη. Αυτό είναι που αναμένει ο ελληνικός λαός, αυτό που χρειάζεται και αξίζει» σημείωσε και κατέληξε λέγοντας πως μόλις οι ελληνικές αρχές «αναλάβουν τις ευθύνες τους και το μέρος των προσπαθειών που τους αναλογεί», πρέπει και οι εταίροι της να δράσουν με «μεγάλη υπευθυνότητα» και υπογραμμίζοντας την ανάγκη για «αλληλεγγύη».
Η ανάπτυξη θα ενδυναμωθεί και πάλι, εάν επιτευχθεί μια φιλόδοξη συμφωνία εκτιμά ο Ευρωπαίος επίτροπος
«Υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ του τρόπου που εκτελείται το [σ.σ. ελληνικό] πρόγραμμα και της εμπιστοσύνης των οικονομικών παραγόντων και επομένως των επενδύσεων» ανέφερε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο η αναθεώρηση των προβλέψεων της Επιτροπής για την ανάπτυξη θα επηρεάσει την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
Ο ίδιος εξήγησε πως γι’αυτό το λόγο οι προβλέψεις της Επιτροπής διαφοροποιούνται. «Λόγω κάποιων καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης προβλέπουμε ελαφρώς χαμηλότερη ανάπτυξη για το 2017. Αλλά αν πετύχουμε τώρα, θα έχουμε γρήγορη άνοδο» υπογράμμισε, επαναλαμβάνοντας πως το μήνυμά του είναι «ξεκάθαρο» και «πολιτικό»: «Ας ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση, ας έχουμε μια όσο το δυνατόν πιο φιλόδοξη συμφωνία και μετά η ανάπτυξη θα επιστρέψει στην Ελλάδα». «Είναι ώρα για μια φιλόδοξη συμφωνία» κατέληξε ο Γάλλος επίτροπος.
Καλά λόγια και από τον…Σόϊμπλε: Εφερε αποτελέσματα το πρόγραμμα στην Ελλάδα!
Στην κατάσταση στην Ευρώπη, αλλά και ειδικότερα στη χώρα μας, αναφέρεται, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα ο κ. Σόιμπλε υπογραμμίζει: «Αν μια χώρα δεν θέλει να βγει από το ευρώ πρέπει να κάνει δομικές αλλαγές, όπως η Ελλάδα. Με το ευρώ τελείωσε η εποχή στην οποία κάποιες χώρες παρέμεναν ανταγωνιστικές, διαμέσου της υποτίμησης των νομισμάτων. Πρόκειται για μια πολιτική, συντομότερη οδό. Σε αυτό συμφωνώ απόλυτα με την ανάλυση του Μάριο Ντράγκι, σε σχέση με τα ελαττώματα της Ευρωζώνης. Αυτό που λέει πάντα ο Ντράγκι είναι ότι οι χώρες πρέπει να δημιουργήσουν από μόνες τους τις συνθήκες για να αναπτυχθούν. Και σε αυτό το θέμα η Ελλάδα βελτιώνεται. Τα προγράμματα βοήθειας που αποφασίστηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης για την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Κύπρο, την Ισπανία και την Ιρλανδία δέχθηκαν πολλές κριτικές, αλλά έφεραν πάντα αποτελέσματα».
Σε ερώτηση της ιταλικής εφημερίδας αν «ήταν λάθος η πρότασή του να βγει, προσωρινά, η Ελλάδα από το ευρώ, τον δραματικό Ιούλιο του 2015» ο Γερμανός υπουργός οικονομικών απαντά: «Γνωρίζετε αυτό που είπε δημόσια ο Ιταλός υπουργός Πιερ Κάρλο Πάντοαν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των υπουργών Οικονομικών ήταν πεπεισμένη πως θα ήταν καλύτερα αν η Ελλάδα έβγαινε προσωρινά από το ευρώ. Είναι η Ελλάδα, η οποία αποφάσισε κάτι το διαφορετικό. Τώρα καταβάλλουμε προσπάθειες, ώστε το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας να έχει επιτυχία».
Τέλος, ο στενός συνεργάτης της Μέρκελ, αναφερόμενος στην Ιταλία, τονίζει ότι, όπως πίστευε ανέκαθεν, «χωρίς την Ιταλία δεν μπορεί να γίνει η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» και πως «η Ιταλία πρέπει να συνεχίσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων».