Το επόμενο τριήμερο, ήτοι από σήμερα έως το Σάββατο, οι εξελίξεις σχετικά με το ελληνικό χρέος θα είναι ραγδαίες, ακόμα κι αν δεν γίνουν σχετικές επίσημες ανακοινώσεις. Θα διαμορφωθεί, όμως, το κλίμα που θα οδηγήσει είτε σε μία τελική και συνολική συμφωνία στο Eurogroup της 22ης Μαϊου, είτε η κατάσταση θα παραμείνει σε εκκρεμότητα, εφόσον ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε επιμείνει στην …απραξία εξαιτίας των ισορροπιών που θεωρεί πως πρέπει να κρατήσει ενόψει γερμανικών εκλογών.
Κάτι τέτοιο, πάντως, θα δοκίμαζε τις αντοχές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με απρόβλεπτες συνέπειες.
Πολλοί βλέπουν και ελπίζουν μια ενδεχόμενη συμφωνία στο θέμα του χρέους στο Washington Group, που θα γίνει στο Μπάρι, αφού αμέσως μετά έρχεται δοκιμαστική έκδοση ομολόγου μέσα στο καλοκαίρι, ενώ Κομισιόν και ESM σχεδιάζουν από τον επόμενο Ιούνιο άνοιγμα μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής για την Ελλάδα.
Η σύγκρουση σε επίπεδο κορυφής μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος, που θα γίνει από σήμερα μέχρι και το Σάββατο στο Μπάρι της Ιταλίας, θα κρίνει τη συνολική συμφωνία για την Ελλάδα αλλά και την έξοδο στις αγορές πριν το τέλος του 2017.
Στο περιθώριο της συνάντησης των G7, που γίνεται στο Ιταλικό λιμάνι, η κα. Λαγκάρντ θα συζητήσει με τους υπουργούς οικονομικών Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Ιταλίας Πιέρ Κάρλο Παντοάν και Γαλλίας Μισέλ Σαπέν τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγλινγκ πάνω σε συγκεκριμένες λύσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Ο επικεφαλής του ESM κομίζει στις συναντήσεις, που θα γίνουν στο περιθώριο του G7 μια συγκεκριμένη λύση ελάφρυνσης σε… δόσεις.
Σε πρώτη φάση, θα εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μέχρι και το 2030. Στην προσπάθεια αυτή, θα χρησιμοποιηθούν τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν η ΕΚΤ και οι άλλες κεντρικές Τράπεζες (περίπου 17 δις ευρώ) αλλά και το υπόλοιπο των 19,5 δισ. ευρώ από το δάνειο των 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Τα χρήματα αυτά θα δοθούν για την αγοραστεί «ακριβό» ελληνικό χρέος (όπως πχ τα 12 δισ. του ΔΝΤ) και να αναχρηματοδοτηθούν υποχρεώσεις συσσωρευμένες τοκοχρεολυσίων σε χρονιές όπως την τριετία 2022 – 2024.
Τα πρώτα χρόνια μετά την λήξη της 10ετούς περιόδου χάριτος, που έχουν τα δάνεια από τον EFSF και τον ESM, η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει μόνο για τόκους 56 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, το 2022 η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει 25 δισ. ευρώ, το 2023, 17,55 δισ. ευρώ και το 2024, 13,64 δισ. ευρώ. Η αναχρηματοδότηση των ποσών αυτών θα συνδυαστεί με την παράταση της περιόδου χάριτος, ώστε οι ετήσιες υποχρεώσεις να ξεπερνούν το 15% του ΑΕΠ μέχρι και το 2030.
Στη δεύτερη φάση της, η λύση του ESM αφορά στην παράταση και των χρεολυσίων που λήγουν από το 2031 μέχρι και το 2040 και η τρίτη αυτών που λήγουν από το 2041 μέχρι και το 2050. Από περίοδο σε περίοδο η ελάφρυνση θα συνδυάζεται με έλεγχο, για το αν η Ελλάδα θα συνεχίζει την δημοσιονομική προσπάθεια και θα συνεχίζει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις.
Η λύση σε δόσεις δεν αρέσει στο ΔΝΤ το οποίο θέλει δεσμεύσεις από τώρα για όλη την περίοδο μέχρι και την αποπληρωμή του χρέους. Τούτο διότι η λύση σε δόσεις που προτείνουν οι Ευρωπαίοι, θα εκληφθεί από τις αγορές ως ένα είδος συνέχισης της εποπτείας της Ελλάδας και θα δυσκολέψει την Ελλάδα στον δανεισμό από τις αγορές.
Πάντως, πηγές που παρακολουθούν από κοντά τη συζήτηση στο παρασκήνιο, δεν αποκλείουν τη συμφωνία ή έστω και την αρχή συμφωνίας. Τούτο διότι πίσω από τις φαινομενικές διαφωνίες, η Γερμανία πιέζεται πολιτικά να εντάξει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα το συντομότερο δυνατό.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι συζητήσεις θα γίνονται συνεχώς σε επιμέρους ομάδες και θα κορυφωθούν σε μια συνεδρίαση κορυφής του άτυπου οργάνου που αποκαλείται Washington Group την Παρασκευή ή το Σάββατο.
Ετοιμάζεται δοκιμαστική έκδοση
Πάντως η Αθήνα περιμένει με αγωνία την κατάληξη των συζητήσεων για το χρέος, ώστε αν υπάρξει συμφωνία να προχωρήσει άμεσα σε δοκιμαστική έκδοση ομολόγου μέσα στο καλοκαίρι, ακόμη και αν δεν έχει ενταχθεί στο QE, επαναλαμβάνοντας το πείραμα του 2014. Μάλιστα πιο πιθανή θεωρείται μια έκδοση πάνω στο πενταετές ομόλογο του Απριλίου του 2014 σε προεπιλεγμένους επενδυτές.
Το υπουργείο θέλει να εκμεταλλευτεί το momentum της μείωσης των αποδόσεων των ελληνικών τίτλων, που θα συνεχιστεί μετά την επίτευξη συνολικής συμφωνίας και να αρχίσει, να «χτίζει» νέα καμπύλη αποδόσεων για τους ελληνικούς τίτλους.
Στο βάθος προληπτική πιστωτική γραμμή
Σε εμπιστευτικό έγγραφο της Κομισιόν αναφέρεται ως πιθανή συνέχεια του ελληνικού προγράμματος, μετά τα μέσα του 2018, μια προληπτική πιστωτική γραμμή.
Η προληπτική αυτή πιστωτική γραμμή θα έχει σημείο αναφοράς τον ESM και θα χρηματοδοτηθεί από τα υπόλοιπα του δανείου των 86 δις ευρώ προς την Ελλάδα από τα οποία έχουν εκταμιευθεί μέχρι τώρα μόνο 31,7 δις ευρώ.
Τα χρήματα που θα έχουν απομείνει από το δάνειο του 2015 θα είναι ένα μαξιλάρι ασφαλείας που θα καλύπτει τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας τουλάχιστον για ένα χρόνο και θα βοηθήσει σε μια ολική επαναφορά της Ελλάδας στον δανεισμό από τις αγορές.
Πηγή: news247.gr