“Οι ΗΠΑ ευλογούν τον Τσίπρα”, ήταν ο τίτλος στην πρώτη σελίδα του τελευταίου φύλου του Κυριακάτικου Βήματος που φιλοξενούσε συνέντευξη του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάϊατ. Ένας τίτλος και μια συνέντευξη που προκάλεσαν έντονες πολιτικές αναταράξεις στην Αθήνα, κυρίως στη Ν.Δ και μερίδα του μιντιακού συστήματος που πρόσκειται (ή θέλει να φανεί αρεστή) στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Την επομένη της δημοσίευσης της συνέντευξης του Αμερικανού Πρέσβη στο “ΒΗΜΑ της Κυριακής”, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο θέμα μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. Όταν ρωτήθηκε το πρωί της Δευτέρας ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας για το πώς βλέπει τη δήλωση του Αμερικανού Πρέσβη, απάντησε:
«Κοιτάξτε, διάβασα τη συνέντευξη του Αμερικανού πρέσβη. Δεν θέλω να τη σχολιάσω δημόσια. Ο τίτλος που δόθηκε από την εφημερίδα δεν πιστεύω ότι ανταποκρίνεται στο περιεχόμενο της συνέντευξης. Από εκεί και πέρα, όλοι μπορεί να προσβλέπουν ή να φαντασιώνονται ότι ο κ. Τσίπρας μπορεί να υπηρετήσει μια πολιτική κοινής λογικής. Επιτρέψτε μου να διαφωνώ με αυτή την εκτίμηση, όπως σας είπα πριν».
Η Ουάσιγκτον προφανώς και δεν γοητεύτηκε, αίφνης, από τον Αλέξη Τσίπρα. Όμως κάποιοι είχαν επενδύσει, απ΄ ότι φαίνεται, σε μια αλλαγή στάσης από τη νέα κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ. Διότι, υπό μία έννοια, τις “ευλογίες” των ΗΠΑ τις είχε η Αθήνα και επί της κυβέρνησης του Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος, ως γνωστόν, ανέλαβε αρκετά φορές τα τελευταία δύο χρόνια “σταυροφορία” για να ανατραπεί το σχέδιο του Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε για “προσωρινό Grexit” και για να δοθεί έμφαση αφενός στην ανάπτυξη και αφετέρου στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Κάποιοι, λοιπόν, είχαν εκτιμήσει πως επί Τραμπ η υποστήριξη αυτή θα ανατραπεί και η νέα διοίκηση στην Ουάσιγκτον θα εγκαταλείψει την Ελλάδα στις διαθέσεις της Γερμανίας, κάτι που στηρίχθηκε σε παλαιότερη δήλωση του ίδιου του Αμερικανού προέδρου πως “η Ελλάδα είναι μια υπόθεση που αφορά την Ευρώπη”. Κάτι που επανέλαβε, πρόσφατα, και ο υπουργός Οικονομικών Στήβεν Μνούτσιν.
Όμως είναι προφανές πως πέρα από τις επίσημες δηλώσεις υπάρχει και η διπλωματία. Κυρίως, υπάρχουν τα ζωτικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή. Εκείνοι που εκτίμησαν πως οι ΗΠΑ θα εγκαταλείψουν την Ελλάδα και τον Αλέξη Τσίπρα (διότι αυτό συνέφερε τα σχέδιά τους στο εσωτερικό πολιτικό τοπίο) δεν έλαβαν υπόψη τους ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις δεν επηρεάζονται από το ισοζύγιο Τσίπρα- Μητσοτάκη αλλά από το γεωπολιτικό συμφέρον των ΗΠΑ.
Συρία, σχέσεις Ερντογάν με Πούτιν, ο αστάθμητος παράγοντας και η νευρικότητα της Τουρκίας, η διαφωνία της Άγκυρας με το στρατηγικό σχέδιο της Ουάσιγκτον να ενισχύσει τους Κούρδους της Συρίας (YPG) στη μάχη κατά του ISIS, το μείζον ενδιαφέρον για τα ενεργειακά θέματα και τη συμμαχία με Αίγυπτο και Ισραήλ, η προσφορά της ελληνικής κυβέρνησης (δηλώσεις Π. Καμμένου κατά την επίσκεψη στις ΗΠΑ) για αναβάθμιση του ρόλου της βάσης της Σούδας (κάτι που ενδιαφέρει πολύ τις ΗΠΑ για να εξισορροπήσουν τις απρόβλεπτες αντιδράσεις της Τουρκίας που μπορεί να επηρεάσει την επιχειρησιακή λειτουργικότητα της βάσης του Ιντσιρλίκ) και πολλά άλλα είναι ζητήματα που λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη από τον αμερικανικό παράγοντα και υπερβαίνουν συμπάθειες και αντιπάθειες.
Ο Τζέφρι Πάϊατ είναι εξόχως αποκαλυπτικός, άλλωστε, στη συνέντευξή του στο Βήμα. Διατυπώνει την εκτίμηση (που αποτελεί προφανώς εκτίμηση και των αμερικανικών υπηρεσιών) πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει πολιτικό ορίζοντα μιας ήρεμης διετίας. Και μόνο γι αυτό τον λόγο οι ΗΠΑ έχουν κάθε λόγο να “ευλογούν” την ελληνική κυβέρνηση, ιδιαίτερα όταν είναι αρκούντως φιλική προς τα συμφέροντα των ΗΠΑ, τις ιδιωτικοποιήσεις που ενδιαφέρουν τις ΗΠΑ, τις υποχρεώσεις προς το ΝΑΤΟ (μην ξεχνά κανείς πως η χρεοκοπημένη Ελλάδα συνεχίζει να συνεισφέρει το αναλογούν ποσοστό του προϋπολογισμού της υπέρ των αμυντικών δαπανών και των σχεδιασμών του Συμφώνου, όταν η Γερμανία δεν πράττει το ανάλογο).
Γι αυτό και ο Αμερικανός πρέσβης είπε το αυτονόητο. Αλλά αυτό το αυτονόητο εξελήφθη ως πολιτική υποστήριξη στον Αλέξη Τσίπρα και προκλήθηκε η γνωστή αναστάτωση. Η εικόνα μιας καταρρέουσας και καταστροφικής για τα εθνικά συμφέροντα κυβέρνησης, που θέλει να παρουσιάσει η Ν.Δ, προφανώς δεν υπηρετείται ικανοποιητικά από την εικόνα υποστήριξης που παρέχουν οι ΗΠΑ ή από θετικές δηλώσεις για τη σταθερότητα της χώρας (σε ένα άκρως ταραγμένο και ευμετάβλητο γεωπολιτικό περιβάλλον) και την πορεία της οικονομίας.
Έχει μεγάλο ενδιαφέρον το ρεπορτάζ του enimerosi24 και, φυσικά, η επεξηγηματική δήλωση που αναρτήθηκε στο επίσημο site της Αμερικανικής πρεσβείας μετά την αντιπαράθεση που προκάλεσε η συνέντευξη Πάϊατ στο Βήμα.
Όλα τα παραπάνω, βεβαίως, υποκρύπτουν και μία αντιπαράθεση των σχεδιασμών των κομματικών επιτελείων. Η κυβέρνηση με αιχμές του δόρατος τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και Άμυνας Πάνο Καμμένο έχει ανοίξει ισχυρούς διαύλους επικοινωνίας με την Ουάσιγκτον. Κι αυτό παρότι προεκλογικά είχε επενδύσει σε μια συνέχεια της πολιτικής Ομπάμα δια της Χίλαρι Κλίντον. Η Ν.Δ δεν έχει κατορθώσει ακόμα να αποκτήσει σημαντικές επαφές με τη νέα διοίκηση στην Ουάσιγκτον και προτιμά να παραμένει προσκολλημένη στη στρατηγική συμμαχίας με τη Γερμανία.
Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του enimerosi24.gr
Ακόμη και η σειρά των γεγονότων έχει τη σημασία της. Ο λόγος για την περιβόητη πια συνέντευξη του αμερικανού πρέσβη στο κυριακάτικο ΒΗΜΑ με τίτλο: ΗΠΑ ευλογούν Τσίπρα.
Μια συνέντευξη που δημιούργησε αναστάτωση και προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, από το εσωτερικό του ΔΟΛ έως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και σε άλλα συγκροτήματα Τύπου.
Η σειρά των γεγονότων είναι η εξής. Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης παραχωρεί συνέντευξη στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στον ΣΚΑΙ το Σάββατο. Την επόμενη ημέρα Κυριακή δημοσιεύεται η συνέντευξη του πρέσβη των ΗΠΑ. Και καπάκι τη Δευτέρα το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραχωρεί δεύτερη συνέντευξη μέσα σε ένα 48ωρο πάλι στον ΣΚΑΙ, αυτή τη φορά στο ραδιόφωνο. Παράξενο, δεδομένου ότι πρόκειται για το ίδιο Μέσο, αλλά και επειδή ο χρόνος είναι εξαιρετικά σύντομος για να δώσει ξανά συνέντευξη ένας πρόεδρος αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στο κάτω κάτω δεν είναι και ο Άδωνης! Ενώ δεν πρέπει να διαφεύγει το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΝΔ είχε παραχωρήσει άλλη μία συνέντευξη στο δελτίο ειδήσεων του ALPHA στα μέσα της περασμένης εβδομάδας! Δηλαδή τρεις συνεντεύξεις μέσα σε 5 ημέρες! Και επαναλαμβάνουμε δεν πρόκειται για κάποιον βουλευτή, αλλά για τον πρόεδρο της ΝΔ! Βεβαίως το παράξενο με τη συχνότητα των συνεντεύξεων του προέδρου της ΝΔ, δεν ήταν οι δυο προηγούμενες σε Σρόιτερ και Αυτιά, αλλά η τρίτη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ!
Επίσης στο πλαίσιο της ακολουθίας των γεγονότων παρατηρεί κανείς ότι το άρθρο του Γιάννη Πρετεντέρη στα ΝΕΑ που εγκαλεί τον αμερικανό πρέσβη για τη συνέντευξη στο ΒΗΜΑ δημοσιεύθηκε Τρίτη και όχι Δευτέρα, δηλαδή την επομένη της συνέντευξης. Κενό λοιπόν μίας ημέρας! Προφανώς και αυτή η λεπτομέρεια έχει την αξία της!
Όπως επίσης και το δημοσίευμα της «Ελευθερίας του Τύπου» που εγκαλεί το ΒΗΜΑ με τίτλο: Η πρεσβεία των ΗΠΑ αδειάζει το ΒΗΜΑ, φιλοξενήθηκε την Τετάρτη και όχι τη Δευτέρα ή έστω την Τρίτη.
Είναι προφανές ότι η χρονική σύμπτωση των αντιδράσεων δεν μπορεί να είναι άσχετη με το πλούσιο παρασκήνιο που προέκυψε με μία ημέρα καθυστέρηση! Παρασκήνιο το οποίο περιγράφει, με οπτική γωνία κατά της Ν.Δ, περιγράφει το periodista.gr.
Ο ρόλος δημοσιογράφου
Μεταξύ άλλων και μια λεπτομέρεια για την ανάμειξη ενός δημοσιογράφου που έπαιξε, όπως ισχυρίζεται το δημοσίευμα, καθοριστικό ρόλο στις πιέσεις που ασκήθηκαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη ώστε να αντιδράσει δυναμικά.
Μάλιστα ο εν λόγω δημοσιογράφος πάντα κατά τον εκδότη του γνωστού site μετακινήθηκε πρόσφατα σε μεγάλη εφημερίδα. Ωστόσο το periodista.gr τεχνηέντως αποφεύγει – ορθώς, να «φωτογραφίσει» περισσότερο τον δημοσιογράφο και δεν λέει, από ποια εφημερίδα έφυγε… Βεβαίως τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται. Δίνει όμως μια λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά. Ότι ο δημοσιογράφος είχε υπογράψει ρεπορτάζ στη νέα του εφημερίδα με ακριβώς αντίθετα στοιχεία από αυτά που προέκυπταν από τη συνέντευξη του πρέσβη στο ΒΗΜΑ. Δηλαδή υποστήριζε ότι ο αμερικανικός παράγοντας στέκεται εχθρικός απέναντι στον έλληνα πρωθυπουργό… Ρεπορτάζ που τον ανάγκασε να μπει σε απολογητική θέση απέναντι στον διευθυντή και την ιδιοκτησία της νέας εφημερίδας που μετακινήθηκε πρόσφατα μετά τη συνέντευξη στο ΒΗΜΑ… Και κλείνει το ρεπορτάζ του Periodista.gr με μια ακόμη λεπτομέρεια για τον δημοσιογράφο που επίσης έχει τη σημασία της… που λέει ότι ο εν λόγω δημοσιογράφος διαπραγματευόταν τη συνεργασία του με Δημόσιο ΜΜΕ. Και προφανώς εννοεί την ΕΡΤ!
Τα πρόσωπα λοιπόν που ήταν να συνεργαστούν με την ΕΡΤ το προηγούμενο διάστημα και δεν ευοδώθηκε η συνεργασία τους είναι πολύ συγκεκριμένα!
Η επεξήγηση της Αμερικανικής Πρεσβείας σχετικά με την συνέντευξη του Τζέφρι Πάϊατ στο Βήμα:
To correct the record, here are key excerpts of an interview Ambassador Geoffrey Pyatt conducted with To Vima reporter Angelos Athanasopoulos on Tuesday, May 2, 2017, published on May 7, 2017. In this interview, Ambassador Pyatt focuses on the strength of the U.S-Greek relationship, economic reforms and investment opportunities, Greece’s geostrategic importance, our mutual defense cooperation agreement, and the Transatlantic relationship.
Changing the Narrative on Economic Reforms:
Ambassador Pyatt: So let me start with the first principles. The United States, our interest is in seeing Greece, a NATO ally, a member of the Eurozone, get out of this seven year cycle of economic crisis and get on to a path of sustainable economic growth. That is an enduring U.S. interest and it’s an interest that reflects our stake in the success of Greece as the vanguard of European democracy. This is the gateway between Europe and Eurasia, as I said at the beginning. From that perspective, we were very pleased by this morning’s news about the agreement between the Greek government and the European institutions – it’s a very important and welcome step forward. I am optimistic that we are going to see rapid movement now toward the EuroGroup’s approval of the next disbursement. That’s a welcome development under any circumstances. On the question of Trump Administration policy towards the Greek economic and financial situation, I can’t do any better than President Trump’s own words last week with John Gizzi, the Newsmax correspondent. So, you know, I’ll leave it at that.
I think, also, you know, going forward, there is a huge opportunity that Prime Minister Tsipras now has to establish a new narrative. You know, for years and years, people have worried about ‘Grexit’, and you know, is Greece going to be able to make the next payment, and what’s going to happen with the financial situation. Assuming that the process now moves ahead and this next EuroGroup disbursement takes place, Greece will have smooth sailing for about two years if you just look at the repayment calendar. So a rather unprecedented period of financial predictability and a real opportunity for the government to change the narrative around Greece from crisis to opportunity.
That’s why I’m going to be travelling in June to New York and to Washington with the Economy Minister, Minister Papadimitriou, and very much look forward to the opportunity to describe, in my words, the opportunities that I see for expanded U.S. trade and investment ties in Greece and the confidence that I have. But part of the purpose of that trip is, also, to underline our interest, our support for Greece and the Greek people in breaking out of this constant crisis, this constant cycle of crisis.
But, I want to emphasize, the burden right now lays with the Prime Minister to capture this opportunity, to change the narrative, to, perhaps, get movement on some of these key privatizations that have been outstanding for a long time. You’ve got a couple of big cases in the energy sector; you’ve got the Hellenikon project that has so much potential for job creation and for attracting investment, including American investment. And where, I think, there are some people in the political system who just want to say ‘no’. They are not interested in seeing Greece move forward because it’s inconvenient to them ideologically or, maybe, in terms of their personal financial interests. But I think Prime Minister Tsipras has a tremendous opportunity and I’m going to do what I can to be supportive and to underline America’s political interest in seeing this reform process now produce the kind of growth benefits that we hope will be the case.