Μία κίνηση μεγάλης γεωπολιτικής αξίας που επιβεβαιώνει πως η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε δεσπόζουσα θέση στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη πραγματοποιεί το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση. Πρόκειται για την άφιξη κλιμακίου του αμερικανικού κολοσσού Exxon Mobil στην Ελλάδα για την υπογραφή συμφωνίας που θα αφορά έρευνες και μελλοντικά εξόρυξη και αξιοποίηση κοιτασμάτων στο Ιόνιο.
Ήδη στην ευρύτερη περιοχή δραστηριοποιούνται τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Edison και η γαλλική Total, ενώ έντονο ενδιαφέρον έχει δείξει και η ιταλική Eni. Το ενδιαφέρον αυτό επιβεβαιώνει τις επιστημονικές ενδείξεις για σημαντικά και αξιοποιήσιμα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στο Ιόνιο.
Πριν μερικούς μήνες κλιμάκιο των ΕΛ.ΠΕ συναντήθηκε στις ΗΠΑ με υψηλόβαθμα στελέχη της Exxon Mobil και εκεί σχεδιάστηκε και ένας οδικός χάρτης συνεργασιών μεταξύ της μεγαλύτερης ελληνικής εταιρείας ενέργειας και της αμερικανικής πολυεθνικής. Η Exxon δραστηριοποιείται ήδη στα “οικόπεδα” της Κυπριακής ΑΟΖ αλλά και στην ΑΟΖ της Αιγύπτου.
Στην πρόσφατη συνέντευξή του στο “Βήμα” ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάϊατ είχε προαναγγείλει ελληνοαμερικανικές συμφωνίες στον χώρο της ενέργειας και είχε προφανώς υπόψη του ότι έχουν ήδη γίνει σχετικές κινήσεις από τη μεγάλη αμερικανική εταιρεία. Το ενδιαφέρον της τελευταίες είναι γνωστό εδώ και μήνες, πριν την ανάληψη καθηκόντων από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, όταν ακόμα CEO στην Exxon Mobil ήταν ο νυν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον.
Η επιβεβαίωση της παρουσίας της αμερικανικής πολυεθνικής στο Ιόνιο (πιθανώς σε μεταγενέστερο χρόνο και στα “οικόπεδα” νοτίως της Κρήτης) έχει μεγάλη γεωπολιτική αξία. Αφενός γιατί η αμερικανική εταιρείας αξιολογεί ως σημαντικές τις επιστημονικές ενδείξεις και μετρήσεις για την ύπαρξη κοιτασμάτων στην περιοχή, αφετέρου διότι κρίνει πως η γεωπολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα είναι αδιαμφισβήτητη και ως εκ τούτου υπάρχει σταθερό επενδυτικό περιβάλλον.
Στην κατεύθυνση αυτή συνέδραμαν οι διαβεβαιώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού προς την αμερικανική πλευρά και οι σχετικές διακριτικές συζητήσεις που έγιναν με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών από τον Νίκο Κοτζιά.
Η ” Καθημερινή” αποκαλύπτει, μάλιστα, σήμερα, πως το κλιμάκιο της Exxon Mobil φθάνει στην Αθήνα στις 19 Μαϊου προκειμένου να υπογραφούν οι σχετικές συμφωνίες.
Η συμφωνία του Μαρτίου άνοιξε το δρόμο
Σημαντικό βήμα για να προσελκυστούν και άλλοι μεγάλοι διεθνείς όμιλοι στον τομέα της έρευνας υδρογονανθράκων θεωρήθηκε η υπογραφή της σύμβασης με την κοινοπραξία Total-Edison-ΕΛΠΕ για την παραχώρηση του οικοπέδου 2 στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κέρκυρας.
Έτσι, πλέον πήρε διεθνή διάσταση η έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη χώρα μας, καθώς για πρώτη φορά εισέρχονται στον τομέα αυτό σημαντικοί ξένοι επενδυτές.
Στην κοινοπραξία συμμετέχουν η Total με μερίδιο 50%, η Edison με 25% και η ΕΛΠΕ με 25%.
Αμέσως μετά, ο φάκελος θα προωθηθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο, που θα κάνει και τον προσυμβατικό έλεγχο. Με την ολοκλήρωση αυτού του βήματος, θα ακολουθήσει η οριστική υπογραφή της Σύμβασης Μίσθωσης από τα εμπλεκόμενα μέρη, η οποία θα κατατεθεί στη Βουλή για κύρωση.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση της φάσης των διαπραγματεύσεων με την κοινοπραξία Total-Edison-ΕΛΠΕ, ξεκινούν άμεσα οι συζητήσεις με την ΕΛ.ΠΕ., η οποία έχει αναδειχθεί ήδη επιλεγείς αιτών για τη θαλάσσια περιοχή 10, στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, προκειμένου να υπογραφεί και με τη συγκεκριμένη εταιρία η Σύμβαση Μίσθωσης.
Εκτιμάται ότι η σημερινή μονογραφή θα βοηθήσει ώστε να πραγματοποιηθεί πράγματι η συνεργασία των ΕΛΠΕ με την ExxonMobil στην ελληνική αγορά υδρογονανθράκων, συνεργασία που έχει διαρρεύσει και έμμεσα επιβεβαιωθεί από τη διοίκηση του ελληνικού ομίλου.
Ο μεγαλύτερος παγκοσμίως πετρελαϊκός κολοσσός, φέρεται να είναι έτοιμος να υπογράψει συμφωνία στρατηγικής συμμαχίας με τα ΕΛΠΕ για συμμετοχή στις 6 περιοχές που έχουν παραχωρηθεί ήδη στον ελληνικό όμιλο, αλλά και να «χτυπήσουν» μαζί νέες περιοχές για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
Οι περιοχές που έχουν παραχωρηθεί στα ΕΛΠΕ και στις οποίες, εάν πράγματι προχωρήσει η συμφωνία, θα εισέλθει η ExxonMobil είναι:
· Το «οικόπεδο 2» για το οποίο μονογράφεται σήμερα η σύμβαση
· Το «οικόπεδο 1» βορειοδυτικά της Κέρκυρας για το οποίο τα ΕΛΠΕ έχουν κηρυχθεί «επιλεγείς αιτών» χωρίς να έχει υπογραφεί σύμβαση
· Το «οικόπεδο 10» στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, για το οποίο τα ΕΛΠΕ έχουν επίσης κηρυχθεί «επιλεγείς αιτών» χωρίς να έχει υπογραφεί σύμβαση
· Η θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου, όπου ήδη είναι εγκατεστημένα τα ΕΛΠΕ
· Oι χερσαίες περιοχές στη Βορειοδυτική Πελοπόννησο και στην «Αρτα-Πρέβεζα»