Η συμφωνία δεν είναι η αρχή ενός success story αλλά είναι οι παρεμβάσεις που μπορεί να υποστηριχθούν για να αλλάξει σελίδα η χώρα επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στη Βουλή. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απευθυνόμενος στη ΝΔ είπε: “Συγνώμη που σας δυσαρεστώ, που θα κλείσει η αξιολόγηση, θα υπάρξει λύση για το χρέος και θα δημιουργηθεί ένα κοινωνικό κράτος”.
Ο υπ. Οικονομικών επανέλαβε ότι υπάρχουν μέτρα που δεν θα τα παίρναμε ενώ είπε ότι είναι μια συμφωνία που κάνει συμβιβασμούς αλλά ανοίγει και δρόμους, με τις συλλογικές συμβάσεις, με τη δημιουργία σύγχρονου κοινωνικού κράτους και για επενδύσεις. Προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι η συμφωνία για το χρέος που μπορεί να πάει και λίγο πιο πέρα από τις 22 Μαίου, τόνισε χαρακτηριστικά.
Τα θετικά μέτρα
Μετά από επτά χρόνια κρίσης ερχόμαστε να διορθώσουμε προβλήματα στο κοινωνικό κράτος και μας λέτε ότι τα αντίμετρα είναι «απάτη» και «φερετζές», δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από τη Βουλή.
Όταν ψηφίζαμε τον προϋπολογισμό παραδέχτηκα ότι στριμώξαμε τα μεσαία στρώματα γιατί έπρεπε να αντιμετωπίσουμε τη φτώχεια και μας πήρε περισσότερο χρόνο να αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή. Τώρα λέω ότι αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τη στήριξη και των μεσαίων στρωμάτων, σημείωσε.
Επικαλέστηκε δε το επίδομα στέγασης που δίνεται και για εισοδήματα πάνω από τις 20.000 ευρώ αλλά και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Μιλώντας για τα αντίμετρα σημείωσε ότι σύμφωνα με την Unisef η σχετική φτώχεια των παιδειών στην Ελλάδα αυξήθηκε έως το 2014 στο 26%. Σχεδόν ένα στα δυο παιδιά το 2015 ζουν σε συνθήκες υλικής αποστέρησης συμπλήρωσε.
Σε ότι αφορά το επίδομα στέγασης τόνισε ότι τα ευάλωτα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Πάνω από το 40% ξοδεύει πάνω από το 40% του εισοδήματός τους για το σκοπό αυτό.
Σε ότι αφορά τα μέτρα είπε ότι σωρευτικά από το 2018 έως το 2021 τα μέτρα είναι 4,9 δισ. ευρώ, ενώ τα αντίμετρα φτάνουν τα 7,6 δισ. ευρώ.
Αντιδράσεις για τον χαρακτηρισμό επείγον
Τον χαρακτηρισμό ως επείγοντος του πολυνομοσχεδίου «Συνταξιοδοτικές διατάξεις Δημοσίου και τροποποίηση διατάξεων του ν.4387/2016, Μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων και μεταρρυθμίσεων, Μέτρα κοινωνικής στήριξης και εργασιακές ρυθμίσεις, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 και λοιπές διατάξεις», αιτιολόγησε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκ. Τσακαλώτος, με την έναρξη της συνεδρίασης των κοινοβουλευτικών επιτροπών.
«Αυτό το νομοσχέδιο ανοίγει τον δρόμο για τη συζήτηση που έχει αρχίσει για το χρέος και ευελπιστούμε τη Δευτέρα να έχουμε ένα συνολικό πακέτο και για τα μέτρα και για το χρέος. Νομίζω όλοι κατανοούμε τον χαρακτηρισμό. Να σας θυμίσω ότι όλοι οι μνημονιακοί νόμοι εισήχθησαν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος» είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Σύμφωνος με το κατεπείγον δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης.
«Χαίρομαι που παραδέχεστε ότι φέρνετε ένα ακόμη μνημόνιο, το τέταρτο μνημόνιο» ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης και τόνισε ότι αν παραδοθεί η έκθεση αύριο στις 8 το βράδυ, για ένα νομοσχέδιο 940 σελίδες, δεν είναι δυνατό να τύχει διεξοδικής συζήτησης και μελέτης από τους βουλευτές.
Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο Γιάννης Κουτσούκος είπε ότι «αυτό το έργο είναι χιλιοπαιγμένο τα τελευταία χρόνια και η εξαίρεση έχει γίνει κανόνας, με ευθύνη του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος μετά από μια ατέρμονη διαπραγμάτευση οδήγησε σε ένα νομοσχέδιο, το περιεχόμενο του οποίου δεν θα μπορέσει να μάθει ο ελληνικός λαός». Είπε ακόμη ότι δεν υπάρχει καμία κοινωνική ομάδα που να μη θίγεται από το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ