Στη διάταξη που εξισώνει φορολογικά τους βουλευτές με τους υπόλοιπους πολίτες, καθώς και σε αυτήν η οποία μειώνει τον ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια, η ΝΔ αναμένεται να ψηφίσει θετικά κατά την αποψινή ψηφοφορία στη Βουλή.
Μέχρι όμως η αξιωματική αντιπολίτευση να καταλήξει σε αυτή την απόφαση υπήρξε έντονο παρασκήνιο.
Όπως αναφέρει το euro2day.gr οι ζυμώσεις στο εσωτερικό της ΝΔ για τη στάση του κόμματος στην σημερινή ψηφοφορία για την έγκριση της συμφωνίας με τους δανειστές ήταν πολλές και έντονες κατά τις τελευταίες ώρες. Τόσο στην προχθεσινή σύσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη με γαλάζιους τομεάρχες, όσο και στον χθεσινό «πρωινό καφέ» στην οδό Πειραιώς οι απόψεις ποίκιλλαν. Κάποιοι τάσσονταν υπέρ του «όχι σε όλα», της καταψήφισης δηλαδή των μέτρων, των αντιμέτρων και όλων των διατάξεων. Ορισμένοι άλλοι υποστήριζαν την άποψη της αποχής από την ψηφοφορία, ενώ υπήρχαν και αυτοί οι οποίοι εκτιμούσαν πως κάποιες θετικές διατάξεις η ΝΔ θα πρέπει να τις ψηφίσει. Τελικά, αυτή ήταν και η πρόταση που υπερίσχυσε, με αποτέλεσμα στην σημερινή ψηφοφορία η αξιωματική αντιπολίτευση, εκτός απροόπτου, να λέει «ναι» στη διάταξη που εξισώνει φορολογικά τους βουλευτές με τους υπόλοιπους πολίτες, καθώς και σε αυτήν η οποία μειώνει τον ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια.
«Τον συγκεκριμένο φόρο τον ανέβασε ο ΣΥΡΙΖΑ. Τη μείωσή του έχει προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ και ουσιαστικά η συγκυβέρνηση σύρθηκε σε αυτήν την πρόταση. Δεν μπορούμε το συγκεκριμένο μέτρο να τους το χαρίσουμε», αναφέρει συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο, λόγω της κίνησης τακτικής του πρωθυπουργού να συμπεριλάβει στο πολυνομοσχέδιο το συγκεκριμένο θέμα.
Στην ΝΔ πάντως τους ενδιαφέρει, όπως λένε, οι πολίτες να δουν την «μεγάλη εικόνα», την οποία προσδιορίζουν ως την περαιτέρω βύθιση της οικονομίας στην ύφεση και την επιμονή της κυβέρνησης να συνεχίσει την πορεία σε έναν αδιέξοδο δρόμο.
«To τέταρτο Μνημόνιο έχει αποκλειστικά τις υπογραφές Τσίπρα – Καμμένου και των βουλευτών τους, που το ψηφίζουν», σημειώνουν στο γαλάζιο στρατόπεδο, όπου δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο άρθρο 15, με το οποίο «για πρώτη φορά στα χρονικά δεσμεύεται η επόμενη κυβέρνηση και η χώρα για το εάν και πότε θα εφαρμοστούν τα όποια αντίμετρα, αφού αυτό -γραπτά αναφέρεται- θα εξαρτάται από το ΔΝΤ, την Κομισιόν και την ΕΚΤ».
Όσον αφορά και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, στην πλειοψηφία τους προσανατολίζονται να κινηθούν σε ανάλογο μήκος κύματος.
Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, με εξαίρεση τη μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά και ίσως και της φορολογίας των βουλευτών, δεν θα ψηφίσουν «ούτε τα μέτρα ούτε τα αντίμετρα».
Το ίδιο θα πράξει και το Ποτάμι, με τον Σταύρο Θεοδωράκη να διαμηνύει ότι το κόμμα του «θα ψηφίσει τις δύο διατάξεις, όχι όμως το νέο Μνημόνιο του κ. Τσίπρα. Δεν θα στηρίξουμε τη φαρσοκωμωδία των μέτρων και των αντιμέτρων», σημείωσε.
Εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων, ο Βασίλης Λεβέντης έκανε γνωστό ότι «επί όλου του άλλου νομοσχεδίου, μέτρων και αντιμέτρων, θα ψηφίσει “ΟΧΙ”» όμως θα στηρίξει την κατάργηση της έκπτωσης φόρου των βουλευτών, ενώ η βουλευτής του κόμματός του Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου ανέφερε ότι θα στηριχθεί και ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στην γεωργική παραγωγή.
ΠΗΓΗ: euro2day.gr