Κορυφώνονται οι διεργασίες για το τελικό κείμενο για το χρέος που θα συμπεριληφθεί στις αποφάσεις του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα.
Όπως μεταδίδει το Euro2day.gr ο πρόεδρος Γερούν Ντάισελμπλουμ προσπαθεί να τηρήσει όλες τις ισορροπίες ώστε να είναι ικανοποιημένο και το ΔΝΤ αλλά και η Γερμανία.
«Το κείμενο που – μέχρι στιγμής τουλάχιστον – γράφεται, αναμένεται να είναι ένα σκαλί πιο πάνω από την προηγούμενη συμφωνία» αναφέρουν διπλωματικές πηγές που έχουν γνώση των συνομιλιών.
Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στο Βερολίνο, Παντελής Βαλασόπουλος, το κλίμα που επικρατεί στη Γερμανία είναι συγκρατημένα αισιόδοξο.
Όπως είπε η εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, “χαιρετίζουμε την ψήφιση των μέτρων, είναι ένα σημαντικό βήμα. Θα εξετάσουμε τη Δευτέρα στο Eurogroup με κάθε λεπτομέρεια όσα ψήφισε η ελληνική κυβέρνηση, στόχος είναι να κλείσουμε την δεύτερη αξιολόγηση, αλλά δεν μπορούμε να προδικάσουμε το αποτέλεσμα για μια συνολική συμφωνία”.
Πηγή στη Γερμανία αναφέρει ότι δέχεται την επιμήκυνση δανείων, όχι όμως το πάγωμα των επιτοκίων (γιατί όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σοιμπλε, οι δανειστές θα χάσουν χρήματα) και την κλιμακωτή επιμήκυνση του χρέους σε τρία στάδια, 2030-2040-2050 που θα συνδέεται απαραιτήτως με υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και επίτευξη όλων των δημοσιονομικών στόχων.
Το ΔΝΤ όσο και η ΕΚΤ είναι αντίθετοι σε τέτοια λύση-σύνδεση καθώς αυτόματα θα υπονομεύσει όχι μόνο την επίτευξη των στόχων αλλά και την αξιοπιστία της όλης απόφασης.
Ετσι αναμένεται και νέος γύρος ανεπίσημων διαπραγματεύσεων μεταξύ ΔΝΤ-Γερμανίας και Ντάισελμπλουμ ώστε η λύση χρέους που θα φωτογραφηθεί να περιλαμβάνει την λεπτομερειακή αναφορά της πρώτης δέσμης των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους – στην οποία συμφωνεί η Γερμανία όμως ο κ. Σόιμπλε επιμένει ότι η ποσοτικοποίηση τους πρέπει να γίνει το 2018.
Αυτό βρίσκει αντίθετο όχι μόνο το ΔΝΤ, αλλά κυρίως την ΕΚΤ η οποία χθες –διόλου τυχαία– έριξε μέσω του Μπ. Κερέ προειδοποιητική βολή σε όλες τις πλευρές ότι τα μέτρα για το χρέος πρέπει να είναι «καθαρά» ως προς τη βιωσιμότητα και ότι μόνο έτσι θα μπει η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης – που είναι και το κύριο ζητούμενο.
Πάντως υπάρχει και η εναλλακτική που έχει προτείνει η κ. Λαγκάρντ στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ τον Απρίλιο, να απαριθμήσει η Γερμανία όλα τα μέτρα για το χρέος σε εσωτερικό έγγραφο, με το οποίο θα δεσμεύεται και το οποίο θα παρουσιαστεί στο ΔΣ το ΔΝΤ ώστε να λάβει θετικές αποφάσεις για την Ελλάδα.
Το χρέος έφθασε τα 326,528 δισ. ευρώ
Αυξητικά κινείται το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης και το 2017, καθώς τον Μάρτιο ανήλθε στα 326,528 δισ. ευρώ, έναντι 326,258 δισ. που είχε φτάσει τον Δεκέμβριο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, τα ταμειακά διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου ανήλθαν σε 2,908 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου, έναντι 2,791 δισ., που ήταν στα τέλη Δεκεμβρίου.
Από τα 326,5 δισ. ευρώ, τα 2/3 (ή 67,6% του συνολικού χρέους) είναι κυμαινόμενου επιτοκίου. Αυτά είναι που η κυβέρνηση θέλει να τα «κλειδώσει» σε σταθερό επιτόκιο, εν όψει της νέας ρύθμισης του χρέους. Στην περίπτωση αυτή, θα προστατευθεί μακροχρόνια από τον κίνδυνο αύξησης των επιτοκίων (και άρα των τόκων που πληρώνει κάθε χρόνο το Δημόσιο), αλλά βραχυπρόθεσμα θα προκύψει επιβάρυνση σε σχέση με τα πολύ χαμηλά κυμαινόμενα (της τάξεως του 1%) που απολάμβανε ως τώρα από τα δάνεια στήριξης.
Σύμφωνα με το newmoney.gr, από τα 326,5 δισ. ευρώ, τα 56,6 δισ. αφορούν κρατικά ομόλογα και τα 14,9 βραχυπρόθεσμους τίτλους. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και 13,6 δισ. από ρέπος των φορέων του Δημοσίου. Τα ρέπος αυξήθηκαν κατά 2,3 δισ. (ή σχεδόν 15%) μέσα σε τρεις μήνες, σε σχέση με τα 11,4 δισ. που είχε αντλήσει η κυβέρνηση ως τον Δεκέμβριο του 2016., εξέλιξη που δείχνει ότι συνεχίζεται η (εξ-) άντληση κάθε πηγής ρευστότητας στο δημόσιο -αλλά και με σχετικά «αλμυρό» επιτόκιο.
Αντιθέτως, τα 254,9 δισ. αποτελούν δάνεια, κατά κύριο λόγο προερχόμενα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης με πολύ χαμηλό επιτόκιο (225,5 δισ. ευρώ) τα οποία έλαβε στα πλαίσια των σχεδίων οικονομικής διάσωσης της χώρας.
Η μέση διάρκεια του ελληνικού χρέους ανέρχεται στα 18,19 έτη, αλλά η κυβέρνηση επιδιώκει αναδιάρθρωση και επιμήκυνση των λήξεων.
Μόνο για το 2017, οι πληρωμές για δάνεια και ομόλογα θα ανέλθουν σε περίπου 8,5-9 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο, το 2017 και 2018 το δημόσιο χρέος θα πρέπει να μειωθεί σε 319-320 δισ. ευρώ.