Με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο διαφάνηκε στο χθεσινό Eurogroup, ότι η μάχη γοήτρου και πολύ λιγότερο η ουσία, για την επικράτηση του ισχυρού, είναι το κλειδί σε οποιασδήποτε μορφής συμφωνία επιτευχθεί τις επόμενες τρεις εβδομάδες για το ελληνικό χρέος.
Δεν ήταν ούτε τα μέτρα και πολύ περισσότερο οι όποιες σοβαρές μεταρρυθμίσεις. Αυτά έχουν ήδη ψηφιστεί.
Η 15η Ιουνίου πλέον είναι η ημερομηνία ορόσημο, χωρίς να αποκλείεται και έκτακτο Eurogroup, ώστε να οι εμπλεκόμενοι να καταλήξουν στους όρους που θα ικανοποιούν και τον Σόιμπλε και το ΔΝΤ.
Εξάλλου ο κουμανταδόρος του Eurogroup οριοθέτησε πως θέλει να εξελιχθούν τα πράγματα: «Είμαι πολύ βέβαιος ότι το ΔΝΤ θα συμφωνήσει τελικά στην προτεινόμενη συμφωνία για την Ελλάδα, καθώς είμαστε μέτοχοι στο Ταμείο».
Ο λόγος για τον Δρ. Σόιμπλε ο οποίος σε μια άλλη αποστροφή του λόγου παραδέχτηκε: «Το ΔΝΤ αποδείχθηκε δύσκολο στις διαπραγματεύσεις». Και στο τέλος εξέφρασε και την αισιοδοξία του ότι θα έχουμε συμφωνία εντός τριών εβδομάδων.
Ο Σόιμπλε υπεραμύνθηκε των θέσεων του από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη το Ecofin, σημειώνοντας ότι οι προβλέψεις της ευρωζώνης για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα είναι διαφορετικές από αυτές του ΔΝΤ.
Τόνισε ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν μπλοκάρει τίποτε για την Ελλάδα, «απλώς επιμένει στους κανόνες», σημείωσε ότι πάντοτε οι γερμανικές θέσεις τύχαιναν ευρείας στήριξης στην ευρωζώνη, ενώ εκτίμησε ότι το ΔΝΤ τελικώς θα συναινέσει.
Νωρίτερα, ο Πολ Τόμσεν δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει υιοθετήσει ένα δυνατό πρόγραμμα με τις αποφάσεις της προηγούμενης εβδομάδας, ένα πρόγραμμα που μπορούμε να στηρίξουμε. Παράλληλα ζήτησε καθαρότητα στο θέμα του χρέους και ρεαλιστικές εκτιμήσεις για τους στόχους.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα του ΔΝΤ, το πρόγραμμα, όπως έχει διαμορφωθεί, στηρίζει την ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα και αντιμετωπίζει τα δύσκολα θέματα της ασφαλιστικής και φορολογικής μεταρρύθμισης.
Υπάρχει ωστόσο ανάγκη για περισσότερο ρεαλισμό στις εκτιμήσεις και περισσότερη εξειδίκευση. Εγινε πρόοδος αλλά δεν είμαστε ακόμα στο τέλος, συμπλήρωσε αναφορικά με το χρέος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΔΝΤ αποδέχεται τις βασικές παραδοχές της συμφωνίας του Μαΐου, ότι δηλαδή τα μέτρα για το χρέος δεν χρειάζεται να «κλειδώσουν» στην τελευταία λεπτομέρεια πριν το τέλος του προγράμματος.
Ακόμη και έτσι ο Σόιμπλε εξακολουθεί να διαφωνεί, αλλά… δεν μπλοκάρει τη συμφωνία.