Θέλοντας να καταδείξει την απόσταση μεταξύ ESM και ΔΝΤ για το θέμα των πλεονασμάτων ευρωπαϊκή πηγή δήλωσε στο CNN Greece από τις Βρυξέλλες πως σε σχέση με το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, οτιδήποτε πάνω από 2,6% του ΑΕΠ σημαίνει ότι δεν χρειάζεται καμία παρέμβαση για τη βιωσιμότητα του χρέους, ενώ οτιδήποτε κάτω από 2% του ΑΕΠ σημαίνει ότι χρειάζεται ελάφρυνση με δημοσιονομικές μεταβιβάσεις (fiscal transfers).
«Το ουδέτερο σημείο βρίσκεται ανάμεσα στο 2% και 2,6% του ΑΕΠ και εκεί αναζητείται μια λύση η οποία θα ικανοποιεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές», ανέφερε.
Στη χθεσινή οκτάωρη συζήτηση στο Eurogroup, στο τραπέζι έπεσαν δύο εναλλακτικά σενάρια, στα οποία τα πρωτογενή πλεονάσματα κινούνταν μεταξύ 2% και 2,2% του ΑΕΠ έως και το 2060, στα οποία δεν υπήρξε συμφωνία από το ΔΝΤ.«Το Ταμείο θέλει τα πλεονάσματα να είναι αισθητά κάτω από το 2% του ΑΕΠ», είπε η ίδια πηγή.
Δεδομένου ότι οι διαφωνίες αυτές δύσκολα θα γεφυρωθούν εως το Eurogroup του Λουξεμβούργο τίθεται ζήτημα για το τι θα συμβεί εαν στις 15 Ιουνίου δεν υπάρξει απόφαση για τη συμμετοχή του Ταμείου στο προγράμμα και συνακόλουθα για την εκταμίευση της δόσης.
Ο ίδιος αξιωματούχος εξέφρασε τη βεβαιότητα πως θα βρεθεί τρόπος ώστε να αποπληρωθούν τα ομόλογα του Ιουλίου. «Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουν απλήρωτη την ΕΚΤ», είπε, ξεκαθαρίζοντας πως το βασικό σενάριο συνεχίζει να είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ωστόσο εγείρεται το ερώτημα κατά πόσο μπορεί μια οικονομία να δεσμευθεί για υψηλά πλεονάσματα, έστω της τάξης του 2%, σε βάθος περίπου 35 ετών. Η προσέγγιση των δανειστών είναι καταφανώς αντιεπιστημονική καθώς δεν μπορεί να υπάρχουν δεδομένα στα οποία να βασιστούν προβλέψεις ότι μπορεί οιαδήποτε οικονομία να διατηρεί τέτοιους ρυθμούς ανάπτυξης και τέτοια πλεονάσματα.
Όπως έλεγε χαρακτηριστικά παράγοντας των Βρυξελλών που διατηρεί επιφυλάξεις “είναι σαν να ζητούσαμε από τον Στάλιν στη Σοβιετική Ένωση να λάβει αποφάσεις προβλέποντας ότι δεκαετίες αργότερα θα εμφανιζόταν ο Γκορμπατσώφ και θα κατέρρεε η ΕΣΣΔ”…