Στο παλάτι των Βερσαλλιών έξω από το Παρίσι θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση του Εμανουέλ Μακρόν και του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο Γάλλος πρόεδρος σύμφωνα με τον ίδιο θα τηρήσει σκληρή στάση, θεωρώντας πάντως ότι ο διάλογος με τη Ρωσία είναι εξαιρετικής σημασίας στην αντιμετώπιση διεθνών διενέξεων.
Οι σχέσεις των δύο χωρών ωστόσο έχουν σημαδευτεί από έλλειψη εμπιστοσύνης, με το Παρίσι και τη Μόσχα να υπερασπίζονται αντίθετες πλευρές στον εμφύλιο της Συρίας και με διαφορές για το θέμα της Ουκρανίας.
Μέσα στην μπαρόκ χλιδή του παλατιού, ο Μακρόν θα χρησιμοποιήσει μια έκθεση για τον ρώσο τσάρο Πέτρο Α’ τον Μέγα στο πρώην βασιλικό παλάτι για να προσπαθήσει να δώσει νέα ώθηση στις γαλλορωσικές σχέσεις.
«Είναι απαραίτητο να μιλήσουμε με τη Ρωσία διότι υπάρχουν μια σειρά από διεθνή θέματα τα οποία δεν θα επιλυθούν χωρίς σκληρό διάλογο μαζί της», είπε ο Μακρόν. Σε δηλώσεις του στο τέλος της συνόδου G7 το Σάββατο, είπε σε δημοσιογράφους, «Θα είμαι απαιτητικός στις συνομιλίες μου με τη Ρωσία».
Ενας Ρώσος αξιωματούχος είπε σε δημοσιογράφους στη Μόσχα την Παρασκευή ότι η συνάντηση των δύο ηγετών θα αποτελέσει ευκαιρία «να γνωρίσουν ο ένας τον άλλον» και ότι το Κρεμλίνο προσβλέπει σε μια «ειλικρινή συζήτηση» για τη Συρία.
Ενώ η Μόσχα υποστηρίζει τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Ασαντ, η Γαλλία υποστηρίζει αντικαθεστωτικές ομάδες που προσπαθούν να τον ανατρέψουν. Η Γαλλία έχει επίσης υιοθετήσει και σκληρή τακτική στις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης εναντίον της Ρωσίας, που επιβλήθηκαν πρώτη φορά όταν η Ρωσία προσήρτησε την Κριμαία από την Ουκρανία το 2014, και ακύρωσε ένα συμβόλαιο πολεμικών πλοίων αξίας 1,3 δις δολαρίων (1,16 δις ευρώ) το 2015.
Ο Μακρόν έχει χαμηλώσει τους τόνους που είχε υιοθετήσει στην προεκλογική του εκστρατεία, όταν υποστήριζε την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων στη Ρωσία εάν δεν υπήρχε πρόοδος σε ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία για την ανατολική Ουκρανία.
Πιο πρόσφατα έχει δηλώσει πως η προτεραιότητά του στη Συρία είναι η ήττα του Ισλαμικού Κράτους, με το οποίο αναμένεται να συμφωνήσει και ο Πούτιν.
Η επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν γίνεται με την ευκαιρία της έκθεσης για τα 300 χρόνια της ιστορικής επίσκεψης στη Γαλλία του τσάρου Πέτρου του Μέγα το 1717, κατά την οποία συνάφθηκαν οι διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.
Την πρόσκληση προς τον Β. Πούτιν απηύθυνε ο Εμανουέλ Μακρόν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν στις 8 Μαΐου, την επομένη της εκλογής του. Ακολούθησε επιστολή με την οποία ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του να εγκαινιάσει την έκθεση στο Μεγάλο Τριανόν.
Η επιλογή του Εμανουέλ Μακρόν να υποδεχθεί τον Β. Πούτιν στις Βερσαλλίες -και όχι στο προεδρικό Μέγαρο του Ελιζέ- δεν θεωρείται τυχαία.
«Επιλέγοντας αυτόν τον αναγνωρισμένου κύρους τόπο που είναι οι Βερσαλλίες, ο Μακρόν τοποθετείται στην παράδοση του γαλλικού μεγαλείου. Θέλει να δείξει ότι η Γαλλία είναι ένας ισχυρός παίχτης στην παγκόσμια σκηνή και δεν τοποθετείται σε θέση κατωτερότητας έναντι στη Ρωσία» σχολιάζει ο Ντομινίκ Κόλας, καθηγητής πολιτικών επιστημών με ειδικότητα για τη Ρωσία.
Παράλληλα, οι Βερσαλλίες δεν είναι ο τόπος άσκησης της εξουσίας, όπως είναι το προεδρικό μέγαρο του Ελιζέ. Θεωρούνται επομένως «ως τόπος ουδέτερος που προσφέρει τη δυνατότητα ψύχραιμων ανταλλαγών, μειώνοντας την ένταση του διάλογου».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ