Ανεβαίνουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης Αθήνας – Γερμανικού ΥΠΟΙΚ λίγο πριν από το καθοριστικό Eurogroup της 15ης Ιουνίου καθώς μετά τις πολεμικές δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπήρξε απάντηση από πηγές της κυβέρνησης.
«Οι ευθύνες του κ. Σόιμπλε για την διαχείριση της ελληνικής κρίσης έχουν καταγραφεί ιστορικά. Δεν έχει κανένα νόημα να προσπαθεί να τις επιρρίψει σε άλλους», τονίζουν πηγές της κυβέρνησης.
Νωρίτερα σε συνέδριο για την Ευρώπη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναφέρθηκε στο ελληνικό ζήτημα ενώ ενδεικτικά των προθέσεων Σόιμπλε ήταν τα tweet του ανταποκριτή της ΕΡΤ Γιώργου Παππά, στα οποία αναφέρει χαρακτηριστικά τα λόγια του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών. «Έγιναν βήματα προόδου, αλλά η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας φορτώνει το βάρος στους αδύνατους» και συμπλήρωσε «Ο Τσίπρας υποσχέθηκε να καταργήσει τα προνόμια για τους εφοπλιστές. Τίποτα όμως δεν έγινε».
Νωρίτερα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg, ο Βόλφγκανγκ Σοιμπλε είχε δηλώσει «μην κατηγορείτε εμένα για τα δομικά προβλήματα στην Ελλάδα», υπό τη σκιά πληροφοριών που θέλουν το Βερολίνο και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας να πιέζουν για εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και μετάθεση των ουσιαστικών αποφάσεων για το χρέος.
Τι είπε για την οικονομία της Γερμανίας
Η ισοτιμία του ευρώ είναι πολύ χαμηλή για την ανταγωνιστικότητα της γερμανικής οικονομίας και το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας θα ήταν το μισό χωρίς τη χαλαρή νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
«Επιπλέον, το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μας, που είναι στην ουσία η πηγή μιας διεθνούς συζήτησης, έχει να κάνει με τη συναλλαγματική ισοτιμία που είναι πολύ χαμηλή για την ανταγωνιστικότητα της γερμανικής οικονομίας», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέδριο για την Ευρώπη.
«Για τη συνολική ανταγωνιστικότητα της ευρωζώνης, ίσως είναι εντάξει», δήλωσε ο Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ επίσης αυξάνεται.
«Με μια συναλλαγματική ισοτιμία, όπως είχαμε πριν την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική, το πλεόνασμα στο γερμανικό ισοζύγιο θα ήταν το μισό», πρόσθεσε ο Σόιμπλε.
Πρόσθεσε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δικαίως υποστηρίζει ότι η Γερμανία πρέπει να επενδύσει περισσότερα. Αλλά το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη κρατικών πόρων στη Γερμανία για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων, αλλά τα προβλήματα στις δυνατότητες σχεδιασμού, για παράδειγμα, στον κατασκευαστικό κλάδο, δήλωσε ο Σόιμπλε.
Η αντίδραση της Αθήνας
Την έντονη αντίδραση κυβερνητικών κύκλων προκάλεσαν οι προκλητικές δηλώσεις του Β. Σόιμπλε επιρρίπτοντας ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση για τα οικονομικά βάρη που έχουν επωμιστεί οι ασθενέστερες κοινωνικά ομάδες.
Κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας την τοποθέτηση Σόιμπλε, έλεγαν χαρακτηριστικά: “Οι ευθύνες του κ. Σόιμπλε για την διαχείριση της ελληνικής κρίσης, έχουν καταγραφεί ιστορικά. Δεν έχει κανένα νόημα να προσπαθεί να επιρρίψει τις ευθύνες σε άλλους”.
Νωρίτερα, ο κ. Σόιμπλε εξαπολύοντας «μύδρους» προς πάσα κατεύθυνση, δήλωσε μεν ότι η Ελλάδα έχει κάνει βήματα προόδου, ωστόσο, όπως είπε, η πολιτική της ηγεσία επιμένει να φορτώνει το βάρος στους αδύναμους.
Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στο Βερολίνο Γιώργος Παππάς, ο Σόιμπλε είπε συγκεκριμένα ότι ο Αλέξης Τσίπρας, υποσχέθηκε να καταργήσει τα προνόμια για τους εφοπλιστές αλλά τίποτα δεν έγινε. Η μεταφορά του βάρους στα ασθενέστερα στρώματα δεν έχει καμιά σχέση με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Είπε ακόμη ότι η ΕΚΤ είναι υπεύθυνη για τα μεγάλα πλεονάσματα της Γερμανίας.
Επίσης ο κ. Σόιμπλε έδωσε απάντηση σε όσους «βλέπουν» πως το Βερολίνο και ο ESM πιέζουν για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα μεταθέτοντας τις όποιες αποφάσεις για το χρέος μετά το τέλος του προγράμματος και σε όσους υποστηρίζουν ότι είναι ανυποχώρητοι έδωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, είπε χαρακτηριστικά «μην κατηγορείτε εμένα για τα δομικά προβλήματα στην Ελλάδα».
Το θέμα του χρέους αναμένεται να τεθεί ξανά στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου αν και πολλοί είναι εκείνοι που αναφέρουν ότι οι εταίροι δύσκολα θα βελτιώσουν τα μέτρα ελάφρυνσης που έχουν ήδη καταθέσει.
Η επιμήκυνση που έχουν προτείνει οι Ευρωπαίοι κρίθηκε ανεπαρκής από το ΔΝΤ, ενώ και η ΕΚΤ διαμήνυσε χθες, δια στόματος του Μπενουά Κερέ, ότι θα ήταν καλό για την ελληνική οικονομία να υπάρξει άμεσα «καθαρότητα» όσον αφορά τις προοπτικές του χρέους.