Η συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι σε χώρο του ξενοδοχείου της Φρανκφούρτης όπου πραγματοποιήθηκε το συνέδριο του Economist έδρασε καταλυτικά στο να διαμορφωθεί η εικόνα της κυβέρνησης σχετικά με το τι μπορεί να περιμένει στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.
Ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης ήταν σαφής. Η δική του πρόθεση είναι να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Το είχε διαμηνύσει, άλλωστε, νωρίτερα στο συνέδριο και το μέλος του δ.σ της ΕΚΤ Μπενουά Κερά. Όμως βασική προϋπόθεση είναι η περιγραφή με σαφήνεια των μέτρων που θα ληφθούν για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους μετά το τέλος του προγράμματος, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018.
Επ΄αυτού, όμως, τα μηνύματα τα οποία εστάλησαν στην ελληνική κυβέρνηση μέσω του συνεδρίου του Economist στη Φρανκφούρτη δεν είναι ενθαρρυντικά.
Όπως γράφει η Έλενα Λάσκαρη στο euro2day.gr, η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ολοένα και ξεμακραίνει, η ρητορική των θεσμών στρέφεται ολοένα και εντονότερα στις μεταρρυθμίσεις και την ιδιοκτησία του προγράμματος, το Βερολίνο δεν φέρεται διατεθειμένο να παραβιάσει τις «κόκκινες γραμμές» τις οποίες χάραξε ο Σόιμπλε στο τελευταίο Eurogroup, αλλά προφανώς όσο συνεχίζονται οι συζητήσεις, συντηρείται και η προσδοκία για έναν έντιμο συμβιβασμό στις 15 ή στις 22 Ιουνίου.
Αν ληφθεί υπόψη η χθεσινή παραπομπή της εκπροσώπου της καγκελαρίας στους θεσμούς και το Eurogroup αναφορικά με τα ανοιχτά ζητήματα, οι προσδοκίες εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στις 22 του μήνα περιορίζονται.
Αν ληφθεί υπόψη το μήνυμα Σόιμπλε ότι υπάρχουν ακόμα εμπόδια για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, με την υποσημείωση ότι η μαγική λέξη είναι «εμπιστοσύνη» και το «κλειδί» οι μεταρρυθμίσεις, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών μπορεί να συνάγει κανείς ότι δεν δίνει κανένα δείγμα υπαναχώρησης.
Το ΔΝΤ, από την πλευρά του, από το Eurogroup και μετά, όταν ο Πολ Τόμσεν θεώρησε «καλή ιδέα» την κατ’ αρχάς έγκριση προγράμματος για την Ελλάδα χωρίς χρηματοδότηση και χωρίς πράσινο φως βιωσιμότητας χρέους, δεν έχει μιλήσει. Μόνο την επομένη, ο εκπρόσωπος του Ταμείου ανέδειξε την περιβόητη «ευελιξία» του Ταμείου, προκειμένου να στηρίξει τα μέλη του…
Αυτό δεν σημαίνει πως δεν γίνονται επαφές και προσπάθειες συμβιβασμού.
Ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συναντήθηκε χθες με τον Β. Σόιμπλε, οι Ντράγκι και Κερέ εξέφρασαν δημόσια «τη λύπη τους» για την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας για το χρέος στο Eurogroup, αφήνοντας να εννοηθεί με σαφήνεια ότι θα την επιθυμούσαν (και κατά πληροφορίες συνεχίζουν να την επιδιώκουν), το Washington Group την περασμένη Δευτέρα επιχείρησε έναν συμβιβασμό στη βάση διατυπώσεων από την πλευρά του ΔΝΤ που θα ενίσχυε την προοπτική εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, έστω και χωρίς διαβατήριο βιωσιμότητας του χρέους από το Ταμείο, αλλά πέραν τούτων ουδέν.
Αντίθετα, χθες ο Μπενουά Κερέ όσο πιο ξεκάθαρα μπορούσε διεμήνυσε ότι χωρίς «καθαρότητα» για το χρέος, ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δεν θα υπάρξει.
Η απουσία αναφοράς από την πλευρά του πρωθυπουργού στην προοπτική του QE, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στον ΣΕΒ, ενδεχομένως δεν είναι τυχαία. Το αφήγημα τώρα μετατοπίζεται στη λύση η οποία θα εξασφαλίζει την άμεση και ομαλή μετάβαση της Ελλάδας στις αγορές. Ενδεχομένως χωρίς QE, το οποίο σε ανύποπτο χρόνο, πριν από αρκετές ημέρες, ο Διοικητής της ΤτΕ είχε σημειώσει ότι «δεν συνιστά πανάκεια».
Χθες ο Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, κατέθεσε ξανά δημοσίως μια συμβιβαστική πρόταση, η οποία θα ήταν ικανή να οδηγήσει σε θετική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους. Προϋποθέτει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2020 και 2% στη συνέχεια, αναβολή πληρωμής τόκων, επιμήκυνση ωριμάνσεων και επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών τραπεζών και της ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα. Η συνταγή αυτή προϋποθέτει έγκριση του Eurogroup.
Οι θεσμοί όμως, όσο πλησιάζει η ημερομηνία για το επόμενο ορόσημο της 15ης Ιουνίου, εστιάζουν ολοένα και περισσότερο στην «ιδιοκτησία» του προγράμματος, στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και στην ικανοποίηση των 140 προαπαιτούμενων (έχουν μείνει 20 σε εκκρεμότητα) για την εκταμίευση της δόσης.