Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και το χρονικό ενός προαναγγελθέντος… εγκλήματος, διότι ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ήδη ανακοινώσει ότι θα… ανακοινώσει επίσημα την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή.
Ήδη τα ρεπορτάζ για το παρασκήνιο που κρύβεται πίσω από την απόφαση έχουν φουντώσει με το POLITICO να δίνει κυρίως έμφαση στα στρατόπεδα πίεσης που έχουν διαμορφωθεί.
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ διακόπτουν την εφαρμογή των μη δεσμευτικών όρων της συνθήκης και θα τερματίσουν τη συνδρομή τους στο Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η συμφωνία του Παρισιού φέρνει σε μειονεκτική θέση τις ΗΠΑ προς όφελος άλλων χωρών.
Επισήμανε πάντως ότι θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για την επανείσοδο των ΗΠΑ στην συνθήκη ή θα προσπαθήσει για μια νέα συνθήκη με δίκαιους όρους για τις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι θα προσπαθήσει να «επιτύχει μια δίκαιη συμφωνία»για το κλίμα.
Στην εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού συμμετέχουν 195 χώρες, ενώ η συμφωνία δεν εφαρμόζεται μόνο από την Συρία και τη Νικαράγουα. Το κείμενο της συμφωνίας υπογράφτηκε στην γαλλική πρωτεύουσα το 2015.
Η συμφωνία αυτή είναι το πρώτο διεθνές επίσημο κείμενο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με σχεδόν κάθε χώρα να έχει εθελοντικά δεσμευτεί στην υλοποίηση μέτρων περιορισμού της εκπομπής των αερίων του “θερμοκηπίου”.
Μεταξύ αυτών των αερίων, συμπεριλαμβάνονται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την καύση ορυκτών καυσίμων, στα οποία οι επιστήμονες αποδίδουν την αιτία για την υπερθέρμανση του πλανήτη, την άνοδο του επιπέδου των θαλασσίων υδάτων, αλλά και την αλλαγή των καιρικών συνθηκών με την εμφάνιση καταστροφικών κυκλώνων.
Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί για την μείωση των εκπομπών βλαβερών αερίων από 26%-28% από τα επίπεδα του 2005, μέχρι το 2025.
Οι εκτελεστικοί διευθυντές των εταιριών ExxonMobil Corp, Apple Inc, Dow Chemical Co, Unilever NV και Tesla Inc είναι μεταξύ των ηγετικών στελεχών αμερικανικών επιχειρήσεων που υποστηρίζουν την παραμονή των ΗΠΑ στην Συμφωνία του Παρισιού.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla Έλον Μασκ είχε απειλήσει με παραίτηση από τα συμβουλευτικά όργανα του Λευκού Οίκου στην περίπτωση που ο Τραμπ αποχωρήσει από τη συμφωνία.
Η αποχώρηση των ΗΠΑ από την Συμφωνία του Παρισιού αναμένεται να κλιμακώσει τις ανησυχίες των Ευρωπαίων συμμάχων της Ουάσιγκτον, ακολουθώντας το κλίμα οικονομικής και πολιτικής δυσπιστίας το οποίο διαφάνηκε στην διάσκεψη των επτά πιο αναπτυγμένων οικονομικά χωρών (G7), η οποία πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στην Σικελία.
Σε εσωτερικό πολιτικό επίπεδο των ΗΠΑ, θα πρόκειται για ένα ακόμη βήμα που υλοποιεί ο πρόεδρος Τραμπ γκρεμίζοντας την πολιτική κληρονομιά του προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος είχε ηγετικό ρόλο στην διεθνή αποδοχή της Συμφωνίας του Παρισιού.
Η αμερικανική αποχώρηση από την συμφωνία εκτιμάται ότι θα έχει επιπλοκές στην προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς οι ΗΠΑ έχουν την δεύτερη θέση παγκοσμίως, μετά την Κίνα, στην εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Το Πεκίνο που έχει εισέλθει σε μία περίοδο ουσιαστικής επαναδιαπραγμάτευσης των εμπορικών σχέσεών του με την Ουάσιγκτον με στόχο τη μείωση του εμπορικού εξαγωγικού ελλείμματος υποστηρίζει την εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού.
Νωρίτερα, σε κοινή δήλωσή τους οι Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία εξέφρασαν την λύπη τους για την αμερικανική απόφαση, σημειώνοντας ότι η συνθήκη του Παρισιού προσφέρει «σημαντικές οικονομικές ευκαιρίες για ευημερία και ανάπτυξη και πως δεν μπορεί να τεθεί σε επαναδιαπραγμάτευση».
Ο Μακρόν, η Μέρκελ και ο Τζεντιλόνι κάλεσαν όλους τους συμμάχους να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να πετύχουν τους στόχους που θέτει η συνθήκη.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν απέκλεισε κατηγορηματικά οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας του Παρισιού. Τόνισε ότι η απόφαση του Τραμπ θα αποβεί ζημιογόνος για τα αμερικανικά συμφέροντα και τους Αμερικανούς. Ο Μακρόν, σε τηλεοπτικό διάγγελμα στα γαλλικά και στα αγγλικά, είπε ότι ο Τραμπ διέπραξε λάθος ως προς τα συμφέροντα της χώρας του, των πολιτών του, και ένα λάθος για το μέλλον του πλανήτη.
«Μην αυταπατάσθε όσον αφορά το κλίμα – δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο (plan B) γιατί δεν υπάρχει εναλλακτικός πλανήτης (planet B)», είπε χαρακτηριστικά.
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι εξέφρασε την απογοήτευσή της για την απόφαση Τραμπ, ενώ αντίδραση υπήρξε και από τον διευθύνοντα σύμβουλο της διεθνούς τράπεζας επενδύσεων Goldman Sachs, Λόιντ Μπλάνκφεϊν, ο οποίος έγραψε στο Twitter: «Η σημερινή απόφαση αποτελεί πλήγμα για το περιβάλλον και για την ηγετική θέση των ΗΠΑ στον κόσμο».
Ο πρώην υποδιευθυντής της Goldman Sachs, Γκάρι Κον, κύριος οικονομικός σύμβουλος του Τραμπ, υποστήριζε επίσης την παραμονή της χώρας στη συμφωνία, μαζί με την κόρη του Αμερικανού προέδρου, Ιβάνκα, και τον υπουργό Ενέργειας Ρικ Πέρι.