Στο νέο γύρο σεναριολογίας απάντησαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ουσιαστικά στέλεχος του υπουργείου εξηγεί πως η πρόταση του ESM που παρουσίασε το Γερμανικό υπουργείο Οικονομικών σε γερμανούς βουλευτές δεν συνοδεύεται από νέο δάνειο ή νέο μνημόνιο, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, σε μια προσπάθεια “ερμηνείας” του κειμένου.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών:
«Μερίδα των ΜΜΕ έσπευσε να παρουσιάσει μια πρόταση του ESM που είδε το φως της δημοσιότητας για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ως νέο δάνειο ή ως νέο μνημόνιο. Πόσα ακόμη, άραγε, θα επινοήσουν;», ανέφεραν οι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.
«Τους θυμίζουμε ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με την ισχύουσα συμφωνία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών έχει ως προϋπόθεση την επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και τίποτε άλλο», συνέχισαν οι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.
Και το σχόλιό τους καταλήγει: «Αναρωτιόμαστε αν οι διαστρεβλώσεις αυτές προκύπτουν από απλή ανοησία και άγνοια ή από πολιτική σκοπιμότητα. Σε κάθε περίπτωση θα συμβουλεύαμε τους διάφορους “ειδήμονες” για όσα δεν μπορούν να μιλούν, καλύτερα για αυτά να σωπαίνουν».
Με σφραγίδα Σόϊμπλε η πρόταση του ESM
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) εκτιμά ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μπορεί να αποκατασταθεί με μία σειρά μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα περιορίσουν τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες στο 20,9% του ΑΕΠ το 2060, σύμφωνα με έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που έχει σταλεί σε Γερμανούς βουλευτές, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. Το δημοσίευμα είναι αποκαλυπτικό αφού φαίνεται πως ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε έχει λάβει τη σχετική πρόταση του τον επικεφαλής του Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρένγκλινγκ και την έχει “προσυπογράψει”. Την παρέδωσε, δε, στους Γερμανούς βουλευτές για να αποδείξει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ρύθμιση χρέους που να ζημιώνει -κατ΄ αυτόν- τους Γερμανούς φορολογούμενους.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σενάριο του ESM είναι λιγότερο απαισιόδοξο (όσον αφορά την υπόθεση για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας) από αυτό του ΔΝΤ και λιγότερο αισιόδοξο από αυτό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ειδικότερα, προβλέπει τη σταδιακή μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, υποθέτοντας μέσο μακροπρόθεσμο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ (Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος) κατά 1,8% και μέσο ρυθμό αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ κατά 1,3%. Χωρίς μέτρα, το χρέος θα ανερχόταν με το σενάριο αυτό στο 136% του ΑΕΠ το 2060 και οι ακαθάριστες δανειακές ανάγκες της στο 31% του ΑΕΠ.
Διαβάστε την πρόταση του ESM, όπως την δημοσίευσαν ξένα μέσα ενημέρωσης