Την πρόταση της ελληνικής πλευράς για την γεφύρωση των διαφορών μεταξύ των θεσμών παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Concordia Europe Summit, δεδομένου ότι στο προηγούμενο Eurogroup, όπως επισήμανε, κατατέθηκαν προτάσεις που δεν ήταν επαρκείς και καθότι το βασικό πρόβλημα που δεν επέτρεψε τη γεφύρωση τους ήταν οι διαφορετικές εκτιμήσεις ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ευρώπη για τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι συνεπώς υπάρχει ο τρόπος να γεφυρωθεί αυτή η διαφορά, αρκεί να υπάρξει και η βούληση, εξηγώντας πως δεν εννοεί να γεφυρωθεί η διαφορά ζητώντας κάποιος να κάνει πίσω από τις εκτιμήσεις του ή να κάνει τα στραβά μάτια, αλλά να γεφυρωθεί επί της ουσίας. “Ποιο είναι όμως το κλειδί για να επέλθει αυτή η πολυπόθητη σύγκλιση και η γεφύρωση των διαφορών;”, είπε ο κ. Τσίπρας, για να υπογραμμίσει: “Να αναλάβει δηλαδή η Ευρώπη συγκεκριμένες δεσμεύσεις και πρωτοβουλίες -πέρα από την αναγκαία επέκταση του χρονικού διαστήματος της ωρίμανσης των αποπληρωμών- για επενδυτικά προγράμματα, κερδοφόρα προγράμματα, που θα τονώσουν την ανάπτυξη, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα γεφυρώσουν τελικά στη πράξη, τις διαφορετικές εκτιμήσεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς”.
“Αυτός ο στόχος είναι σήμερα στο επίκεντρο της συζήτησης”, είπε και τόνισε ότι αυτή είναι η ουσιαστική συνεισφορά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης από την ελληνική πλευρά.
Υπογράμμισε ότι “η Ελλάδα δεν προσέρχεται σε αυτό το τραπέζι επαιτώντας, ούτε γκρινιάζοντας, προσέρχεται προτείνοντας συγκεκριμένες και χειροπιαστές λύσεις που μπορούν να γεφυρώσουν τις διαφορετικές οπτικές των εταίρων μας, δίνοντας διέξοδο”. “Γιατί μπορούμε να δώσουμε διέξοδο, αρκεί να το θελήσουν όλοι.
Αρκεί να μην επιτρέψουμε σε πολιτικές σκοπιμότητες να μας εμποδίσουν. Διότι και η Ευρώπη αλλά και η Ελλάδα έχουν ανάγκη σήμερα τη μετάβαση σε μια αναπτυξιακή ατζέντα”, είπε.
Επισήμανε ότι “εμείς από την πλευρά μας έχουμε θέσει τα κριτήρια στη βάση των οποίων μπορεί να βρεθεί μια καθαρή, βιώσιμη και δίκαιη λύση”, προσθέτοντας ότι τόσο η Καγκελάριος της Γερμανίας Μέρκελ όσο και ο νέος Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, με τους οποίους συνομιλεί, υπερασπίζονται την Ευρώπη της ανάπτυξης, την Ευρώπη που δεν θα επιμένει μονοσήμαντα στη λιτότητα και την δημοσιονομική πειθαρχία. “Έτσι τουλάχιστον διακηρύττουν”, είπε, για να τονίσει πως “είναι η ώρα να αποδείξουμε ότι οι διακηρύξεις μπορεί να γίνουν πράξη”. Ζήτησε από τους εταίρους να προσδιορίσουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος ώστε να δωθεί η δυνατότητα σε όλους και στην ΕΚΤ να προχωρήσουν στην έκθεση βιωσιμότητας του χρέους.
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι “τώρα που υπάρχει το οικονομικό αλλά και το πολιτικό momentum, είναι η ώρα των μεγάλων αποφάσεων ώστε η Ελλάδα να επανέλθει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, αλλά και η Ευρώπη να αποκτήσει επιτέλους μια ιστορία επιτυχίας, μετά από τόσες κρίσεις και τόσα προβλήματα”. Συμπλήρωσε ότι αυτό βεβαίως θα επισφραγίσει την επιτυχία με την ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές χρήματος με βιώσιμους όρους και με την πλήρη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών. “Και αν αυτά τα κριτήρια εκπληρωθούν, πιστέψτε με, η Ελλάδα μπορεί ταχύτατα να μεταμορφωθεί”, ανέφερε.
Να κάνουμε όλοι μαζί την προσπάθεια η κυβέρνηση, οι εταίροι, η κοινωνία και η υγιής επιχειρηματικότητα για να παραχθεί νέος πλούτος και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας , τόνισε ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως σύμφωνα με τα θετικά οικονομικά στοιχεία η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να κοιτάξει το μέλλον. «Οι εταίροι μας θα κάνουν ότι είναι αναγκαίο να μπει η ανάπτυξη στην ατζέντα των προτεραιοτήτων.
Μια απόφαση στις 15 Ιουνίου, που θα επιλύει οριστικά το ελληνικό ζήτημα, είναι πιο αναγκαία αλλά και πιο εφικτή από ποτέ ανέφερε.
Είναι η σειρά των δανειστών και εταίρων μας να κάνουν αυτό που μπορούν αλλά κι αυτό που οφείλουν. Αυτό που δικαιούμαστε με βάση τις συμφωνίες ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Έχουμε κάνει κάνει περισσότερα από όσα οφείλαμε για να μην διακινδυνεύσουμε την υλοποίηση του προγράμματος , είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζοντας τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει στην Ελλάδα την πορεία προς την ανάπτυξη, γιατί αυτό δεν είναι μόνο προς όφελος της Ελλάδας αλλά και προς το συμφέρον των πιστωτών και της Ευρώπης ως οικονομικού και κοινωνικού εγχειρήματος.
Ο πρωθυπουργός ζήτησε την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, προσθέτοντας πως η Ελλάδα διατηρεί το διμερή διάλογο με τη γείτονα και πως στηρίζει όσο καμία άλλη χώρα την ευρωτουρκική συνεργασία. Επεσήμανε επίσης πως η χώρα μας στηρίζει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας και τόνισε πως η Ελλάδα επέμεινε στο να υπάρξει η δύσκολη αλλά απαραίτητη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό, που μείωσε τις προσφυγικές ροές.