Βασικός μοχλός για την ανάπτυξη της χώρας μπορούν να αποτελέσουν τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που διαθέτει η Ελλάδα, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων Γρηγόρης Στεργιούλης, μιλώντας στο 2ο διεθνές συνέδριο Πετρελαίου. Ο κ. Στεργιούλης έκανε λόγο για την ανάγκη λήψης αποφάσεων που θα ενισχύουν την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης δεδομένου ότι η εξάρτησή της φθάνει στο 53% της ενέργειας που καταναλώνει.
Η ομιλία του κ. Στεργιούλη:
Από το βήμα του συνεδρίου, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους διοργανωτές για την ευκαιρία που μου δίνετε να απευθυνθώ στους εκλεκτούς καλεσμένους και να μοιραστώ μαζί τους τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μου για τις προκλήσεις στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.
Η ενέργεια είναι ένα πολύτιμο αγαθό που χρησιμοποιούμε για την κάλυψη των αναγκών μας σε θέρμανση, φωτισμό, μεταφορές και για την παραγωγή προϊόντων που βελτιώνουν αισθητά την ποιότητα ζωής μας. Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, σε σημείο που η εξασφάλιση επαρκούς πρόσβασης σε αυτή να θεωρείται κορυφαία προτεραιότητα και να βρίσκεται στον πυρήνα της Ενεργειακής Στρατηγικής, καθώς συνδέεται άρρηκτα με την εθνική ασφάλεια και την οικονομική ευημερία, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την Ενεργειακή Ένωση των κρατών-μελών της Ε.Ε.
Με βάση τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ) η ενεργειακή ασφάλεια ορίζεται ως η απρόσκοπτη διαθεσιμότητα πηγών ενέργειας σε προσιτές τιμές. Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, η ενεργειακή ασφάλεια συνίσταται στον έγκαιρο προγραμματισμό επενδύσεων που θα ικανοποιήσουν την αναμενόμενη ζήτηση ενέργειας με βάση τον ρυθμό ανάπτυξης, ενώ βραχυπρόθεσμα σχετίζεται με την ικανότητα του συστήματος διαχείρισης να αντιδρά σε απότομες αλλαγές στο ισοζύγιο προσφοράς-ζήτησης.
Δομικά συστατικά της ενεργειακής ασφάλειας αποτελούν, μεταξύ άλλων:
η πρόσβαση σε πολλές και εναλλακτικές μεταξύ τους πηγές ενέργειας,
η προσιτή τιμή προς τον τελικό καταναλωτή,
η αποτελεσματική διαχείριση των υποδομών και η εφαρμογή καινοτομίας,
η υιοθέτηση αρχών για την περιβαλλοντική και κοινωνική βιωσιμότητα
η ύπαρξη σταθερού και διαυγούς ρυθμιστικού και κανονιστικού πλαισίου ενέργειας.
Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2014 για την “Ευρωπαϊκή στρατηγική και την ενεργειακή ασφάλεια”, η Ε.Ε.:
εισάγει το 53% της συνολικής ενέργειας που καταναλώνει
έχει έντονη εξάρτηση σε εισαγωγές για το αργό (90%) και το Φυσικό αέριο (66%), και σε μικρότερο βαθμό για στερεά καύσιμα (42%) και πυρηνικά (40%)
οι εξωτερικές ενεργειακές δαπάνες των κρατών μελών της υπερβαίνουν το 1 δις € σε ημερήσια βάση
εισάγει πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου αξίας άνω των 300 δις € ετησίως
θα αντιμετωπίσει σημαντικές αλλαγές στον ενεργειακό εφοδιασμό της, ως απόρροια της αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης ενέργειας κατά 27% έως το 2030
Τα παραπάνω στοιχεία καταδεικνύουν την ευάλωτη θέση της Ε.Ε. σε πιθανές ενεργειακές κρίσεις, γεγονός που ήρθε αρχικά στην επιφάνεια το 2006 και το 2009, όταν η Ρωσία διέκοψε την τροφοδοσία του αγωγού Φυσικού αερίου εξαιτίας διένεξης με την Ουκρανία, και πιο πρόσφατα με τα γεγονότα της Κριμαίας. Η κρίση του φετινού χειμώνα ανέδειξε επίσης τα προβλήματα που προκύπτουν από την έντονη αλληλεπίδραση μεταξύ διαφορετικών πηγών ενέργειας, καθώς ο συνδυασμός ακραίου ψύχους σε πολλές περιοχές της Ε.Ε. με την προσωρινή απόσυρση των πυρηνικών εργοστασίων της Γαλλίας οδήγησε σε μια γενικευμένη ενεργειακή κρίση που έπληξε όλη την Ευρώπη.