Για ακόμη μεγάλη μάχη ετοιμάζεται η Αθήνα στο επερχόμενο Eurogroup, με τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις να εντείνονται, αν και το Βερολίνο τηρεί αρνητική στάση όσον αφορά στη γαλλική πρωτοβουλία για σύνδεση του χρέους με ρήτρα ανάπτυξης. Αμφίβολη παραμένει και η ένταξη της Ελλάδος στο QE ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα εγκριθεί η δόση, η οποία σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα είναι μεγαλύτερη του αναμενόμενου.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σήμερα πως είναι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές θα καταλήξουν σε μια συμβιβαστική συμφωνία αυτή την εβδομάδα, ένα βήμα που θα αποδεσμεύσει περισσότερα δάνεια για την Αθήνα.
«Θα το καταφέρουμε την Πέμπτη. Θα δείτε», δήλωσε ο Σόιμπλε κατά τη διάρκεια συζήτησης σε πάνελ στο Βερολίνο.
Απορρίπτει το Βερολίνο την πρόταση Μακρόν;
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ant1, ο εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών τόνισε ότι αυτό που προτείνει το Παρίσι, δηλαδή μια σύνδεση της αποπληρωμής χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης, κάτι που θα είχε ως προϋπόθεση τη συνεχή αναδιαμόρφωση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, θα ισοδυναμούσε με καθαρή ελάφρυνση του χρέους κάτι που δεν θέλει να συζητήσει τώρα το Βερολίνο.
Η δεύτερη δυσάρεστη έκπληξη ήρθε από τη συνέντευξη του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ κ. Μπενουά Κερέ στο Bloomberg.
Ο κ. Κερέ δήλωσε την πεποίθησή του ότι θα πρέπει οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών να αναλάβουν δράση, ώστε να δώσουν στην Ελλάδα απόφαση που θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη στην οικονομία της. Ξεκαθάρισε, όμως, ότι η απόφαση για την ένταξη ή μη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι κάτι διαφορετικό.
Μάλιστα, τόνισε χαρακτηριστικά ότι το QE δεν μπορεί να αποτελέσει το αντάλλαγμα για την Ελλάδα, επειδή οι υπουργοί Οικονομικών δεν θα πάρουν απόφαση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Η ποσοτική χαλάρωση δεν θα γίνει το qui pro quo για την Ελλάδα είπε χαρακτηριστικά. Άρα ούτε και το QE μπορεί να είναι θέμα στη συνεδρίαση της Πέμπτης.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών κ. Μπρουνό Λεμέρ στις χθεσινές συναντήσεις του και με τον υπουργό Οικονομικών κ. Τσακαλώτο, αλλά και κυρίως κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό ανέπτυξε όχι μόνο τη λύση για το χρέος που κομίζει η κυβέρνηση Μακρόν, αλλά και όλες τις θέσεις της νέας γαλλικής κυβέρνησης για το θέμα της Ελλάδας.
Πίσω από τις κλειστές πόρτες, ο Γάλλος υπουργός μίλησε και για το ενδιαφέρον για επενδύσεις, αλλά και για την αναπτυξιακή στήριξη που θα πιέσει να δοθεί στην Ελλάδα.
Σε ό,τι αφορά την συμφωνία για το χρέος, όμως δεν εμφανίστηκε και τόσο σίγουρος, αφού επικαλέστηκε ακόμη και τους Έλληνες θεούς να στείλουν καλή τύχη στη συνεδρίαση του Eurogroup για να έχουμε την προσδοκώμενη θετική κατάληξη.
Τούτο παρά την αισιοδοξία που έβγαλε ότι θα έχουμε μια καλή λύση την Πέμπτη.
Η εκταμίευση, όμως, μιας αρκετά μεγάλης δόσης που μπορεί να ξεπεράσει και τα 9 δισ. ευρώ πρέπει να θεωρείται, πλέον, ως δεδομένο, καθώς το ΔΝΤ έχει συμφωνήσει να συμμετέχει, έστω και χωρίς χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα και τα προαπαιτούμενα θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι και αύριο.
Στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα παρουσιαστεί έκθεση συμμόρφωσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα είναι πλήρης και στα 140 προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης.
Συνεπώς, η έγκριση της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης και η καταβολή της δόσης θα είναι μια τυπική διαδικασία που θα ολοκληρωθεί, έστω και με καθυστέρηση.
ΠΗΓΗ: enikonomia.gr