Τα βήματα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκλήθηκαν από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη Λέσβο, εξετάστηκαν στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που έγινε νωρίτερα στο πολύκεντρο του Πολιχνίτου, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.
Ο κ. Τόσκας επισήμανε ότι ολοκληρώθηκε η σύσκεψη του συντονιστικού με τον υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριο Σαντορινιό, την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα, τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, εκπροσώπους στρατού, αστυνομίας, πυροσβεστικής, προκειμένου να δούμε τα σημερινά βήματα και τι γίνεται στη συνέχεια.
«Τα σημερινά βήματα αφορούν την καλύτερη τακτοποίηση καταυλισμών, την αστυνόμευση της περιοχής και τα επόμενα βήματα αφορούν τους ελέγχους από τους μηχανικούς και τους ελέγχους από τους σεισμολόγους, έχουν έρθει ήδη κλιμάκια σεισμολόγων από το πρωί, έχουν έρθει μηχανικοί από χθες και σήμερα με έκτακτη πτήση φτάνει και ο (υπουργός Υποδομών, Μεταφορών, Δικτύων) Χρήστος Σπίρτζης με 40 μηχανικούς, προκειμένου να ελεγχθούν κατά προτεραιότητα σχολεία και μετά τα υπόλοιπα κτίρια» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Με εντολή του πρωθυπουργού, πρόσθεσε ο κ. Τόσκας, συγκροτήθηκε γρήγορα ένα μεικτό κλιμάκιο από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και «ήρθαμε χθες το απόγευμα με ελικόπτερο στη Μυτιλήνη».
Κοιτάμε τα άμεσα προβλήματα, υπογράμμισε ο κ. Τόσκας και συμπλήρωσε: «από σήμερα θα αρχίσει ο σχεδιασμός για τα επόμενα βήματα, ήδη κοιτάζουμε να ξεπεράσουμε τα γραφειοκρατικά εμπόδια προκειμένου οι άνθρωποι να πάρουν αυτό το βοήθημα, οι άνθρωποι που έχουν χάσει τα πάντα, ένα 70% με 80% των σπιτιών του χωριού (σ.σ. Βρίσα) έχει καταρρεύσει, έχει υποστεί πολύ σημαντικές ζημιές. Πράγματι είναι πολύ μεγάλη η καταστροφή στο συγκεκριμένο χωριό, αλλά, ευτυχώς, στον περίγυρο, στα άλλα χωριά δεν υπάρχουν μεγάλες καταστροφές, ίσως ελάχιστες».
«Το τι θα γίνει στη συνέχεια για το μέλλον του χωριού και το πως θα ανοικοδομηθούν, εάν θα ανοικοδομηθούν αυτά τα σπίτια ή θα πρέπει να φτιαχτούν αλλού, είναι θέμα που θα το πουν οι ειδικοί τις επόμενες μέρες» συμπλήρωσε ο κ. Τόσκας.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λέσβος
Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κήρυξε τον δήμο Λέσβου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, με απόφασή του κήρυξε το σύνολο των Δημοτικών Ενοτήτων του δήμου Λέσβου της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης, λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης.
«Η περιοχή και ολόκληρο το νησί κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και γίνεται ό,τι είναι δυνατό για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καπάκης.
«Αυτό που προέχει τώρα περισσότερο είναι η ασφάλεια των πολιτών, η προστασία των περιουσιών τους και η παροχή φιλοξενίας. Έχουν στηθεί καταυλισμοί στο διπλανό χωριό και όσοι κάτοικοι από το χωριό Βρίσα χρειάζονται και θέλουν να πάνε εκεί, μπορούν να πάνε», είπε ο γενικός γραμματείας.
Νύχτα αγωνίας και φόβου...
Νύχτα αγωνίας πέρασαν οι κάτοικοι στη Λέσβο μετά το ισχυρό «χτύπημα» του Εγκέλαδου με 6,1 Ρίχτερ.Οι περισσότεροι κάτοικοι του νησιού έμειναν μακριά από τα σπίτια τους με τις μετασεισμικές δονήσεις να τους κρατούν σε συνεχή αγωνία.
Τραγικός απολογισμός του ισχυρού σεισμού μια γυναίκα νεκρή και τουλάχιστον 25 τραυματίες.
Τα μεγαλύτερα και περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στη νότια Λέσβο και κυρίως στο χωριό Βρίσα το οποίο σχεδόν ισοπεδώθηκε με 8 στα 10 σπίτια να έχουν καταρρεύσει ή να έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας, αντιστράτηγο εν αποστρατεία Γιώργο Καμπούρη που βρίσκεται στην περιοχή της Βρίσας, η καταστροφή του χωριού είναι ολική. Μεταξύ των κατεστραμμένων κτιρίων είναι και το παλιό σχολείο του χωριού.
Αμέσως κινητοποιήθηκε η κρατική μηχανή με τον στρατό να στήνει σκηνές στο γήπεδο του Πολιχνίτου ενώ ο δήμος Λέσβου άνοιξε δωμάτια σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στην τουριστική περιοχή των Βατερών, προκειμένου να φιλοξενηθούν οι άστεγοι σεισμοπαθείς της Βρίσας.
Παράλληλα με εντολή του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, διατέθηκαν από το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας για τις ανάγκες των σεισμόπληκτων της νότιας Λέσβου συνολικά 40 σκηνές των 10 ατόμων η μία και 2.000 μπουκάλια νερό.
Αργά το βράδυ το χωρίο Βρίσα εκκενώθηκε και οι περίπου 500 κάτοικοί του, που απομακρύνθηκαν με λεωφορεία των ΚΤΕΛ, διανυκτέρευσαν σε σκηνές, μέχρι να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Επίσης μέχρι αργά το βράδυ ήταν σε εξέλιξη σύσκεψη στο γήπεδο του Πολιχνίτου υπό τον αναπλητρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα προκειμένου να σχεδιασθεί η αντιμετώπιση της όλης κατάστασης.
Από σήμερα το πρωί το «στρατηγείο» των εμπλεκόμενων φορέων και των ειδικών επιστημόνων θα λειτουργεί στη γενική γραμματεία Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής στη Μυτιλήνη.
Μια γυναίκα νεκρή
Μία νεκρή, 15 τραυματίες, δεκάδες ελαφρύτερα και τεράστιες ζημιές σε σπίτια, είναι ο τραγικός απολογισμός του μεγάλου σεισμού μεγέθους 6,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, σε θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λέσβου και Χίου.
Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 15:28 και το εστιακό του βάθος εντοπίζεται, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο στα 10 χλμ.
Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός ήταν μεγέθους 6,3 Ρίχτερ, ενώ από εκείνη την ώρα έχουν σημειωθεί πάνω από δεκάδες μετασεισμοί στην ευρύτερη περιοχή, ο μεγαλύτερος εκ των οποίων ήταν μεγέθους των 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Οι σεισμολόγοι πάντως παραμένουν επιφυλακτικοί για τη σεισμική ακολουθία, χαρακτηρίζοντας κρίσιμο το επόμενο 48ωρο.
Πολλοί κάτοικοι διανυκτέρευσαν σε σκηνές, υπό τον φόβο των διαρκών μετασεισμών.
Το χωρίο Βρίσα που επλήγη σφόδρα εκκενώθηκε και οι περίπου 500 κάτοικοί του, διανυκτέρευσαν επίσης σε σκηνές.
Κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο νησί, ενώ, όπως έγινε γνωστό, για αύριο αναβλήθηκαν οι Πανελλήνιες των ΕΠΑΛ σε Λέσβο και Χίο.
Ο αντιδήμαρχος Πλωμαρίου, Μανώλης Αρμενάκας, ανέφερε στο ΑΠΕ ότι κατέρρευσαν παλιά σπίτια στον οικισμό του Πλωμαρίου, καθώς και ο τρούλος του ναού του Αγίου Παντελεήμονα. Ζημιές έχουν αναφερθεί και στον οικισμό της Πλαγιάς.
Επίσης, έχουν κλείσει λόγω κατολισθήσεων ο κεντρικός δρόμος Μυτιλήνης – Πλωμαρίου στο ύψος του Αγίου Ισιδώρου και ο δρόμος προς την Μελίντα.