«Το σημερινό δελτίο Τύπου της Digea προσφέρει χρήσιμα συμπεράσματα για τη διάρθρωση της τηλεοπτικής αγοράς στην Ελλάδα και δικαιώνει την τηλεπικοινωνιακή πολιτική της χώρας, όπως αυτή χαράσσεται από την παρούσα κυβέρνηση», τονίζει ο Λευτέρης Κρέτσος, γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας για την ανακοίνωση της Digea.
«Αφενός, επιβεβαιώνει την ορθότητα υιοθέτησης του simulcast (ταυτόχρονη μετάδοση τηλεοπτικού προγράμματος σε HD και SD) μέχρι το τέλος του 2021, δεδομένης της αναγνώρισης από τη Digea ότι 1.800.000 συμπολίτες μας δεν έχουν κατάλληλο εξοπλισμό για τη λήψη τηλεοπτικού σήματος υψηλής ευκρίνειας. Αφετέρου, τα στοιχεία της Digea καταδεικνύουν πως οποιαδήποτε συζήτηση για μετάβαση σε νέο τεχνολογικό πρότυπο (DVB-T2) είναι πρόωρη, δεδομένου πως μια τέτοια απόφαση θα συνεπάγονταν σημαντικό κόστος αγοράς νέου αποκωδικοποιητή για τη συντριπτική πλειονότητα των συμπολιτών μας.
Είναι υποχρέωση της πολιτείας να εξασφαλίζει το δικαίωμα στην ενημέρωση και στην ποιοτική ψυχαγωγία σε κάθε νοικοκυριό της χώρας, ιδίως με δεδομένο ότι οι συμπολίτες μας που κατέχουν παλαιάς τεχνολογίας συσκευές ανήκουν κατά τεκμήριο στα πλέον αδύναμα κοινωνικά στρώματα. Τέλος, όσοι ονειρεύονται ότι εμμέσως θα ρίξουν εκ νέου μαύρο στην ΕΡΤ τους υπενθυμίζουμε ότι η εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης», συμπληρώνει ο κ. Κρέτσος.
Δεν πρόκειται να ανανεώσει τη σύμβαση μεταφοράς του σήματος της ΕΡΤ, η Digea. Η σύμβαση λήγει τον επόμενο Οκτώβριο και δεν πρόκειται να ανανεωθεί, όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Digea και διευθύνων σύμβουλος του Star Channel, Πάνος Κυριακόπουλος.
Η διοίκηση της Digea σημείωσε πως υπάρχουν ευθύνες στην ΕΡΤ για τη μη διεξαγωγή του διαγωνισμού προμήθειας των πομπών επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης.
Υπενθυμίζεται πως από το 2015, οπότε και επανήλθε ο φορέας, έχουν γίνει από την ΕΡΤ, τρεις αποτυχημένοι διαγωνισμοί.
Η Digea συνεργάζεται με τον κρατικό φορέα από την εποχή της ΔΤ, όταν η κυβέρνηση Σαμαρά έκλεισε την ΕΡΤ και σταμάτησε το σχέδιο ανάπτυξης των ψηφιακών πομπών.
Η συνεργασία συνεχίστηκε και το 2014 με τη ΝΕΡΙΤ, όταν η Digea έλαβε και άδεια παροχής των υπηρεσιών μεταφοράς σήματος από την ΕΕΤΤ, καθώς πριν λειτουργούσε με καθεστώς προσωρινής άδειας.
Η αποδέσμευση αυτού του πολυπλέκτη που σήμερα χρησιμοποιεί η ΕΡΤ, μπορεί να προκαλέσει ενδιαφέρουσες εξελίξεις.