«Την αναβάθμιση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας σε μία κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία εκφράζονται ολοένα και μεγαλύτερες ανησυχίες για το μέλλον της περιοχής, αλλά ταυτόχρονα και σε μία περίοδο που ανοίγονται νέες δυνατότητες και προοπτικές, σηματοδοτεί η συνεδρίαση του 1ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας», η οποία πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε με τον Σέρβο Πρόεδρο, Αλεξάντερ Βούτσιτς.
Ο κ. Τσίπρας μίλησε για ιστορικής σημασίας συνεδρίαση και εξαιτίας του γεγονότος ότι έγινε στη Θεσσαλονίκη, η οποία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στα Βαλκάνια και διαρκώς αναβαθμίζεται η θέση της γεωστρατηγικά και ως κόμβος ενέργειας και εμπορίου, διπλωματικό κέντρο των Βαλκανίων και «παράθυρο» στη Μεσόγειο και τον κόσμο.
Η συνεργασία επισφραγίστηκε με την υπογραφή έξι διακρατικών συμφωνιών που αφορούν τη συνεργασία στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού, την ανάπτυξη των σιδηροδρομικών μεταφορών, της κοινωνικής ασφάλισης, της αναγνώρισης των αδειών κυκλοφορίας και των διπλωματικών ακαδημιών.
Σε ό,τι αφορά την εκτέλεση έργων στη σιδηροδρομική γραμμή Πειραιάς-Θεσσαλονίκη-Βελιγράδι, ώστε να μειωθεί ο χρόνος της διαδρομής, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι αυτά θα αρχίσουν άμεσα, καθώς έχουν εξασφαλιστεί ήδη τα κονδύλια.
Ακόμη, επισήμανε ότι έχει μεγάλη σημασία να επιτευχθεί και η πλωτή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με το Βελιγράδι, αξιοποιώντας τα ποτάμια, που ενώνουν τις δύο πόλεις, και σημείωσε πως η Ελλάδα είναι ο τρίτος μεγάλος ξένος επενδυτής στη Σερβία.
Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι σταθερός υποστηρικτής της ένταξης της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και προσφέρει τεχνογνωσία και τη συνεργασία του υπουργείου Εξωτερικών προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ως προς το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ κάλεσε τη νέα κυβέρνηση της γειτονικής χώρας να κάνει πιο ρεαλιστική προσέγγιση και παρέπεμψε στις αποφάσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που λένε ότι προϋπόθεση για την ένταξή της είναι η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα του ονόματος.
Το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί θα ήταν η αποσταθεροποίηση της γειτονικής χώρας, σημείωσε πρωθυπουργός και υπογράμμισε πως αν λυθεί το θέμα της ονομασίας, τότε η Ελλάδα όχι μόνο δεν θα είναι εμπόδιο, αλλά θα είναι αρωγός στην προσπάθεια για την ένταξη της ΠΓΔΜ στις ευρωατλαντικές δομές.
Αναφερόμενος στο Κοσσυφοπέδιο, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η ελληνική θέση στηρίζεται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στην ανάγκη εμπέδωσης συνθηκών ασφάλειας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή, καθώς βεβαίως και στα ιδιαίτερα συμφέροντα της χώρας.
«Η Ελλάδα στηρίζει σταθερά τις συνομιλίες Βελιγραδίου-Πρίστινας, οι οποίες έχουν ιδιαίτερη σημασία για την περιοχή μας, τόνισε και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε αταλάντευτα ότι οι διαφορές μας στα Βαλκάνια πρέπει να λύνονται στη βάση του διαλόγου και της επίμονης προσπάθειας εξεύρεσης αμοιβαία αποδεκτών λύσεων. Και ο διάλογος πρέπει να διεξάγεται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».
«Τα Βαλκάνια είναι μία ιδιαίτερη περιοχή», επισήμανε ο πρωθυπουργός και αφού έκανε μία ιστορική αναδρομή σε συγκρούσεις και διαφωνίες, έστειλε το μήνυμα για το σήμερα και το αύριο, λέγοντας: «Δεν τα ξεχνάμε όλα αυτά. Τίποτα δεν ξεχνάμε, τίποτα δεν λησμονούμε, αλλά και δεν ζούμε, δεν τρεφόμαστε από τις αναμνήσεις του παρελθόντος. Κοιτάμε μπροστά και στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις οι λαοί μας να ζήσουν με ευημερία».
Από την ελληνική πλευρά στην 1η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, οι υφυπουργοί Οικονομίας, Στέργιος Πιτσιόρλας, Μακεδονίας-Θράκης, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και ο γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Τσίπρας.
Τη σημασία της πρώτης συνόδου του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Σερβίας υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάντερ Βούτσιτς απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη.
«Αυτό που είναι σήμερα πιο σημαντικό είναι ότι εδραιώνουμε πρόσθετη εμπιστοσύνη σε ανώτατο κρατικό επίπεδο, μεταξύ των κυβερνήσεων και μεταξύ των υπουργών αυτή η εμπιστοσύνη οικοδομείται και θα συνεχιστεί. Αν μπορώ να το πω με μία πρόταση, η Ελλάδα και η Σερβία μπορούν η μία να υπολογίζουν την άλλη» τόνισε ο κ. Βούτσιτς.
«Αυτό είναι σημαντικό νομίζω και για την Ελλάδα. Για τη Σερβία μπορώ να επιβεβαιώσω ότι σημαίνει πολλά, ότι η Ελλάδα θα αγωνιστεί στην ΕΕ και οικονομικά και πολιτικά για τη Σερβία. Στην περιοχή αν συνεργαστούμε από κοινού πολύ πιο ισχυρά θα μπορούμε να διαφυλάξουμε και να επιτύχουμε τους ζωτικούς κρατικούς μας στόχους. Ταυτόχρονα θα ληφθούν υπόψη και οι στόχοι όλων των άλλων και θα προσπαθήσουμε να επιλύσουμε τα προβλήματα στο πλαίσιο των κανόνων του διεθνούς δικαίου και ειρηνικά» επισήμανε ο Πρόεδρος της Σερβίας.
Ο Αλεξάντερ Βούτσιτς εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδας για τη στήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Σερβίας σημειώνοντας ότι η Σερβία ζητά ένα χρονοδιάγραμμα, ζητά να γνωρίζει πότε θα ενταχθεί στην ΕΕ αν εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της.
«Οι Βρυξέλλες πρέπει να μας πουν ανοιχτά πότε θα ενταχθούμε, αν εκπληρώσουμε όλες τις υποχρεώσεις μας. Νομίζω ότι είναι δίκαιο προς τους πολίτες της Σερβίας να τους πουν πότε μπορούν να περιμένουν ένταξη στην ΕΕ. Ευχαριστώ την Ελλάδα για τη σταθερή υποστήριξη της χώρας μας στην πορεία της προς την ΕΕ» είπε.
«Δεν σημαίνει ότι κοιτάζουμε αλλού, ζητάμε σεβασμό και να μας αντιμετωπίζουν, όπως αντιμετωπίζουν τους άλλους» ανέφερε.
«Η πιο απλή απάντηση που λαμβάνουμε είναι “βρίσκεστε στην ευρωπαϊκή πορεία, εκπληρώστε τις υποχρεώσεις σας”, αυτό ακούμε από όλους. Αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι το 2007 οι Βούλγαροι ήταν πιο έτοιμοι απ’ ότι είμαστε εμείς σήμερα. Το είπα στον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ και θα το επαναλάβω και σήμερα το απόγευμα και στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και οι δύο το γνωρίζουν και γι αυτό μίλησε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας στην Τεργέστη (στη σύνοδο των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων» εξήγησε ο κ. Βούτσιτς.
Απαντώντας σε ερώτηση «αν συμφωνεί με τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς ότι ήταν λάθος η αναγνώριση της πΓΔΜ από το Βελιγράδι με το σημερινό της όνομα και αν υπάρχει κάποιο σχέδιο να αποκατασταθεί η αδικία» ο κ. Βούτσιτς τόνισε η χώρα του πλέον θα καθοδηγείται από τα συμφέροντά της.
«Η Ελλάδα δεν αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κοσόβου μας βοήθησε όταν είχαμε δυσκολίες. Και είναι προφανές ότι δεν δείξαμε τον απαραίτητο σεβασμό για αυτή την ενέργεια. Δεν θα ήθελα να μιλήσω μπροστά σε ξένους για το ποιοι είναι οι λόγοι, για το ποιος φέρει την ευθύνη, ούτε να επικρίνω κάποιον από τους προκατόχους μας. Η Σερβία θα καθοδηγείται από τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα εκείνων που είναι στο πλευρό της, που την βοήθησαν στη διαφύλαξη των αρχών του διεθνούς δικαίου. Οι Έλληνες φίλοι μας πάντα πρέπει να υπολογίζουν στη στήριξη μας. Αν ήθελα να ασκήσω κριτική ή να διαψεύσω τον κ. Ντάτσιτς μου φαίνεται ότι δεν το έκανα», τόνισε.