Φωτογραφία από το εσωτερικό του Αρχαιολογικού Μουσείου της πόλης της Κω αποκαλύπτει τις ζημιές τις οποίες υπέστη ο αρχαιολογικός χώρος από το φονικό σεισμό των 6,6 Ρίχτερ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού, η ζημιά από τον σεισμό περιορίστηκε σε τρεις ακέφαλους κορμούς και μία κεφαλή, στα οποία παρατηρούνται μικρές απολεπίσεις και θραύσεις.
Τα υπόλοιπα γλυπτά διασώθηκαν ακέραια στη θέση τους, ενώ συνεργείο της Εφορείας αποτελούμενο από αρχαιολόγους, συντηρητές και τεχνικούς, εργάζεται εντατικά ώστε να αποδοθεί το Μουσείο το ταχύτερο δυνατόν στο κοινό.
Να σημειωθεί πως η αρχική ανακοίνωση σχετικά τις ζημιές των εκθεμάτων από τον σεισμός έκανε λόγο μόνο για μετακινήσεις και φθορές σε εκθέματα, κυρίως σε πήλινα αγγεία σημειώθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο που θα παραμείνει προς το παρόν κλειστό για σύντομο χρονικό διάστημα προκειμένου να αποκατασταθούν οι φθορές».
Δεν έγινε δηλαδή καμία αναφορά για την θραύση των αγαλμάτων, αλλά ούτε το γεγονός ότι για την ζημιά ευθύνεται και ο τρόπος που είχαν στηθεί οι βάσεις τους, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Kostoday.com.
Σε ανακοίνωσή της, πριν τη δημοσίευση του Δελτίου Τύπου από το Υπ. Πολιτισμού, η τομεάρχης Πολιτισμού της Ν.Δ. κ. Όλγα Κεφαλογιάννη σημείωνε:
«Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, έκανε επιλεκτικές και ολιγόλογες ανακοινώσεις για τις ζημίες που προκάλεσε ο πρόσφατος σεισμός σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους της Κω.
Η Ελλάδα είναι σεισμογενής χώρα, όμως, διαχρονικά, λόγω της μέριμνας των αρμόδιων αρχαιολόγων, οι περιπτώσεις καταστροφής πολιτιστικών θησαυρών είναι σπάνιες.
Η περίπτωση της πτώσης των αγαλμάτων στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κω, αποτελεί πρωτοφανές γεγονός που ενδέχεται να οφείλεται σε πλημμελή στερέωση τους. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού οφείλει να διερευνήσει το περιστατικό και να αναζητήσει τυχόν ευθύνες για την ανεπίτρεπτη αυτή καταστροφή».