Δείπνο των προοδευτικών ηγετών της ΕΕ θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Αυγούστου με πρωτοβουλία του Αυστριακού σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Κρ. Κερν. Επειδή στις 7 Σεπτεμβρίου θα έρθει ο Μακρόν στη χώρα μας και μετα ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζεντιλόνε, ενώ ακολουθεί ευρωμεσογειακή συνάντηση κορυφής στην Κύπρο, δημιουργούνται προϋποθέσεις για ένα μέτωπο υπέρ της κοινωνικής Ευρώπης που θα εκφραστεί δυναμικά στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Νοέμβριο στο Γκέτερμποργκ, η οποία θα γίνει ακριβώς με αυτό το θέμα, για μια περισσότερο δίκαιη Ευρώπη.
Η επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα έχει “χτυπήσει” κόκκινο συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς ο πρωθυπουργός επενδύει πολιτικά σε αυτή την τόσο σημαντική επίσκεψη, δεδομένης, μάλιστα, και της υψηλής δημοτικότητας του Γάλλου προέδρου στη χωρα μας μετά την θετική εμπλοκή του στο θέμα της μείωσης του χρέους. Ο Μακρόν που μπορεί να πιέζεται ήδη πολιτικά στη Γαλλία, αποκτά ένα σαφές ευρωπαϊκό προφίλ μέσω του οποίου του Παρίσι επιχειρεί να εξισορροπήσει τη σχέση με το Βερολίνο.
Ήδη η εθιμοτυπία του Μαξίμου καταστρώνει το πρόγραμμα της επίσκεψης, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα διαθέτει και ειδική μέριμνα για τη σύζυγο του Γάλλου προέδρου Μπριζίτ, εφόσον, βεβαίως, αποφασισθεί να έρθει κι εκείνη στην Αθήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτήν την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη κοινή σύσκεψη με τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη, τον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, τον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιο Πιτσιόρλα.
Αντικείμενο, όπως αναφέρουν είναι οι πληροφορίες, είναι το επιχειρηματικό-αναπτυξιακό σκέλος για τρία πολύ σημαντικά γεγονότα τον προσεχή Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο.
Ειδικότερα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, πρόκειται για:
α) Την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου.
β) Τη διεξαγωγή του Πρώτου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας που θα πραγματοποιηθεί στην Κέρκυρα στις 14 Σεπτεμβρίου. Εκεί ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του Πάολο Τζεντιλόνι.
γ) Την Ευρωαραβική διάσκεψη που θα γίνει στην Αθήνα, η οποία οργανώνεται από ιδιωτικούς φορείς και στην οποία θα συμμετέχουν αξιωματούχοι, επιχειρηματίες και funds από τον αραβικό κόσμο.
Η άγνωστη σχέση Τσίπρα- Μακρόν
Είναι κοντά στην ηλικία, στην επίκληση του “νέου” και στην άποψη υπέρ της αναδιάρθρωσης του χρέους. Διαφέρουν στο πολιτικό βιογραφικό, στην επαγγελματική διαδρομή και στην αντίληψη για τον οικονομικό φιλελευθερισμό. Αλλά υπάρχει κάτι ίσως πιο καθοριστικό από όλα αυτά για τη μεταξύ τους σχέση: Η επενδυτική τράπεζα Rothschild.
Από την μυθολογία που αναπτύχθηκε γύρω από το μυστικό ταξίδι του πρωθυπουργού στο Παρίσι, στο τέλος του περασμένου Ιανουαρίου, απουσιάζει μια συνάντησή του με τον Εμμανουέλ Μακρόν που προγραμματίστηκε και τελικά δεν έγινε. Εκείνη την περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ στήριζε, τυπικά, Μελανσόν, ενώ ήταν πολύ φιλικός προς τον Σοσιαλδημοκράτη Αμόν που επιχειρούσε ριζοσπαστική στροφή. Οι ευρωσοσιαλιστές έβλεπαν μια ευκαιρία δυνητικής συνεργασίας ανάμεσα στην γαλλική αριστερά και κεντροαριστερά μετά τις προεδρικές εκλογές και θεωρούσαν τον Ελληνα πρωθυπουργό εμβληματική φυσιογνωμία για τέτοιου είδους εγχειρήματα. Τελικά, τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα ήθελαν (για μια ακόμη φορά…), ενώ και ο Αλέξης Τσίπρας δεν φαίνεται να είχε πειστεί απολύτως ότι έχει νόημα η στήριξη στον Αμόν και η προσδοκία για μετεκλογική συνεργασία του με τον Μελανσόν. Ο ίδιος έβλεπε από τότε ως επόμενο πρόεδρο της Γαλλίας τον Εμμανουέλ Μακρόν και είναι αυτός ένας από τους λόγους που είχε επιλέξει τη μετάβαση από την Lazard στην Rothschild ως εταίρου του ΟΔΔΗΧ μια και ο Μακρόν ήταν παιδί της συγκεκριμένης επενδυτικής τράπεζας.
Η συνάντηση που δεν έγινε
«Ο Πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο και τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Μιχάλη Καλογήρου, μετά την Σύνοδο των χωρών του Νότου στη Λισαβόνα στην οποία παρέμεινε από την Παρασκευή 27.01 μέχρι και την Κυριακή 29.01 έκανε ολιγόωρη στάση στο Παρίσι για την οποία ήταν ενήμερη τόσο η ελληνική πρεσβεία όσο και η γαλλική κυβέρνηση». Η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου δεν είχε φανεί ικανή για να καταλαγιάσει ο θόρυβος γύρω από το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Παρίσι που πυροδότησε ασυγκράτητη φημολογία.
Στην πορεία επιβεβαιώθηκαν συναντήσεις του με ηγετικά στελέχη της L Oreal και της Rothschild, όμως δεν έγινε γνωστό ότι η συνάντηση που τον έκαιγε ήταν αυτή με τον Εμμ. Μακρόν που αποφασίστηκε να ματαιωθεί, όταν ο προπομπός του πρωθυπουργού στο γραφείο του υποψήφιου προέδρου της Γαλλίας διαπίστωσε ότι υπήρχαν κάμερες.
Ο Α. Τσίπρας δεν ήθελε με τίποτα να γίνει γνωστή αυτή η συνάντηση γιατί θα ενοχλούνταν και η Ευρωπαϊκή Ομάδα της Αριστεράς και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Αλλά ούτε επικοινωνιακά είχε αφήγημα για να εξηγήσει την επιλογή του: Τι δουλειά έχει αυτός, ένας αριστερός, στο γραφείο του κεντρώου υποψήφιου προέδρου της Γαλλίας που υποστηρίζει απολύσεις στο Δημόσιο;
Ο ίδιος ήξερε γιατί ζήτησε και έκλεισε αυτή τη συνάντηση: Ο πρώην τραπεζίτης της Rothschild θα ήταν, πιθανότατα, ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας ο οποίος θα είχε καθοριστικό λόγο στο θέμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ενώ η Rothschild θα έπαιζε σημαντικό ρόλο στην ελληνική έξοδο στις αγορές μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Στο Μέγαρο Μαξίμου είχαν εκτιμήσει σωστά ότι ο Μακρόν θα έκανε την έκπληξη στις γαλλικές εκλογές. Εκείνες τις μέρες “έπαιζε” δημοσκόπηση του ινστιτούτου Elabe κατά την οποία στον β’ γύρο ο Εμανουέλ Μακρόν θα επικρατούσε της Μαρίν Λεπέν με 65% των ψήφων, ενώ ο Φρανσουά Φιγιόν θα επικρατούσε με 59% της ακροδεξιάς υποψήφιας.
Η συνάντηση που θα γίνει
Η συνάντηση Τσίπρα-Μακρόν στο Παρίσι τον Ιανουάριο δεν έγινε λόγω καμερών αλλά οι δυο τους αναφέρθηκαν σε αυτή όταν μίλησαν τηλεφωνικά μετά τον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών. Τότε συζητήθηκε και το ενδεχόμενο να πήγαινε ο Α. Τσίπρας στο Παρίσι για να απευθυνθεί στους ψηφοφόρους του Μελανσόν ζητώντας τους να ψηφίσουν Μακρόν. Τελικά, κρίθηκε ότι κάτι τέτοιο δεν θα βοηθούσε ούτε τον Μακρόν ούτε τον Τσίπρα και έμειναν απλώς στην έκφραση της αμοιβαίας βούλησης να έχουν σχέση εμπιστοσύνης.
Τελικά, η πρώτη τους συνάντηση έγινε στο περιθώριο της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και εκεί ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν φέρεται από ελληνικές πηγές να υποσχέθηκε στον Α. Τσίπρα ότι θα επισκεφθεί τη χώρα μας μετά τις γαλλικές βουλευτικές εκλογές. Φέρεται να είπε, μάλιστα, ότι αν υπάρξει θετική εξέλιξη για το ελληνικό ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 22 Ιουνίου θα ήθελε να έρθει στην Αθήνα ως ο ηγέτης που σφράγισε τη λύση. Και σε μια τέτοια περίπτωση θα ήταν αυτή η πρώτη του επίσκεψη σε άλλη χώρα με την ιδιότητα του προέδρου της Γαλλίας.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, υπάρχει η δυνατότητα να έρθουν σύντομα κοντά μέσα στο ευνοϊκό πεδίο της ευρωμεσογειακής συνεργασίας και μια νέα συνάντηση ηγετών των χωρών του Νότου σχεδιάζεται ήδη.
Σε κάθε περίπτωση, ο Α. Τσίπρας αποχαιρετά με νοσταλγία τον Φ. Ολάντ και καλωσορίζει με προσδοκία τον Εμμ. Μακρόν, τον οποίο περιμένει σύντομα στην Αθήνα.
Πηγή: Νέα Σελίδα