Αν το καλοκαίρι του 2015 ήταν το μεγάλο momentum στην ενδιαφέρουσα ακαδημαϊκή πορεία του Γιάνη Βαρουφάκη (κατά ορισμένους ενός εκ των ευφυέστερων οικονομολόγων του καιρού μας), το καλοκαίρι του 2017 είναι η στιγμή που ο πρώην στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα επιστρέφει ως άλλος Ιανός που έχει εκκρεμείς λογαριασμούς με την ιστορία του.
Το βιβλίο του, με ακριβή ή λιγότερο ακριβή περιστατικά της προ διετίας διαπραγμάτευσης με τους δανειστές είναι το «όχημα» για την εκπλήρωση του σκοπού του. Επιζητεί δικαίωση για όσα του καταλόγιζαν; Εκδίκηση για τον εξοβελισμό του από τον Αλέξη Τσίπρα; Προετοιμάζει το έδαφος για την πολιτική του επιστροφή ακόμα και με νέο κόμμα στις επόμενες εκλογές; Ίσως όλα μαζί.
Οι «Ενήλικοι στο δωμάτιο» δεν είναι μόνο ένα ευανάγνωστο best seller που θα τον κάνει ακόμα πιο περιζήτητο διεθνώς και αναμφίβολα πλουσιότερο. Είναι, λένε όσοι τον γνωρίζουν καλά, ο δικός του τρόπος να «συνομιλήσει» με τον Αλέξη Τσίπρα και να μεταθέσει δικές του ευθύνες σχετικά με την κατάληξη που είχε η διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου του 2015.
Επικοινωνιακά άριστος, όπως είναι, γνωρίζει πως για να υπηρετηθούν οι στόχοι του πρέπει να τον «υιοθετήσουν» τα μέσα ενημέρωσης (κυρίως εκείνα που τον απαξίωναν και τον διέσυραν) και για να συμβεί αυτό καλύτερα πρέπει να υπάρχει σημαντικό και σαφές πολιτικό επίδικο. Έτσι, προσφέρει τις «αποκαλύψεις» του στο αντιπολιτευτικό οπλοστάσιο της Ν.Δ, φθάνοντας μέχρι του σημείου να ζητά ο ίδιος (με τη συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» την προηγούμενη Κυριακή) τη συγκρότηση Ειδικού Δικαστηρίου. Γνωρίζει, βεβαίως, ότι κάτι τέτοιο είναι σχεδόν απίθανο να συμβεί αλλά εκ του ασφαλούς παίζει στο γήπεδο του αντιπάλου για να στρέψει ακόμα περισσότερο τα φώτα της δημοσιότητας στον εαυτό του.
Το βιβλίο του διεθνώς «σπάει ταμεία», το ίδιο θα συμβεί πιθανότατα και με την ελληνική έκδοση από τις Εκδόσεις Πατάκη το φθινόπωρο. Με αυτό τον τρόπο επιχειρεί να εδραιωθεί στο κέντρο της πολιτικής σύγκρουσης και να συζητούν όλοι γι αυτόν δίχως ο ίδιος να προβαίνει στην παραμικρή αυτοκριτική.
Υπό μίαν έννοια ο Βαρουφάκης- “asset” του Ιανουαρίου του 2015 γίνεται “asset” για την αντιπολίτευση και τα μέσα ενημέρωσης που συστρατεύονται με αυτήν για να πλήξουν τον άνθρωπο (Τσίπρας) που θέλει να εκδικηθεί ο ίδιος. «Οι εχθροί του εχθρού μου είναι φίλοι μου», είναι μία απλή και κυνική εξήγηση που δίνουν ακόμα και στενοί πρώην συνεργάτες του, οι οποίοι, ωστόσο, δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για το γεγονός ότι «παρελαύνουν» από τις σελίδες του βιβλίου του χωρίς να έχουν ερωτηθεί ή έστω ενημερωθεί πριν αυτό φτάσει στα τυπογραφεία του οίκου Penguin.
Πηγή: Νέα Σελίδα