Η Πολωνία, η πρώτη χώρα που «εξάγει» εργάτες στην Ευρώπη οι οποίοι δεν υπόκεινται σε φορολογία, δεν εκτίμησε καθόλου τις δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επέκρινε όσους βλέπουν την Ευρώπη ως «σούπερ μάρκετ».
Ο Μακρόν αναφερόταν στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης οι οποίες θέλουν να έχουν τα πλεονεκτήματα της ΕΕ χωρίς ωστόσο να ανταποδίδουν με αλληλεγγύη, π.χ. στα θέματα των μεταναστών.
Η πρωθυπουργός της Πολωνίας Beata Szydlo εξαπέλυσε προσωπική επίθεση κατά του Μακρόν και δέχτηκε νέα πυρά από την Γαλλία, σε ανταπόδοση, προκαλώντας μια μίνι διπλωματική κρίση.
«Ισως αυτές οι αλαζονικές δηλώσεις του Μακρόν να οφείλονται στην έλλειψη εμπειρίας στην πολιτική πρακτική. Το παρακολουθώ με κατανόηση, αλλά περιμένω να ξεπεράσει γρήγορα τα κενά που έχει ώστε στο μέλλον να είναι πιο προσεκτικός», δήλωσε η κ. Szydlo, καλώντας τον Εμανουέλ Μακρόν «να είναι πιο συμφιλιωτικός και να μη θέλει να σπάσει την ΕΕ».
«Συμβουλεύω τον κύριο Πρόεδρο να ασχοληθεί με τις υποθέσεις της χώρας τους, ίσως πετύχει έτσι να έχει τα ίδια οικονομικά αποτελέσματα και το ίδιο επίπεδο ασφάλειας που έχουμε στην Πολωνία», πρόσθεσε η πρωθυπουργός.
Για την συντηρητική κυβέρνηση της Πολωνίας, η οποία πάντα κοίταζε με μισό μάτι την ισχυρή γαλλο-γερμανική ηγεσία στην Ευρώπη, η «ισότητα» ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες είναι θέμα αρχής.
«Ούτε ο πρόεδρος της Γαλλίας ούτε κανείς άλλος ηγέτης θα αποφασίσουν προσωπικά για το μέλλον της Ευρώπης, αλλά το σύνολο των μελών της ένωσης. (…) Εχουμε τα ίδια δικαιώματα με τη Γαλλία αλλά και με τις άλλες χώρες-μέλη» κατέληξε η κ. Szydlo.
Kαι Κομισιόν εναντίον Πολωνίας
Αυτά τα αιχμηρά λόγια της Πολωνής πρωθυπουργού είχαν ένα εσωτερικό ακροατήριο αλλά απευθύνονταν τόσο στον γάλλο Πρόεδρο όσο και στην ευρωπαϊκή ηγεσία. Εδώ και καιρό μαίνεται ένας «πόλεμος» μεταξύ Βρυξελλών και Πολωνίας για το κράτος δικαίου. Ο Κομισιόν απηύθυνε τελεσίγραφο 1 μηνός στην Πολωνία, τον περασμένο Ιούλιο, και της ζήτησε να ξαναδεί την μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, σε περίπτωση που επιχειρηθεί φίμωσή της, και απείλησε ότι σε αντίθετη περίπτωση θα κινήσει εναντίον της το άρθρο 7. Ενα μέτρο δηλαδή πρωτοφανές που σημαίνει ότι ο ΕΕ απειλεί να εκδιώξει από την ΕΕ την Πολωνία.
Μακρόν κατά Πολωνίας
Μέσα σε αυτό το κλίμα ήρθαν και οι δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος σε επίσημη επίσκεψη στην Βουλγαρία κατηγόρησε την υπερ-συντηρητική κυβέρνηση της Πολωνίας ότι «βρίσκεται σε αντίθετη κατεύθυνση από τα ευρωπαϊκά συμφέροντα».
Ο Μακρόν έκανε περιοδεία στην Αυστρία, την Ρουμανία και την Βουλγαρία, στις 23-25 Αυγούστου, για να ζητήσει νέα μέτρα για τους εργάτες της κεντρικής Ευρώπης που δουλεύουν στην Γαλλία και επέλεξε να χτυπήσει σκληρά την Πολωνία, προκαλώντας μίνι διπλωματική κρίση. Στόχος του Μακρόν, σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, είναι «να ξαναχτίσει την Ευρώπη» και η περιοδεία του αποτελούσε μέρος της στρατηγικής του.
Ετσι, την Παρασκευή 25 Αυγούστου, ενώ βρισκόταν στο εξοχικό του προέδρου της Βουλγαρίας, στην Βάρνα, στη Μαύρη Θάλασσα, μίλησε σκληρά εναντίον της Πολωνής πρωθυπουργού Beata Szydlo. Νωρίτερα, η Szydlo είχε αρνηθεί κατηγορηματικά οποιαδήποτε αλλαγή στους ευρωπαϊκούς νόμους για την εργασία, οι οποίοι επιτρέπουν σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να στέλνουν τους εργαζόμενους να εργαστούν σε άλλη χώρα της ΕΕ συνεχίζοντας να πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές στην χώρα καταγωγής τους.
Αυτός ο νόμος, σύμφωνα με τον Εμανουέλ Μακρόν δημιουργεί «κοινωνικό dumping», «προδίδει τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αρχές» και επικροτεί «τις χώρες που διαφημίζουν τα ελάχιστα εργασιακά δικαιώματα».
Στις δηλώσεις του ο γάλλος πρόεδρος έβαζε στο στόχαστρο την πρωθυπουργό της Πολωνίας. «Μια χώρα που αποφασίζει να αντιταχθεί στα ευρωπαϊκά συμφέροντα, ακόμη και στο παραμικρό θέμα, είναι ένα Κράτος που έχει αποφασίσει να απομονωθεί» είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, έχοντας δίπλα του τον Βούλγαρο ομόλογό του, ο οποίος δήλωσε πρόθυμος για μια μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής οδηγίας για τους ξένους εργάτες.
Και ενώ η κ. Szydlo είχε εξηγήσει νωρίτερα στην δήλωσή της ότι ήθελε να υπερασπιστεί «το συμφέρον των Πολωνών εργαζομένων», ο Εμανουέλ Μακρόν της απάντησε ότι «η αίσθηση της ιστορίας απαιτεί να καλιτερέψουμε τις υλικές συνθήκες διαβίωσής τους».
«Η Πολωνία δεν θα καθορίσει την κατεύθυνση της Ευρώπης» συνέχισε σε έντονο ύφος ο Εμανουέλ Μακρόν. «Ο πολωνικός λαός αξίζει κάτι καλύτερο» πρόσθεσε, υπαινισσόμενος την μεταρρύθμιση για το δικαστικό σύστημα που ξεκίνησε η Πολωνία η οποία θεωρείται αντίθετη με τις αρχές που υπερασπίζεται η Ευρωπαϊκή Ενωση.
Τι συμβαίνει με τον «Πολωνό υδραυλικό»
Τα τελευταία δέκα περίπου χρόνια ο «Πολωνός υδραυλικός» έχει πλέον περισσότερο τη μορφή «μπαμπούλα». Πρόκειται για ένα παράδειγμα εργαζομένου εξ ανατολών, στις δυτικές χώρες, οι οποίοι δεν υπόκεινται σε φορολογία και σε κανόνες της αγοράς εργασίας. Αυτό θέλει να αλλάξει ο Εμανουέλ Μακρόν.
Παλιότερη έκθεση της Κομισιόν προσπαθούσε να πείσει τους πολίτες της ΕΕ πως είναι λάθος να κρατήσουν έξω τους χαμηλόμισθους εργάτες εξ ανατολών, και οι περιορισμοί το μόνο που θα επιτύχουν είναι να τους ωθήσουν στη μαύρη αγορά, όπου ανταγωνίζονται τους ντόπιους εργαζόμενους.
Παρ’ όλα αυτά, τα παλαιότερα κράτη-μέλη, όπου μισθοί και φόροι είναι υψηλότεροι και οι άκαμπτες αγορές εργασίες επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο το κόστος των προσλήψεων, αγωνίζονται να προσαρμοστούν στην πρόσφατη διεύρυνση της Ενωσης, η οποία ανοίγει τις αγορές τους στον ανταγωνισμό χωρών με φθηνότερο εργατικό δυναμικό.
Πηγή:iefimerida.gr