H καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, κι ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Εντουάρ Φιλίπ, κινήθηκαν σε κοινή γραμμή πλεύσης στο θέμα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Ο κ. Φιλίπ επισκέπτεται το Βερολίνο, παρουσιάζοντας την ατζέντα της κυβέρνησής του τόσο για το εσωτερικό της Γαλλίας όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη ειδικότερα.
Η κ. Μέρκελ εξέφρασε την υποστήριξή της στην προσπάθεια του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και της κυβέρνησης του κ. Φιλίπ να δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στη γαλλική οικονομία, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι πάντα εύκολες στην εφαρμογή και δεν δίνουν άμεσα τα αποτελέσματά τους.
Η εργασιακή μεταρρύθμιση στη Γαλλία, η οποία αποτελούσε προεκλογική δέσμευση του προέδρου Μακρόν, αντιμετωπίζει αντίσταση από τα συνδικάτα, ενώ η δημοτικότητα των κ.κ. Μακρόν και Φιλίπ, που ανέλαβαν καθήκοντα τον Μάιο, βρίσκεται σε πτώση.
Μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό της Γαλλίας, η κ. Μέρκελ σημείωσε ότι η μεταρρύθμιση, η οποία δίνει μεγαλύτερη ευελιξία στις επιχειρήσεις σε ζητήματα διαχείρισης εργατικού δυναμικού, «είναι σημαντική και τελικά θα δώσει θετικά αποτελέσματα για τον λαό της Γαλλίας».
Νωρίτερα και μιλώντας σε εκδήλωση στη γερμανική πρωτεύουσα, ο Γάλλος πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι μη ξεκάθαρες θέσεις της Μεγάλης Βρετανίας για το τι ζητεί σχετικά με το Brexit δυσκολεύουν τις διαπραγματεύσεις.
Ο Εντουάρ Φιλίπ απέρριψε ωστόσο τη θεωρία ότι οι «27» είναι «σκληροί» με τη Μεγάλη Βρετανία.
«Δεν επιθυμούμε να είμαστε σκληροί με τους Βρετανούς. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι πρόκειται για δύσκολες διαπραγματεύσεις», είπε.
Στο μεταξύ, το ότι η Ουγγαρία θα μπορούσε να υποστεί οικονομικές συνέπειες αν αψηφήσει τη δικαστική απόφαση η οποία την διατάζει να δεχτεί τον αριθμό των προσφύγων που έχει οριστεί, υποστηρίζει σε συνέντευξή της η κυρία Μέρκελ.
Η δήλωση αυτή υποδηλώνει ότι το Βερολίνο σκληραίνει τη στάση του απέναντι στην κυβέρνηση του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι αντιτίθεται με τη συμφωνία μετεγκατάστασης των προσφύγων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με βάση ένα σύστημα ποσοστώσεων.
“Όποιος απορρίπτει αυτήν την αλληλεγγύη θα πρέπει να δεχτεί ότι αυτό δεν θα περάσει χωρίς συνέπειες, συμπεριλαμβανομένων και των διαπραγματεύσεων για μια μελλοντική οικονομική υποστήριξη” είπε η Μέρκελ σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Nordwest Zeitung.
Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο μετανάστες και πρόσφυγες έχουν φτάσει στην Ευρώπη από το 2015, πολλοί από αυτούς για να γλιτώσουν από εμπόλεμες ζώνες στη Μέση Ανατολή. Το Δικαστήριο της ΕΕ απέρριψε στις 6 Σεπτεμβρίου την προσφυγή της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας, που ζητούσαν να μην παραλάβουν πρόσφυγες στο έδαφός της. Η απόφαση αυτή πυροδότησε και πάλι τη διαμάχη μεταξύ των ανατολικών και των δυτικών χωρών που απείλησε τη συνοχή της ΕΕ.
Μια διακοπή της οικονομικής υποστήριξης θα είχε σοβαρές συνέπειες για τη Βουδαπέστη. Σύμφωνα με τον ιστότοπο της ΕΕ η Ουγγαρία πρόκειται να λάβει 25 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων για την περίοδο 2014-20.
Ο Όρμπαν, ενόψει των βουλευτικών εκλογών στην Ουγγαρία το επόμενο έτος, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να οργανώσει μια “εθνική διαβούλευση” για το σχέδιο των Βρυξελλών να μετεγκαταστήσει πρόσφυγες στις χώρες της ΕΕ.