«Δεν θα χρειαστούμε τέταρτο πρόγραμμα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 9.89 ενώ για τις δηλώσεις Ντομπρόβσκις ότι η αύξηση της φορολογίας ήταν επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης είπε: «Γνωρίζουμε πώς συντάσσονται τα μνημόνια και με ποιους όρους προσέρχονται οι δυο πλευρές», τόνισε ο κ. Δραγασάκης και εκτίμησε ότι πρόκειται για επικοινωνιακή αντίδραση από την πλευρά του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.
«Είμαστε στο τέλος μιας πολύ σκληρής δοκιμασίας», ανέφερε ο κ. Δραγασάκης και υπογράμμισε την εισήγηση του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι η περίοδος είναι κρίσιμη για να τελειώσουμε οριστικά από τα προγράμματα και την εποπτεία τον Αύγουστο του 2018. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ακόμη πως θα πρέπει να διδαχτούμε από τα μαθήματα των μνημονίων και να περάσουμε πλέον σε βιώσιμη και διατηρήσιμη ανάπτυξη.
Ερωτηθεις για τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ, ο κ. Δραγασάκης είπε ότι κατά καιρούς στο παρελθόν έχει προεξοφλήσει την αποτυχία, έχει ζητήσει την παραίτηση της κυβέρνησης κ.λ.π., ωστόσο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στάθηκε στην παρουσία του στη ΔΕΘ, σημειώνοντας: «Προσπάθησε να μιλήσει για το μέλλον, αυτό που με ανησυχεί είναι ότι αν και νέος άνθρωπος προβάλλει ένα παρωχημένο μοντέλο Νεοφιλελευθερισμού (…) πέρσι το Δ.Ν.Τ μίλησε για υπερτιμημένο φιλελευθερισμό, κατέληξαν τελικά στο συμπέρασμα ότι οι ανισότητες είναι εμπόδιο για την ανάπτυξη». Επιπλέον, ο κ. Δραγασάκης τάχθηκε κατά των αποκρατικοποιήσεων σε σειρά δομών του κράτους, όπως για παράδειγμα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, καθώς όπως είπε τα παραδείγματα και οι εμπειρίες σε όλες τις χώρες δείχνουν ότι ευνοούνται τα σκάνδαλα και η διαφθορά. Ο κ. Δραγασάκης διευκρίνισε εξάλλου ότι δεν είναι εναντίον όλων των ιδιωτικοποιήσεων αλλά επανέλαβε πως δεν μπορούν να ιδιωτικοποιηθούν συγκεκριμένες δομές του κράτους.
Επανερχόμενος στο θέμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι ευτυχώς από τη Θεσσαλονίκη μίλησε και για πολιτικές, όχι μόνο για σκάνδαλα και έτσι βοήθησε να καταλάβουν όλοι οι πολίτες ότι η διαφορά μας είναι ότι συγκρούονται δυο διαφορετικά μοντέλα, συμπληρώνοντας πως ακόμα και χωρίς να συμφωνούν σε τίποτα είναι καλό να γίνει διάλογος.
Τέλος για τις ιδιωτικοποιήσεις είπε ότι όταν το Δημόσιο εκποιεί τις υπηρεσίες τότε δεν θα έχει και τις γνώσεις. «Ιδιωτικοποιώντας υπηρεσίες δεν σώζεις (σ.σ. τη χώρα) αλλά δημιουργείς παράθυρα -διαπλοκής-, αυτό το μοντέλο που προτείνει ο κ. Μητσοτάκης. Έχει δοκιμαστεί και οδηγεί σε κρατικοδίαιτο καπιταλισμό» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Δραγασακης.
Υπογράμμισε πάντως την ανάγκη της δημιουργίας μιας οικονομίας δυνατοτήτων, με δίκαιη, βιώσιμη και διατηρήσιμη ανάπτυξη. Ο κ. Δραγασάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρειαστεί η χώρα μας τέταρτο προγραμμα εκτιμώντας ότι θα έχει πρόσβαση στις αγορές. Αναλύοντας τα δεδομένα είπε αφενός η οικονομία έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης, η ανεργία μειώνεται, η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές πήγε καλα και υπάρχει ένα κλίμα στην Ευρώπη ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολλα παρά το γεγονός ότι μας έχουν φερθεί σκληρά.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης χαρακτήρισε ρεαλιστικό το σχέδιο για έξοδο από τα προγράμματα και την επιτροπεία τον Αύγουστο του 2018, τονίζοντας όμως πως η ελεύθερη πρόσβαση στις αγορές δεν σημαίνει ότι μπορούμε να κανουμε ό,τι θελουμε σε δημοσιονομικό επίπεδο.
Ο Γιάννης Δραγασάκης τόνισε πως μετά τις γερμανικές εκλογές η Ευρώπη θα πάει σε μια πορεία για να δει το μέλλον της, «σε αυτή την πορεία παρά τα προβλήματα που έχουμε ως χώρα, μας θέλουν ως σύμμαχο, θέλουν τις απόψεις μας, έχουμε συμμαχίες», ενώ αναφερθείς στο Δ.Ν.Τ και τη συμμετοχή του η όχι στο ελληνικό προγραμμα είπε «υπάρχει ένας γκρίζος παράγοντας, όμως το θέμα δεν είναι αν θα μείνει ή αν θα φύγει από την Ελλάδα, αλλά αν θα μείνει ή αν θα φύγει από την Ευρώπη. Οι εξελίξεις πάντως περισσότερο από κάθε άλλη φορά είναι στα χέρια μας, της κυβέρνησης, του λαού και της αντιπολίτευσης. Θεωρώ ότι υπάρχουν και θέματα που μπορούν να υπάρχουν κοινές θέσεις. Τα υπερβολικά αιτήματα του Ταμείου μπορούν να μας βρουν με κοινή θέση», υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο κ. Δραγασάκης.
Ερωτηθεις για τις Σκουριές ο κ. Δραγασάκης είπε πως «είναι παράδειγμα προς αποφυγή προς όλες τις χώρες να μην γίνονται τέτοιες επενδύσεις» και θύμισε πως η επένδυση ξεκίνησε με τη μισή κοινωνία απέναντι και με σειρά ανοιχτών θεμάτων που μας οδηγούν στη διαιτησία. «Η εταιρεία δεσμεύτηκε για τεχνολογίες που θα έκαναν καλό στο περιβάλλον, δεσμεύτηκε για καθετοποιημένη μονάδα που θα βγάζει χρυσό όχι χώμα, είναι δύσκολο έργο, προσπαθήσαμε να το λύσουμε», ανέφερε ο κ. Δραγασάκης αναπτύσσοντας μια σειρά ζητημάτων και υποχρεώσεων της εταιρείας που δεν υλοποιήθηκαν. «Έχουμε νόμους, Σύνταγμα, δεν είναι τα πράγματα όπως εμφανίζονται» πρόσθεσε σε άλλο σημείο και συμπλήρωσε πως «εμείς σεβόμαστε ως κυβέρνηση και τους εργαζόμενους και τη χώρα που προέρχεται αυτή η εταιρεία, ο Καναδάς είναι μια μεγάλη χώρα, και θα πρεπει να δούμε και την πολιτική πλευρά αυτής της υπόθεσης» είπε συστήνοντας πως δεν μπορεί τα κόμματα να λειτουργούν ως γραφεία Τύπου.
Για την προσφυγή της ΝΔ στο ΕΣΡ για δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας, ο κ. Δραγασάκης εξέφρασε την έκπληξη του και πρόσθεσε: «Μού κάνει εντύπωση η στάση της ΝΔ, δείχνει νευρικότητα, δείχνει έλλειψη αυτοπεποίθησης και ψυχραιμίας, πιθανότατα η αξιωματική αντιπολίτευση επένδυσε πολύ στο δημοσκοπικό στοιχείο» απάντησε.
Οι χειρισμοί από την πλευρά του αρμόδιου Υπουργείου για τη ρύπανση στο Σαρωνικό θα κριθούν, είπε ο κ. Δραγασάκης. «Η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος στο να επιταχυνθεί η διαδικασία καθαρισμού. Το κεφάλαιο ‘χειρισμοί’ θα αξιολογηθεί, στην ώρα του θα κριθεί το θέμα του Υπουργείου». Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επανέλαβε πάντως και την εντολή του πρωθυπουργού για αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο υπενθυμίζοντας ότι μέχρι τώρα η κυβέρνηση κυβερνά με τις πολιτικές που βρήκε. «Το μεγάλο θέμα είναι να δούμε το θεσμικό πλαίσιο, όπως είπε και ο πρωθυπουργός (…) Με βάση την εμπειρία να δούμε το θεσμικό πλαίσιο ώστε να εξοπλιστούμε (…) πρέπει παντού και σε Υπουργεία και εποπτευόμενους φορείς να αξιολογησουμε πολιτικές και όπου χρειάζεται να προχωρήσουμε τις αναγκαίες αλλαγές» υπογράμμισε ο Γιάννης Δραγασάκης.
«Υπάρχουν πολλα κενά συμμερίζομαι την κριτική που γίνεται, και θα απολογηθούμε όπου χρειαστεί. Πρέπει όμως εμείς, και η κυβέρνηση και τα στελέχη, με τόλμη να δούμε όπου χρειάζονται αλλαγές και να προχωρήσουν» ανέφερε. Επανέλαβε πάντως την ανάγκη συμμετοχής της κοινωνίας για να μεταβεί η χώρα στο νέο παραγωγικό μοντέλο.
«Ο βασικός κινητήριος μοχλός είναι η απασχόληση», είπε ο κ. Δραγασάκης τονίζοντας πως όσο καλύτερα πηγαίνουν τα έσοδα, ό,τι δεν προορίζεται για το χρέος θα δοθεί στην κοινωνία προς το τέλος της χρονιάς, ο στόχος πάντως της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η πορεία και να μπορέσουν να υπάρξουν μόνιμα θετικά μέτρα για την κοινωνία.