Οι Παλαιστίνιοι κατέγραψαν σήμερα νέα διπλωματική νίκη προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους, αποκτώντας καθεστώς πλήρους μέλους της Ιντερπόλ, παρά την αντίθεση του κράτους του Ισραήλ.
«Το κράτος της Παλαιστίνης και τα Νησιά του Σολομώντα είναι στο εξής μέλη», ανακοίνωσε ο διεθνής οργανισμός αστυνομικής συνεργασίας στο κοινωνικό δίκτυο τουίτερ. Η Interpol αριθμεί έτσι 192 μέλη.
Η απόφαση ελήφθη από τα κράτη μέλη της Interpol κατά τη γενική συνέλευση του οργανισμού που διεξάγεται στο Πεκίνο.
Η Παλαιστινιακή Αρχή, που αγωνίζεται για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, επιδιώκει αναγνώριση από τους διεθνείς θεσμούς. Το Ισραήλ αντιτίθεται συστηματικά σε αυτές τις προσπάθειες και πραγματοποιεί για τον σκοπό αυτό μια έντονη διπλωματική εκστρατεία.
Οι Παλαιστίνιοι διαθέτουν καθεστώς παρατηρητή στον ΟΗΕ από το 2012. Έχουν ενταχθεί ήδη σε περισσότερους από 50 οργανισμούς και συμφωνίες, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών. Ανάμεσά τους, στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και την Unesco.
Η Interpol είχε απορρίψει μια πρώτη υποψηφιότητα της Παλαιστίνης στα τέλη του 2016. Το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας δεν ανακοινώθηκε επίσημα, ωστόσο η υποψηφιότητα μιας χώρας μέλους χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων των ψηφισάντων για να εγκριθεί.
«Περισσότερα από το 75% των μελών της Interpol ψήφισαν υπέρ της ένταξης», έγραψε η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης σε έναν από τους επίσημους λογαριασμούς της στο τουίτερ.
«Η ένταξη της Παλαιστίνης στον οργανισμό δείχνει τη βούληση των μελών του να υπερασπιστούν τον λόγο ύπαρξής της και τις θεμελιώδεις αρχές τους. Είναι μια σαφής απόρριψη των προσπαθειών κυνικού χειρισμού και πολιτικού εκφοβισμού», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών, Ριγιάντ αλ-Μάλκι.
Δεν υπάρχει ακόμη επίσημη αντίδραση του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών.
Η Interpol, που έχει την έδρα της στη Λιόν, επιτρέπει τις ανταλλαγές πληροφοριών ανάμεσα στις αστυνομίες σχεδόν 200 χωρών. Ο οργανισμός εκδίδει επίσης «κόκκινες οδηγίες», με τις οποίες ενημερώνει τα μέλη του για ένα ένταλμα σύλληψης που έχει εκδοθεί από μία χώρα σε βάρος ενός ατόμου.
«Επιδιώκουμε να είμαστε σε όλους τους διεθνείς θεσμούς, περιλαμβανομένης της Interpol, ως ένα συντεταγμένο κράτος», είχε εξηγήσει το Σάββατο, στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Τζιμπρίλ Ρατζούμπ, παλαιστίνιος υψηλόβαθμος αξιωματούχος.
«Σκοπός μας είναι το παλαιστινιακό κράτος να έχει μια θετική συνεισφορά στον τομέα της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή και στο πλαίσιο της διεθνούς κοινότητας», είπε.
Η αντίθεση του Ισραήλ ερμηνεύεται, όπως λέει, από το γεγονός πως το εβραϊκό κράτος «δεν θέλει καμία πρόοδο προς τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους».
«Το Ισραήλ δεν ήθελε να είμαστε στη FIFA. Γιατί θα μας ήθελε στην Interpol;» είπε.
Ο Άλαν Μπέικερ, ισραηλινός πρώην υψηλόβαθμος διπλωμάτης και ειδικός σε νομικά θέματα, εκτίμησε από την πλευρά του πως η παλαιστινιακή υποψηφιότητα ήταν «αποκλειστικά μια επικοινωνιακή επιχείρηση» εκ μέρους των Παλαιστινίων.
«Δεν τους ενδιαφέρει να διαπραγματευθούν (με το Ισραήλ). Θέλουν να επιτύχουν τον τελικό σκοπό τους, που είναι ένα κράτος, μέσω των διεθνών οργανισμών», δήλωσε στο AFP σήμερα πριν από την ψηφοφορία.
Εκτίμησε επίσης πως «η προσπάθεια των Παλαιστινίων να πολιτικοποιήσουν αυτόν τον εξαιρετικά επαγγελματικό οργανισμό είναι πολύ επιζήμια για την Interpol».
Όπως είπε, οι Παλαιστίνιοι δεν θα μπορούν, ωστόσο, εντασσόμενοι στην Interpol, να εκδώσουν εντάλματα σύλληψης σε βάρος ισραηλινών πολιτών.