“Η ελληνική κυβέρνηση δίνει τον απαραίτητο χρόνο και χώρο στους θεσμούς και τη δημόσια διοίκηση να λειτουργήσουν με βάση το νόμο σε όλες τις περιπτώσεις. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι θα αποδεχθεί σκόπιμες κωλυσιεργίες οι οποίες θα έθεταν σε αμφισβήτηση τη δεδηλωμένη βούλησή της και την αποφασιστικότητά της για την ολοκλήρωση της επένδυσης στο Ελληνικό”, αναφέρουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, με αφορμή τη συζήτηση γύρω από την επένδυση στο Ελληνικό.
Νωρίτερα, αναβλήθηκε για την ερχόμενη Τρίτη η συζήτηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) σχετικώς με το Ελληνικό.
Η αναβολή της συζήτησης του θέματος «Έγκριση ή μη: α) του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) και β) της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγ. Κοσμά», ΠΕ Νότιου Τομέα Αθηνών, Περιφέρειας Αττικής (συνεχιζόμενο)» ελήφθη κατά πλειοψηφία από τα μέλη του ΚΑΣ.
Προηγήθηκε εισήγηση της γ.γ. του ΥΠΠΟΑ Μαρίας Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη, προκειμένου να εισαχθεί την ίδια ημέρα και το ζήτημα της κήρυξης ή μη του αρχαιολογικού χώρου της περιοχής, το οποίο και θα προηγηθεί στη συζήτηση.
Το μήνυμα του Μαξίμου δεν απευθύνεται, ωστόσο, μόνο σε κυκλους του ΚΑΣ και του υπουργείου Πολιτισμού. Ίσως έχει και εσωκομματικούς αποδέκτες.
Κι αυτό διότι στη σημερινή κινητοποίηση των αρχαιολόγων κι ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση του ΚΑΣ βρέθηκε και ο Νίκος Φίλης.
Συγκεκριμένα, παναττική στάση εργασίας από τις 2.30 μμ. ως τη λήξη του ωραρίου και κινητοποίηση έξω από το κτήριο του υπουργείου Πολιτισμού για το θέμα της επένδυσης του Ελληνικού, πραγματοποίησε σήμερα ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ).
Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, ο οποίος δήλωσε στους δημοσιογράφους τα εξής:
«Πιστεύω ότι είναι αναγκαίες οι επενδύσεις στη χώρα μας, αλλά οι επενδύσεις πρέπει να σέβονται το περιβάλλον, είτε το φυσικό είτε το πολιτισμικό. Νομίζω ότι αν αυτός ο κανόνας ισχύσει, τότε οι επενδύσεις θα αποκτήσουν υπεραξία, και έχουμε ανάγκη να υπερασπιζόμαστε την πολιτισμική κληρονομιά μας, ακόμα και για λόγους χρησιμοθηρικούς – και αναφέρομαι στο θέμα του τουρισμού. Θεωρώ ότι το ΚΑΣ έχει όλη τη διεπιστημονική συγκρότηση, έχει μια παράδοση πολύ θετική, προστασίας των αρχαιοτήτων, που θα αποφασίσει για το ζήτημα του Ελληνικού. Πολλά ακούγονται αυτές τις μέρες για τους αρχαιολόγους, με ευκολία και με μεγάλους λαϊκισμούς, αλλά αν δεν υπήρχαν οι αρχαιολόγοι μετά την απελευθέρωση της χώρας μας και μέχρι σήμερα, πολλοί αρχαίοι θησαυροί θα είχαν καταχωνιαστεί και θα είχαμε πολύ τσιμέντο και λιγότερες ανοιχτής ματιάς εκτάσεις», σημείωσε.
Σε ερώτηση αν πιστεύει ότι η άποψή του συμβαδίζει και με την επίσημη άποψη της κυβέρνησης, δήλωσε ότι «σε ό,τι αφορά το θέμα να γίνει η επένδυση βεβαίως ναι, σε ό,τι αφορά τους όρους θα δούμε. Είναι σε μια διαδικασία εν τω γεννάσθαι», ενώ σε ερώτηση για το αν ρισκάρει να έρθει σε αντίθεση με την κυβερνητική θέση, σημείωσε ότι «είμαι βουλευτής – και ως βουλευτής έχω υποχρέωση να διατυπώνω την άποψή μου, η οποία τυχαίνει να είναι και άποψη του πολιτικού χώρου τον οποίο εκπροσωπώ, του ΣΥΡΙΖΑ».