Η ρελάνς Τσίπρα – Καμμένου ακύρωσε το σχέδιο Μητσοτάκη για μπλόκο στις «α λα καρτ» πλειοψηφίες, η συνοχή των κυβερνητικών εταίρων μάλλον ενισχύεται αντί να αποδυναμωθεί, και η τακτική του «δεν ψηφίζω, εάν δεν ψηφίζουν και οι ΑΝΕΛ» απειλεί να εξελιχθεί σε μπούμερανγκ για την Νέα Δημοκρατία. Ή τουλάχιστον σε μια δοκιμασία μεταξύ της γραμμής του φιλελευθερισμού που πρεσβεύει παραδοσιακά το κόμμα σε τέτοια ζητήματα και υπερασπίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στη γραμμή της σκληρής δεξιάς που εκπροσωπούν οι Άδωνις Γεωργιάδης, Μάκης Βορίδης αλλά και ορισμένοι βουλευτές.
Η αντιστροφή των ρόλων και, κυρίως, η στρατηγική αδυναμία πίσω από τον τακτικό ανταρτοπόλεμο που επέλεξε η αντιπολίτευση, είναι ήδη εμφανείς στην συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου – ενός νομοσχεδίου που, πέραν των άλλων, δοκιμάζει την πολιτική και αξιακή προσέγγιση σε ιδιαίτερα ευαίσθητα ζητήματα ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.
Μετά την απόφαση των ΑΝΕΛ να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο, η Νέα Δημοκρατία εμφανίστηκε κατά την συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή αμήχανη και διχασμένη, και εμφανώς γυμνή από δική της πολιτική πρόταση. Ο εισηγητής του κόμματος Κώστας Καραγκούνης και ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Κυριαζίδης εξέφρασαν διαμετρικά αντίθετες θέσεις χθες στην Βουλή, επισήμως η αξιωματική αντιπολίτευση επιφυλάχθηκε να καθορίσει την τελική στάση της στην Ολομέλεια, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες προηγήθηκε αδιέξοδη προσπάθεια να εμφανιστεί με ενιαία και συντεταγμένη θέση κατά την συνεδρίαση των τομεαρχών του κόμματος παρόντος και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος της ΝΔ φέρεται να προσήλθε στην συνεδρίαση με την άποψη ότι το νομοσχέδιο δεν πρέπει, κατ’ αρχάς, να απορριφθεί και ζήτησε να προσέλθει το κόμμα στην Βουλή συντεταγμένα με δικές του προτάσεις.
Το «βέτο» του Αδωνι
Η γραμμή Μητσοτάκη, ωστόσο, ακυρώθηκε εν τη γενέσει της από τον Αδωνι Γεωργιάδη και τον Μάκη Βορίδη οι οποίοι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ξεκαθάρισαν κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν τις διατάξεις του νομοσχεδίου έστω και με τροποποιήσεις. Στον αντίποδα, Ντόρα Μπακογιάννη, Βασίλης Οικονόμου και Νίκη Κεραμέως τάχθηκαν υπέρ του νομοσχεδίου, ενώ ο βουλευτής Σερρών Κώστας Καραμανλής επιχείρησε να θέσει συμβιβαστικό πλαίσιο προτείνοντας συντεταγμένη γραμμή υπό την προϋπόθεση αυστηρότερων διατάξεων και ελέγχων πριν αναγνωριστεί η αλλαγή φύλου. Και αυτή η προσπάθεια, ωστόσο, έπεσε στο «τείχος» της σκληρής γραμμής του αντιπροέδρου της ΝΔ Αδωνι Γεωργιάδη, με συνέπεια να αναβληθούν οι τελικές αποφάσεις για την στάση του κόμματος.
Η… δημόσια τάξη
Κατόπιν τούτων, ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης δήλωσε στην Βουλή ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είναι μεν «κατ’ αρχάς θετική» ως προς το νομοσχέδιο αλλά επιφυλάσσεται να διατυπώσει την τελική της θέση στην Ολομέλεια. Λίγα λεπτά αργότερα όμως, ο συνάδελφός του Δημήτρης Κυριαζίδης πήρε τον λόγο για να ζητήσει την απόσυρση του νομοσχεδίου χαρακτηρίζοντάς το «προκλητικό» και «επικίνδυνο» και να καταδείξει τα κρίσιμα ζητήματα πολιτικής ταυτότητας που παραμένουν ανοιχτά εντός της Νέας Δημοκρατίας.
Ο βουλευτής, μάλιστα, υποστήριξε ότι το φύλο δεν αποτελεί μόνο θέμα αυτοπροσδιορισμού του υποκειμένου αλλά και ζήτημα «δημόσιας τάξης». «Οι καταστάσεις που θα δημιουργηθούν από την εφαρμογή του νομοσχεδίου, θα καταλήξουν σε έναν θρυμματισμό της βιολογικής πραγματικότητας και σε μια πρωτόγνωρη κοινωνική πρόκληση», είπε, για να προκαλέσει το – μάλλον αναμενόμενο – ερώτημα του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή:
«Η ΝΔ, συμφωνεί με την τοποθέτηση του κ. Κυριαζίδη; Είναι δικά σας εσωτερικά θέματα. Με αυτά που ακούσαμε μόλις τώρα συμφωνεί ο Εισηγητής της ΝΔ και το κόμμα; Θέλω να μου πείτε». Απάντηση επί της ουσίας δεν υπήρξε και το θέμα, με ανοιχτό πλέον εσωτερικό ζήτημα για την ΝΔ, παραπέμπεται στην Ολομέλεια. Εως τότε, στο πολιτικό «ταμείο» καταγράφεται ότι υπέρ του νομοσχεδίου τάσσονται ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ και το Ποτάμι, κατά η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και η Ενωση Κεντρώων, ενώ επιφυλάχθηκαν για να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια η ΝΔ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Πηγή: tvxs.gr