Στο Μέγαρο Μαξίμου αναζητούν τρόπο ώστε να αρθεί το νέο -τρίτο κατά σειρά- αδιέξοδο το οποίο καταγράφηκε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), με άμεσο πλέον κίνδυνο να τιναχθεί η επένδυση στο Ελληνικό “στον αέρα”.
Πριν λίγο ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου που ομόφωνα αποφάσισε υπέρ της ταχείας προώθησης και ολοκλήρωσης της επένδυσης. Πρόκειται για σαφές δείγμα των προθέσεων του Αλέξη Τσίπρα και μήνυμα προς εκείνους που κωλυσιεργούν. Κατόπιν τούτων πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως την προσεχή Τρίτη, στη συνεδρίαση του ΚΑΣ, θα υπάρξουν εξελίξεις.
Υπενθυμίζεται ότι στο συγκεκριμένο στενό κομματικό όργανο συμμετέχουν οι: Νίκος Βούτσης, Φωτεινή Βάκη, Ρένα Δούρου, Γιάννης Δραγασάκης, Γιάννης Μπαλάφας, Νίκος Παππάς, Ράνια Σβίγκου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Δημήτρες Τζανακόπουλος, Νίκος Φίλης και Τασία Χριστοδουλοπούλου.
Ανακοίνωση Πολιτικού Συμβουλίου ΣΥΡΙΖΑ
Συνεδρίασε σήμερα το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Πρόεδρο του Κόμματος Αλέξη Τσίπρα.
Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν οι εξελίξεις αναφορικά με την πορεία της επένδυσης στο Ελληνικό και των απαιτούμενων διοικητικών ενεργειών για την ολοκλήρωση της.
Το πολιτικό συμβούλιο ομόφωνα επαναλαμβάνει την πλήρη υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ για την ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων ενεργειών για την έναρξη υλοποίησης της επένδυσης με απόλυτο σεβασμό στο νόμο και τις προβλεπόμενες διαδικασίες.
Υπενθυμίζει επίσης τη γνωμοδοτική αρμοδιότητα του ΚΑΣ και την ανάγκη ταχύτατα να ληφθούν οι αναγκαίες διαδικαστικές αποφάσεις ώστε να μην τεθεί σε διακινδύνευση η υλοποίηση της επένδυσης με δεδομένη την ταυτόχρονη προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Τέλος, δηλώνει την αποφασιστικότητα του κόμματος να υποστηρίξει κάθε αναγκαία κυβερνητική πρωτοβουλία ώστε να εκκινήσει ταχύτατα η υλοποίηση της επένδυσης η οποία θα συμβάλλει καίρια στην εμπέδωση κλίματος επενδυτικής εμπιστοσύνης, αλλά και στην επιτάχυνση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Το παρασκήνιο
Η χθεσινή αναβολή λήψης απόφασης από το ΚΑΣ (το οποίο, υπενθυμίζεται, συνεδρίασε μετά από μια πάλι διακοπείσα συνεδρίαση και μια αναβληθείσα…), ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία για την κυβέρνηση, η οποία είχε λάβει διαβεβαιώσεις από την Γενική Γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού (είναι ex officio Πρόεδρος του ΚΑΣ) ότι η εκκρεμότητα θα τέλειωνε χθες οριστικά. Είναι ενδεικτικό, ότι η Γενική Γραμματέας κ. Μ. Ανδρεαδάκη-Βλαζάνη, είχε αργά προχθές συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, τον οποίον διαβεβαίωσε, σύμφωνα με τις πληροφορίες ότι «το θέμα κλείνει αύριο…». Και είναι… η ίδια που ζήτησε χθες την αναβολή, τα μέλη του ΚΑΣ δεν συμφώνησαν και τελικά η αναβολή ήρθε μετά από ψηφοφορία 11-6.
Σε πρόσωπο-κλειδί για την πολύφερνη επένδυση στο “Ελληνικό” αναδεικνύεται η Γεν. Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού κ. Μ. Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη.
Εκ της θέσεως της, προεδρεύει του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συνεδρίου (ΚΑΣ), το οποίο ούτε χθες κατόρθωσε να ολοκληρώσει την συνεδρίασή του και να εκδώσει απόφαση για το εάν (και πόσο τμήμα του) ο χώρος του τέως αεροδρομίου είναι “αρχαιολογικού ενδιαφέροντος”, οπότε η άδεια για την επένδυση θα βρεθεί στο… “φτου κι’ από την αρχή”!
Η χθεσινή συνεδρίαση του ΚΑΣ, είχε συγκληθεί επειδή η αμέσως προηγούμενη είχε αναβληθεί, ενώ η… προ-προηγούμενη (πάντα με βασικό θέμα τον χαρακτηρισμό του “Ελληνικού”) ξεκίνησε κανονικά αλλά μετά από πολύωρες άκαρπες συζητήσεις διεκόπη, διότι σύμφωνα με τις τότε πληροφορίες οι αρχαιολόγοι αδυνατούσαν να συμφωνήσουν, και προ του κινδύνου να υπάρξει αρνητική για την επένδυση απόφαση η κ. Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη την διέκοψε μέσα στην βαθιά νύχτα. Ορίσθηκε νέα συνεδρίαση, η οποία ανεβλήθη πριν καν συναντηθούν τα μέλη της, και ήρθε η χθεσινή η οποία αναμενόταν “η τελική”, αφού υποτίθεται ότι είχαν γίνει όλες οι παρασκηνιακές ενέργειες για να φανεί επιτέλους άσπρος καπνός.
Σ’ όλα αυτά, ο ρόλος της κ. Γεν. Γραμματέως ήταν κρίσιμος και κομβικός. Η κ. Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, μάλιστα, συναντήθηκε προχθές με τον υπουργό Επικρατείας κ. Φλαμπουράρη (δεν έγινε γνωστό αν η συνάντηση έγινε με δική της πρωτοβουλία ή την κάλεσε για ενημέρωση ο υπουργός…) τον οποίον και κατά τις πληροφορίες διαβεβαίωσε ότι “όλα είναι υπό έλεγχο…”.
Πάντως, μετά την συνάντηση αυτή, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Δραγασάκης δήλωνε χθες σε συνέντευξή του πως “η επένδυση στο Ελληνικό προχωρά κανονικά, δεν θα υπάρξουν προβλήματα με το ΚΑΣ..
Η κ. Γραμματέας με το πού άρχισε η συνεδρίαση ζήτησε την αναβολή της, τα μέλη δεν συμφώνησαν, διεξήχθη ψηφοφορία και τελικά η συνεδρίαση αναβλήθηκε με ψήφους 11 υπέρ και 6 κατά.
Κάποιοι στην κυβέρνηση (ως και εκ του αποτελέσματος) κατηγορούν την κ. Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη για ανικανότητα να φέρει εις πέρας αυτά που υπόσχεται πόσο μάλλον που έχουν να κάνουν με υπηρεσία που ελέγχεται από την ίδια. Άλλοι πιο… καχύποπτοι την κατηγορούν πως με τις καθυστερήσεις και τις αναβολές εξυπηρετεί το παιχνίδι εκείνων των κύκλων στον κομματικό πυρήνα αλλά και στην κυβέρνηση, που εκφράζουν “ιδεολογικές” ενστάσεις για την συγκεκριμένη (και όχι μόνο) επένδυση.
Όποια εκδοχή και αν ισχύει για τον ρόλο της Γεν. Γραμματέως, από κυβερνητικούς κύκλους εκτιμάται ότι ήρθε η ώρα η κ. Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη να… κατέβει από την σκηνή για ν’ ανέβει ο ή η διάδοχός της, που θα έχει τις ικανότητες “να γίνει η δουλειά”. Δεν έχει διευκρινισθεί αν και ποια συμμετοχή στην όποια διαδικασία χρειασθεί θα έχει η υπουργός Πολιτισμού κ. Κονιόρδου.
Επίσης είναι χαρακτηριστική η σιγουριά για την επίσπευση της επένδυσης την οποία εξέπεμψε χθες σε συνέντευξή του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, αποκλείοντας την οποιαδήποτε εμπλοκή και προεξοφλώντας την απρόσκοπτη επίσπευσή της!
Καλά πληροφορημένες πηγές, αποκάλυπταν μάλιστα ότι με … δεδομένη την ευτυχή κατάληξη στο ΚΑΣ, ο κ. Τσίπρας είχε προγραμματίσει την άμεση σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου, προκειμένου να εξετασθούν οι τρόποι και τα επόμενα βήματα για να προχωρήσει η επένδυση της Lamda στο Ελληνικό, κάτι βεβαίως που αναγκάζεται από τις εξελίξεις να αναβάλει.
Μετά την αιφνίδια εμπλοκή, το Μέγαρο Μαξίμου με «διαρροή» του έδειξε την δυσαρέσκειά του, προσπαθώντας ταυτόχρονα να καταγράψει και την «ευαισθησία» του έναντι όσων εσωκομματικά εκφράζουν αντιρρήσεις: «Η ελληνική κυβέρνηση δίνει τον απαραίτητο χρόνο και χώρο στους θεσμούς και τη δημόσια διοίκηση να λειτουργήσουν με βάση το νόμο σε όλες τις περιπτώσεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα αποδεχθεί σκόπιμες κωλυσιεργίες που θα έθεταν σε αμφισβήτηση τη δεδηλωμένη βούλησή της και την αποφασιστικότητά της για την ολοκλήρωση της επένδυσης στο Ελληνικό» επισημαίνεται στην διαρροή. Είναι σαφές ότι με το τελευταίο αυτό τμήμα, η κυβέρνηση δείχνει να παίρνει ανοικτά θέση υπέρ της επιτάχυνσης της επένδυσης. Το ζητούμενο, όμως, είναι πως θα παρακάμψει τις «κωλυσιεργίες” τις οποίες και περίπου… ταυτοποιεί.
Και ενώ αναμένεται η κυβέρνηση «να κινήσει τα νήματα» για να ξεμπλοκάρει η υπόθεση (επόμενη συνεδρίαση του ΚΑΣ ορίσθηκε για την προσεχή Τρίτη), από στην επενδυτική εταιρία Lamda δεν έκρυβαν την δυσφορία και την απογοήτευσή τους, και στελέχη της έλεγαν ότι η όλη υπόθεση με τις άδειες και τις παρά-άδειες, είναι σαν να έχεις πάρει άδεια ανέγερσης πολυκατοικίας, και στην συνέχεια να σου ζητούν άδεια… για το κάθε δωμάτιο! Να σημειωθεί στο σημείο αυτό, ότι εκτός από την έγκριση του ΣΟΑ (Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης), που έχει κολλήσει στο ΚΑΣ και η οποία αποτελεί προϋπόθεση για να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος με τις προβλέψεις για την ανάπτυξη του Ελληνικού, υπολείπονται αρκετά και κρίσιμα ακόμη ζητήματα να επιλυθούν οριστικά, όπως η χωροθέτηση καζίνο στον χώρο του πρώην αεροδρομίου, η μετεγκατάσταση του αμαξοστασίου τής Οδικές Συγκοινωνίες ΑΕ (ΟΣΥ ΑΕ) και να εκδοθεί η εκκρεμούσα απόφαση του Δασαρχείου Πειραιώς για το εάν ολόκληρο ή τμήμα του Ελληνικού αποτελεί… δασική έκταση!
Ενδεικτικό της διάστασης απόψεων που υπάρχει στο εσωκομματικό του ΣΥΡΙΖΑ για την συγκεκριμένη (και όχι μόνο…) επένδυση, είναι το γεγονός ότι στην χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας των αρχαιολόγων έξω από το υπουργείο Πολιτισμού, μετείχε σε ρόλο… ακτιβιστή και ο τέως υπουργός Παιδεία Νίκος Φίλης, ενώ παρών ήταν επίσης και ο Δημήτρης Στρατούλης εκ μέρους της «Λαϊκής Ενότητας».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πριν από λίγες ημέρες ο ΣΕΑ (Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων), με επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, υποστήριζε πως με ευθύνη της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού υπάρχει καθυστέρηση της διαδικασίας, με αποτέλεσμα «να μην τηρείται η νομιμότητα» και «να βάλλεται ευθέως το κύρος του ΚΑΣ».
Και πως διαμορφώνονται τα «στρατόπεδα» μέσα στο ΚΑΣ; Η μία τάση των μελών του θα ήθελε να κηρυχθεί όλος ο χώρος του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό αρχαιολογικός, γεγονός που θα σήμαινε εκ των πραγμάτων την ματαίωση της επένδυσης και η άλλη ομάδα ζητά να αναθεωρηθεί όλο το σχέδιο ώστε ορισμένα σημεία του πρώην Ελληνικού να κηρυχθούν αρχαιολογικοί χώροι και ως εκ τούτου να τύχουν της προβλεπόμενης από τον νόμο προστασίας.
Δηλαδή, η λύση να περάσει η επένδυση στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού ως έχει και όπως έχει αποφασιστεί μεταξύ της κυβέρνησης και των επενδυτών φαίνεται να μην υφίσταται καν στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο…