Με εκτενή άρθρα γεμάτα εγκωμιαστικά λόγια για τον βετεράνο πολιτικό ο οποίος πίστευε με πάθος σε μια κοινή πορεία των ευρωπαϊκών χωρών αναφέρονται τα διεθνή ΜΜΕ στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος οδεύει για την προεδρία της γερμανικής Βουλής.
Πολιτικός που εμπνέει σεβασμό, ο 75χρονος σήμερα Γερμανός πολιτικός αποκαλείται και «αρχιτέκτονας της λιτότητας» μια ιδιότητα που, όπως επισημαίνεται, τον κατέστησε μισητή φιγούρα στον ευρωπαϊκό νότο, που συχνά τον επικρίνουν για τα δεινά τους.
Αρχιτέκτονα της λιτότητας και κυρίαρχη φιγούρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για περισσότερο από μια δεκαετία, που θα αφήσει το σημάδι του ως υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, χαρακτηρίζουν οι NYT τον 75χρονο πολιτικό. Ο Βόλφγκαγκ Σόιμπλε κλείνει αποτελεσματικά μια καριέρα στη διεθνή πολιτική που σηματοδοτήθηκε από την επιμονή του για δημοσιονομική πειθαρχία από τις χώρες της ευρωζώνης που υπέφεραν.
«Η επικείμενη αποχώρηση του κ. Σόιμπλε αφήνει ένα τεράστιο κενό στην ευρωπαϊκή πολιτική. Είτε τον αγαπούσες είτε τον μισούσες, υπήρξε δύναμη σταθερότητας που έπαιξε ηγετικό ρόλο στο να διατηρήσει την ευρωζώνη από την αποσάθρωση κατά την χρήση χρέους που ξεκίνησε το 2010», γράφει η αμερικανική εφημερίδα υπογραμμίζοντας ότι «ξεπέρασε την αντιπαλότητά της με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για να γίνει στη συνέχεια σύμμαχός της – συχνά παίζοντας τον κακό μπάτσο στις διαπραγματεύσεις στην ευρωζώνη, ενώ εκείνη ιδιωτικά απέρριπτε τους συμβιβασμούς».
Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι η επιμονή του σε πολιτικές λιτότητας είχαν προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στην Ελλάδα ενώ ήταν μια διχαστική φυσιογνωμία τόσο στην Ιρλανδία όσο και στην Ιταλία. Παρέμενε ωστόσο αφοσιωμένος υπέρμαχος της ευρωπαϊκής ενότητας, ενώ στο εσωτερικό της χώρας του πολλές φορές οι δημοσκοπήσεις τον αναδείκνυαν πιο δημοφιλή και από την Γερμανίδα καγκελάριο.
Ως «τον πιο ισχυρό συνήγορο της δημοσιονομικής ορθότητας της ευρωζώνης, η αποχώρηση του οποίου ισοδυναμεί με μια σημαντική αλλαγή στη φύλαξη της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής» χαρακτηρίζουν οι Financial Times τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Παρότι μισητός σε χώρες όπως η Ελλάδα, ως αρχιτέκτονας της λιτότητας, υπήρξε επίσης ο πιο παθιασμένα φιλο-ευρωπαϊστής υπουργός στην κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ, ένας άνδρας βαθιά προσηλωμένος στο όραμα της ΕΕ. Σχολιάζοντας τη σχέση του με τη Γερμανίδα καγκελάριο, η βρετανική εφημερίδα γράφει: «Ήταν πιστός αλλά είχε πάντα τη δική του άποψη».
Η απομάκρυνση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από το υπουργείο Οικονομικών και η μετάβασή του στην προεδρία της Μπούντεσταγκ ισούται με το τέλος μιας εποχής, υπογραμμίζει και η πολιτική ιστοσελίδα Politico. «Μια κρίσιμη στιγμή στην πολιτική της χώρας που σηματοδοτεί το τέλος της μακράς και συχνά αμφιλεγόμενης θητείας του σε ένα πόστο που ελέγχει τις χορδές της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης». Η ιστοσελίδα υπενθυμίζει επίσης ότι κατά τη θητεία του κατάφερε να ισορροπήσει τον προϋπολογισμό της Γερμανίας για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες ξαναζωντανεύοντας την οικονομία, με το υπουργείο Οικονομικών να γίνεται το δεύτερο πιο ισχυρό χαρτοφυλάκιο στη γερμανική πολιτική μετά από την καγκελαρία. Ωστόσο, μεγάλο κομμάτι αυτής της εξουσίας κατείχε προσωπικά ο ίδιος ο Σόιμπλε και είναι αμφίβολο αν ο διάδοχός του θα χαίρει ανάλογης επιρροής.
Για το τέλος μιας εποχής κάνει λόγο όμως και το πρακτορείο Bloomberg. «Ως υπουργός Οικονομικών τα τελευταία 8 χρόνια, ο Σόιμπλε επικρίθηκε στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες του νότου ως ο άνθρωπος πίσω από τη καθοδηγούμενη από τη Γερμανία δημοσιονομική λιτότητα. Και παρότι η αναχώρησή του δημιουργεί τη δυνατότητα να γίνει η Γερμανία πιο ευπρόσδεκτη από την ευρωζώνη, είναι μάλλον απίθανο να υπάρξει μια σημαντική μετατόπιση της γερμανικής πολιτικής.