Οι βάσεις για τον κρίσιμο διάλογο που αναμένεται να προχωρήσει εντατικά μέσα στους επόμενους μήνες για το μέλλον της ΕΕ, τέθηκαν στις συζητήσεις που διεξήχθησαν μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών, στο Ταλίν. Ο Αλέξης Τσίπρας σε αυτό το πλαίσιο έστειλε σαφή μηνύματα για την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει η Ευρώπη, ζητήματα επί των οποίων είχε την ευκαιρία να συζητήσει και στις επαφές που είχε στο περιθώριο του άτυπου δείπνου των ηγετών των κρατών-μελών της ΕΕ και της άτυπης συνόδου για την ψηφιακή πολιτική, με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Εμανουέλ Μακρόν, τον Πάολο Τζεντιλόνι, καθώς και πολλούς άλλους ηγέτες.
Οι επαφές υψηλού επιπέδου του Έλληνα πρωθυπουργού συνεχίζονται το προσεχές διάστημα, με την επικείμενη επίσκεψη που, όπως έγινε γνωστό χτες, θα πραγματοποιήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, μετά από πρόσκληση που του απηύθυνε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Ήδη, ο πρωθυπουργός έκανε αποδεκτή την πρόσκληση. Πιθανότερη ημερομηνία για τη συνάντηση των δύο ηγετών στο Λευκό Οίκο είναι η 17η Οκτωβρίου, αναμένονται ωστόσο οι επίσημες ανακοινώσεις από την αμερικανική κυβέρνηση.
Από την πρωτεύουσα της Εσθονίας, ο κ. Τσίπρας διατύπωσε με σαφήνεια τις κεντρικές θέσεις του: Η πολιτική κρίση που προέκυψε από την αδυναμίες της ΕΕ να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις (οικονομία, μεταναστευτικό-προσφυγικό, περιφερειακές εξελίξεις) τα προηγούμενα χρόνια, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη λογική “business as usual”. Αντίθετα, χρειάζονται γενναίες αποφάσεις, πρωτοβουλίες και τομές στο θεσμικό πλαίσιο, για το μέλλον της ΕΕ.
Η συζήτηση στο δείπνο των ηγετών αποτέλεσε μια πρώτη ευκαιρία, ώστε μετά τις γαλλικές και ιδιαίτερα τις γερμανικές εκλογές της περασμένης Κυριακής, να ανιχνευθούν οι προθέσεις όλων των πλευρών ως προς τη συζήτηση για το μέλλον της Ένωσης. Συνιστά ουσιαστικά ένα πρώτο σημαντικό βήμα στην πορεία αυτού του διαλόγου με ορίζοντα το 2019, με τον κ. Τσίπρα να επισημαίνει στις δηλώσεις του από την άτυπη Σύνοδο το «πολύ θετικό κλίμα» που υπήρξε, αλλά και να διαπιστώνει ότι όλοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη για ουσιαστική συζήτηση για το μέλλον της Ένωσης και την ανάγκη να υπάρξουν γενναίες τομές στο θεσμικό πλαίσιο ώστε να μπορεί να στηρίζεται στα δικά της πόδια. Φυσικά και υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, όπως επισήμανε, «όμως είναι θετικό γεγονός ότι όλοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη να προχωρήσουμε με βήματα γοργά σε αυτόν τον διάλογο και με γενναίες αποφάσεις με ορίζοντα το 2019».
«Για να μπορέσει η Ευρώπη να παίξει έναν ισχυρό, παγκόσμιο ρόλο», δήλωσε, «δεν μπορεί παρά να είναι ικανή να λύνει τα δικά της προβλήματα μόνη της». Σχολίασε δε ότι του έκανε εντύπωση στη συζήτηση στο άτυπο δείπνο, το γεγονός ότι «ακόμα και εκπρόσωποι χωρών που θεωρούσαν αδιανόητο να μπορεί να υπάρξει ένα πρόγραμμα στην Ευρώπη χωρίς την παρουσία του ΔΝΤ, χτες μιλούσαν με αυτοποεποίθηση για την ανάγκη η Ευρώπη να δημιουργήσει τους δικούς της ανάλογους θεσμούς, ώστε να μην είναι αναγκαία η πρόσκληση ξένων θεσμών για να στηρίξουν τις δικές μας ανάγκες».