Σε τροχιά σύγκρουσης βρίσκονται Μαδρίτη και Βαρκελώνη την παραμονή του δημοψηφίσματος. Την ώρα που η κεντρική κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να παρεμποδίσει την ψηφοφορία, η Βαρκελώνη εμφανίζεται αποφασισμένη για όλα.
Για πολλούς Καταλανούς αύριο είναι μια μεγάλη μέρα.
Λίγες ώρες πριν τα ξημερώματα της Κυριακής οπότε και είναι προγραμματισμένο να «ανοίξουν» οι κάλπες στην Καταλονία για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στην ισπανική αυτοδιοικούμενη περιφέρεια, το σκηνικό που διαμορφώνεται φαίνεται να εγγυάται πως η αναμέτρηση με τη Μαδρίτη πολύ δύσκολα θα γίνει με «αναίμακτο» τρόπο.
Η κυβέρνηση της Μαδρίτης ανακοίνωσε πως 1.300 από τα 2.315 σχολεία που έχει προγραμματιστεί να λειτουργήσουν ως εκλογικά τμήματα στην Καταλονία, έχουν αποκλειστεί από την αστυνομία. Την ίδια στιγμή όμως αυξάνει και ο αριθμός των σχολείων που έχουν καταληφθεί- κάποια ήδη από την Παρασκευή- από πολίτες της Καταλονίας που θέλουν να εξασφαλίσουν τη λειτουργία εκλογικών τμημάτων.
Την ίδια στιγμή, η Μαδρίτη, πιστή στις δηλώσεις της πως «δεν πρόκειται να γίνει κανένα δημοψήφισμα την Κυριακή» έδωσε επίσης εντολή στην αστυνομία να πραγματοποιήσει επιδρομή στο κέντρο τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής της τοπικής κυβέρνησης στην Καταλονία προκειμένου να μην μπορέσει να γίνει μετάδοση αποτελεσμάτων. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ η έφοδος πραγματοποιήθηκε αλλά η ισπανική αστυνομία και το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας δεν επιβεβαίωσαν την επιδρομή.
Αντίστροφη μέτρηση με…10.000 αστυνομικούς
Η αντίστροφη μέτρηση της αστυνομίας για τους καταληψίες έχει ήδη ξεκινήσει με κυβερνητικές πηγές να ξεκαθαρίζουν πως θα απομακρυνθούν όλοι όσοι έχουν συγκεντρωθεί σε σχολεία – εκλογικά κέντρα «με τρόπο που θα αποφασίσει η αστυνομία». Η σχετική διαταγή προβλέπει την εκκένωση των σχολείων μέχρι τις 06:00 αύριο το πρωί, πριν την προγραμματισμένη έναρξη της ψηφοφορίας στις 09:00 τοπική ώρα.
Η Μαδρίτη έχει στείλει στην Καταλονία περίπου 10.000 αστυνομικούς για λόγους ασφαλείας, αν και δηλώνει βέβαιη πως το δημοψήφισμα δεν θα πραγματοποιηθεί.
«Επιμένω ότι δεν θα υπάρξει δημοψήφισμα την 1η Οκτωβρίου», ανέφερε χαρακτηριστικά την Παρασκευή ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης Μενέντεθ ντε Βίγο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, επαναλαμβάνοντας τη θέση της κυβέρνησης πως η ψηφοφορία είναι παράνομη.
Εντωμεταξύ η Ισπανική κυβέρνηση απειλεί , με επιβολή προστίμων, ύψους μεγαλύτερων των 300.000 ευρώ, όσοι εθελοντές σκοπεύουν να βοηθήσουν στο δημοψήφισμα.
Τα τελεσίγραφα της κυβέρνησης προκαλούν φόβους για όσα θα συμβούν το πρωί της Κυριακής, δεδομένου ότι οι Καταλανοί δείχνουν και είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν στα σχολεία που θα λειτουργούσαν ως εκλογικά κέντρα.
Το διακύβευμα
Στο δημοψήφισμα θα κληθούν να απαντήσουν στο ερώτημα αν επιθυμούν ή όχι μια ανεξάρτητη Καταλονία. Γιατί όμως μια ανεξάρτητη Καταλονία είναι τόσο σημαντική για σημαντική μερίδα του τοπικού πληθυσμού;
Η Καταλονία με 7,5 εκ. κατοίκους απολαμβάνει ήδη σήμερα μεγαλύτερη αυτονομία από πολλές άλλες περιφέρειες της Ισπανίας, διαθέτοντας δική της αστυνομία και δικό της σύστημα Παιδείας.
Όμως αυτό δεν αρκεί για πολλούς Καταλανούς, οι οποίοι θέλουν να πάρουν τη μοίρα στα χέρια τους και να μην αφήνουν τις όποιες αποφάσεις στη Μαδρίτη. Ο Άλειξ από την Ζιρόνα της Καταλονίας ισχυρίζεται ότι η κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη δεν σέβεται ούτε την γλώσσα, ούτε τον πολιτισμό της Καταλονίας: «Η ισπανική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει ότι σε αυτή τη χώρα ζουν πολλοί διαφορετικοί λαοί. Προσωπικά δεν αισθάνομαι Ισπανός, που μιλά Ισπανικά και έχει ισπανική κουλτούρα. Δεν αισθάνομαι ότι ανήκω σε αυτή τη χώρα».
Το 2014, το 80% των Καταλανών είχε ψηφίσει «ναι» υπέρ της ανεξαρτησίας
Στο ζήτημα της καταλονικής ταυτότητας έρχεται να προστεθεί και ο οικονομικός παράγοντας. Συγκριτικά με άλλες ισπανικές περιφέρειες η Καταλονία είναι μια σχετικά πλούσια περιοχή, που συμβάλλει με 20% στο ισπανικό ΑΕΠ. Όμως η Βαρκελώνη είναι αναγκασμένη να εμβάζει κάθε χρόνο ένα υψηλό ποσό στην κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη, η οποία το διαθέτει στις φτωχότερες περιφέρειες.
Πολλοί Καταλανοί θεωρούν ότι η περιοχή τους λαμβάνει από τη Μαδρίτη πολύ λιγότερα χρήματα από όσα θα δικαιούνταν για έργα υποδομής, όπως σιδηροδρομικές γραμμές και αεροδρόμια. Για το λόγο αυτό ο καταλανός πρώην προπονητής της Μπάγερν Μονάχου Πεπ Γκουαρντιόλα τάσσεται υπέρ του δημοψηφίσματος: «Θα ψηφίσουμε ακόμα κι αν η Μαδρίτη δεν το θέλει. 18 φορές το προσπαθήσαμε. Και η απάντηση της Μαδρίτης ήταν πάντα, όχι!»
Πράγματι το 2014 η καταλανική κυβέρνηση θέλησε να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιφέρειας. Το ισπανικό συνταγματικό δικαστήριο όμως το απαγόρευσε. Η Καταλανοί υποχώρησαν και έτσι το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία μετατράπηκε σε ένα μη δεσμευτικό δημοψήφισμα, στο οποίο το 80% ψήφισε υπέρ. Τότε κυρίως οι υποστηρικτές του «ναι» προσήλθαν στις κάλπες. Τώρα όμως η Βαρκελώνη δεν θέλει να υποχωρήσει. Παρά τις απειλές της Μαδρίτης οι καταλανικές αρχές είναι αποφασισμένες να πραγματοποιήσουν το δημοψήφισμα. Σε περίπτωση επικράτησης του «ναι» ανακοίνωσαν ότι θα ανακηρύξουν την ανεξαρτησία της Καταλονίας μέσα σε 48 ώρες.
Επιστολή 56 ευρωβουλευτών στον Ραχόϊ
Επιστολή στον Πρόεδρο της κυβέρνησης της Ισπανίας, Mariano Rajoy, συνυπογράφουν 56 ευρωβουλευτές από 6 πολιτικές ομάδες (GUE/NGL, S&D, Greens/ALE, ALDE, EFDD, ECR), μεταξύ των οποίων ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, προκειμένου να καταδικάσουν τις ενέργειες των ισπανικών αρχών απέναντι στην Καταλονία, αλλά και να ζητήσουν από την ισπανική κυβέρνηση να συμμετάσχει σε πολιτικό διάλογο με την αυτοδιοικούμενη περιφέρεια. Την επιστολή συνυπογράφουν οι ευρωβουλευτές των Πρασίνων Jordi Solé (Greens/EFA) και Josep-Maria Terricabras (Greens/EFA), και ο ευρωβουλευτής Ramon Tremosa εκ μέρους της Συμμαχίας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών (ALDE).
«De facto η Καταλονία ζει κάτω από μια ακήρυχτη κατάσταση πολιορκίας (état de siege) που είναι αντίθετη με τις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ», επισημαίνουν οι ευρωβουλευτές, τονίζοντας ότι «η διάκριση των εξουσιών είναι ο ακρογωνιαίος λίθος οποιασδήποτε δημοκρατικής κοινωνίας και η χρήση της δικαστικής και νομικής οδού για την αντιμετώπιση ενός θέματος πολιτικής φύσης είναι λάθος, και συνιστά βίαιη κατάχρηση εξουσίας».
«Είναι καθήκον μας, ως βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που εκπροσωπούμε τους Ευρωπαίους πολίτες, να καταδικάζουμε αυτές τις δυσανάλογες αντιδράσεις από τις ισπανικές αρχές και στηρίζουμε το πολιτικά νόμιμο αίτημα της καταλανικής κοινωνίας για το δημοψήφισμα αυτοπροσδιορισμού της», σημειώνουν οι ευρωβουλευτές των τριών πολιτικών ομάδων.
Πηγή: DW