Ο «ιερός πόλεμος» που άνοιξε η Εκκλησία ζητώντας από την κυβέρνηση την απόσυρση του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου διαμορφώνει αίφνης -ενόψει της συζήτησης και ψηφοφορίας αύριο και μεθαύριο στη Βουλή- ένα πολιτικό «μέτωπο λογικής» και φέρνει κοντά τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΔΗΣΥ και το Ποτάμι, γεγονός που προκαλεί αμηχανία στη Ν.Δ η οποία πρέπει να αποφασίσει τι στάση θα τηρήσει στη συζήτηση και στην ψηφοφορία του νομοσχεδίου στη Βουλή.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσωπικά, και μια σειρά βουλευτών που ανήκουν στο ηγετικό φιλελεύθερο μπλοκ τάσσονται υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου -ιδιαίτερα εφόσον υπάρξουν σαφέστερες διευκρινίσεις ως προς την ηλικία (15 έτος) που θα μπορεί ένα άτομο να ζητά την νομική μετάβαση σε άλλο φύλο-, όμως η σκληρή δεξιά πτέρυγα υπό τον Άδωνι Γεωργιάδη θεωρούν ιδεολογικό “casus belli” κάτι τέτοιο. Λέγεται ότι ειδικά ο κ. Γεωργιάδης έχει καταστήσει σαφές πως εάν η κεντρική γραμμή της Ν.Δ ήταν υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου ο ίδιος θα έφθανε ακόμα και στο σημείο να παραιτηθεί από την αντιπροεδρία.
Η Ν.Δ κινείται μεταξύ της αποχής, του “παρών” και της αποχώρησης από τη Βουλή, καθώς αυτό που θα ήταν φυσιολογικότερο, η ψήφος κατά συνείδηση, δεν προκρίνεται διότι θα παρουσίαζε μια κατακερματισμένη κοινοβουλευτική ομάδα. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί εύλογα μία ιδιότυπη διαχωριστική γραμμή. Η κεντροαριστερά (ΔΗΣΥ, Ποτάμι, ΔΗΜΑΡ, ΚΙΔΗΣΟ) είναι υπέρ του νομοσχεδίου και στηρίζουν μάλιστα και τον Γιάννη Ραγκούση στην κόντρα του με την Εκκλησία, ενώ η Ν.Δ απομονώνεται με την Ένωση Κεντρώων και τη Χρυσή Αυγή (η περίπτωση του ΚΚΕ θεωρείται εντελώς διαφορετική).
Χαρακτηριστική της αμηχανίας στη Ν.Δ είναι και η απάντηση του Άδωνι Γεωργιάδη σε σχετική ερώτηση του ΠΕ-ΜΠΕ:
“Η παράταξή μας δεν αμφισβήτησε ποτέ και δεν αμφισβητεί το δικαίωμα των ανθρώπων αυτών να επιλέξουν το φύλο στο οποίο αισθάνονται οι ίδιοι ότι ανήκουν. Μια ευρωπαϊκή χώρα που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να έχει ένα θεσμικό πλαίσιο που θα τους δίνει με καθαρό τρόπο αυτή τη δυνατότητα. Το αν το θεσμικό πλαίσιο για το οποίο συζητάμε είναι αυτό που προτείνει η κυβέρνηση δια του κυρίου Κοντονή, είναι μια άλλη συζήτηση. Αν κοιτάξουμε την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα διαπιστώσουμε ότι απέχουν από την πρόταση νόμου που έφερε στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ. Η Ν.Δ. θα καταθέσει υπεύθυνα τις προτάσεις της στο Κοινοβούλιο και θα προτείνει μέτρα σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Χάρτα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και με ό,τι ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Αναλόγως της εξέλιξης της κοινοβουλευτικής συζήτησης, θα τοποθετηθούμε στη λήξη της συνεδριάσεως”.
Οι διαφωνίες στη Ν.Δ φάνηκαν, άλλωστε, και στη συζήτηση επί της αρχής για το νομοσχέδιο.
Ο εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του αντιμετωπίζει θετικά το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. «Το να υπάρξει και στη χώρα μας ένα συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο που να ρυθμίζει ένα ζήτημα, που αναμφίβολα είναι πολύ ευαίσθητο και αφορά μια πολύ ευάλωτη κοινωνική ομάδα, των διαφυλικών και intersex (μεσοφυλικών) προσώπων μας βρίσκει αρχικά θετικούς» ανέφερε ο κ. Καραγκούνης.
Στον αντίποδα, όμως, ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Κυριαζίδης εξαπέλυσε μύδρους κατά του νομοσχεδίου και ζήτησε, μάλιστα, την απόσυρσή του. Ειδικότερα, το χαρακτήρισε «προκλητικό» και «επικίνδυνο» και υποστήριξε ότι το φύλο δεν αποτελεί μόνο θέμα αυτοπροσδιορισμού του υποκειμένου αλλά και ζήτημα «δημόσιας τάξης». «Οι καταστάσεις που θα δημιουργηθούν από την εφαρμογή του νομοσχεδίου, θα καταλήξουν σε έναν θρυμματισμό της βιολογικής πραγματικότητας και σε μια πρωτόγνωρη κοινωνική πρόκληση» προειδοποίησε ο γαλάζιος βουλευτής.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει πιθανές διαφοροποιήσεις βουλευτών των ΑΝΕΛ (Δ. Καμμένος), κάτι, ωστόσο, που δεν αναμένεται να μεταβάλλει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Κάτι τέτοιο λέγεται πως θα το επιθυμούσε η Φώφη Γεννηματά προκειμένου να επικαλεσθεί απώλεια δεδηλωμένης και να ενεργοποιήσει την πρόσφατη απειλή της για να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο.
Η συζήτηση στη Βουλή θα ξεκινήσει το πρωί της Δευτέρας και θα πάρουν τον λόγο και οι πολιτικοί αρχηγοί, κάτι που εκ των πραγμάτων θα ανεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης. Η δε ψηφοφορία έχει προγραμματισθεί για το μεσημέρι της Τρίτης.
Η στάση της Κεντροαριστεράς
Η Ιερά Σύνοδος εξέδωσε το απόγευμα της Πέμπτης ανακοίνωση δια της οποίας επιχείρησε να παρέμβει σε μια νομικού περιεχομένου διευθέτηση σχετικά με τη μετάβαση φύλου προσδίδοντας χαρακτηριστικά οξείας αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση αλλά, όπως όλα δείχνουν, μάλλον προκάλεσε το αντίθετο αποτέλεσμα.
«Ο πολιτικός κόσμος να αρθεί στο ύψος της ευθύνης και αποστολής του, πέρα από πολιτικά ιδεολογήματα, προκαταλήψεις και την επίκληση του ανεξέλεγκτου δικαιωματισμού, να αποσύρει το σχέδιο νόμου, να δείξει ανάλογο ενδιαφέρον για την επίλυση των σοβαρότατων προβλημάτων που μαστίζουν την κοινωνία, το έθνος μας και τον λαό, και αντί να ενισχύει την ένταση, τον διχασμό και τον παραλογισμό, να συμβάλει στην πνευματική ανόρθωση των πολιτών μας», αναφέρει η ανακοίνωση, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν το αποτέλεσμα ισχυρής πίεσης που άσκησε η ομάδα των «σκληρών» μητροπολιτών της ιεραρχίας.
Καταλύτης για τη συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, κομμάτων και προσωπικοτήτων της κεντροαριστεράς αποτέλεσε το εξώδικο με το οποίο απείλησε η Εκκλησία τον Γιάννη Ραγκούση για τη δήλωσή του περί «γκέϊ μητροπολιτών».
Παρέμβαση Θεοδωράκη- Καμίνη- ΔΗΜΑΡ- ΚΙΔΗΣΟ
Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης παρενέβη άμεσα μέσω του twitter γράφοντας πως «οι Μητροπολίτες φορούν ράσα και όχι τηβένους και σε κάθε περίπτωση η εποχή των αφορισμών έχει τελειώσει», ενώ παράλληλα ο Γιώργος Καμίνης με εκτενή του δήλωση στήριξε τον συνυποψηφιό του λέγοντας πως « το δικαίωμα και η ελευθερία στην έκφραση με κάνουν να βρίσκομαι στην πολιτική και ως εκ τούτου η στήριξή μου στον Γιάννη Ραγκούση είναι δεδομένη».
Για μία ακόμα εξωθεσμική παρέμβαση της Εκκλησίας προς τον πολιτικό κόσμο σε κορυφαία ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάνει λόγο η ΔΗΜΑΡ και καλεί την κυβέρνηση να μην υποχωρήσει και να επιτρέψει να μετατραπεί η χώρα σε…Τεχεράνη.
Το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου, από την πλευρά του, επισημαίνει πως «προκαλούν εύλογα ερωτηματικά οι προσπάθειες της εκκλησιαστικής ηγεσίας να παρέμβει κατά τρόπο που θέτει σε αμφισβήτηση θέματα ελευθερίας του λόγου όσο και της διακυβέρνησης» και καλεί την Ιερά Σύνοδο να αναθεωρήσει τη στάση της έναντι της δίωξης του Γιάννη Ραγκούση.
Οι πληροφορίες θέλουν και την Φώφη Γεννηματά να τοποθετείται επί του θέματος κατά την ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής.
Οι εξελίξεις αυτές που προκλήθηκαν από την παρέμβαση της Εκκλησίας και την απειλή μήνυσης κατά του κ. Ραγκούση ενίσχυσαν το πολιτικό μέτωπο που είχε διαμορφωθεί από την επί της αρχής στήριξη των κομμάτων της κεντροαριστεράς στο νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου. Εκ των πραγμάτων, η προσπάθεια της Ν.Δ να αποφύγει να λάβει θέση και να «σκηνοθετήσει» ακόμα και την αποχή της από την ψηφοφορία την φέρνει τώρα σε ακόμα πιο δυσχερή θέση παρά το μεταρρυθμιστικό και φιλελεύθερο προφίλ που καλλιεργεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.