Διχασμένοι εμφανίζονται οι Γερμανοί όσον αφορά το ερώτημα τι θα πρέπει να γίνει σε περίπτωση που ναυαγήσουν εντέλει οι διερευνητικές επαφές για το σχηματισμό τετρακομματικής κυβέρνησης.
Για την περίπτωση που δεν ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των τεσσάρων δυνητικών εταίρων σχεδόν το ήμισυ των Γερμανών πολιτών προσβλέπουν στο σχηματισμό κυβέρνησης από τα δυο μεγάλα κόμματα, της χριστιανικής ένωσης (CDU/CSU) υπό την Α. Μέρκελ και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) του Μ. Σουλτς. Αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Emnid που δημοσιεύει σήμερα η κυριακάτικη Bild am Sonntag.
Παρότι οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν αποκλείσει επανειλημμένως το ενδεχόμενο να συγκυβερνήσουν εκ νέου με την Α. Μέρκελ σε περίπτωση που αποτύχει το πείραμα της “Τζαμάικα”, μια οριακή πλειοψηφία, και συγκεκριμένα το 49%, επιθυμούν ακριβώς αυτό. Κατά της συνέχισης του λεγόμενου “μεγάλου συνασπισμού” τάσσεται την ίδια ώρα το 47%.
Από τις 12 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας οι διαπραγματευτικές ομάδες των Χριστιανοδημοκρατών, των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών, των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων καταβάλουν την πιθανώς τελευταία προσπάθεια προκειμένου να καταλήξουν σε μια καταρχήν συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.
Παρά τους συμβιβασμούς που έχουν επιτευχθεί σε τομείς όπως το αγροτικό, θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης ή ακόμη και στο πεδίο της οικονομίας, σε πολλά άλλα ζητήματα εξακολουθούν να επικρατούν διαφωνίες.
Μείζονος σημασίας είναι όμως τα ζητήματα που αφορούν το κλίμα και προπαντός το προσφυγικό. Παρατηρητές εκτιμούν πως ένα «ξεμπλοκάρισμα» σε αυτούς τους δύο τομείς θα διευκόλυνε τη συνεννόηση σε άλλα σημεία όπου η στασιμότητα οφείλεται σε λόγους διαπραγματευτικής τακτικής. Αυτά τα σημεία ήσσονος σημασίας είναι για παράδειγμα το δημοσιονομικό, η εσωτερική πολιτική ή ακόμη και ευρωπαϊκά ζητήματα.
Η επιτυχία των διαβουλεύσεων θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τους χειρισμούς της Α. Μέρκελ να πετύχει συμβιβασμούς
Στο προσφυγικό οι διαφορές αφορούν κυρίως τους Πράσινους και τους βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές αλλά και τους Φιλελεύθερους οι οποίοι φαίνεται να επιμένουν ακόμη περισσότερο από τους Βαυαρούς στην παράταση των περιορισμών που ισχύουν για την επανένωση οικογενειών σε περιπτώσεις προσφύγων πολέμου (αφορά κυρίως Σύρους και Ιρακινούς).
Η σκληρή στάση των Φιλελευθέρων φαίνεται να εμπόδισε τους βαυαρούς διαπραγματευτές να επιδείξουν κάποια κινητικότητα σε αυτό το θέμα. Πληροφορίες λένε ότι η Άγκελα Μέρκελ επιδιώκει να ξεπεράσει το αδιέξοδο προχωρώντας σε παραχωρήσεις έναντι του FDP στο πεδίο της εκπαιδευτικής πολιτικής η οποία ήταν ένα από τα κεντρικά θέματα του προεκλογικού του αγώνα. Πάντως εκπρόσωποι των Πρασίνων έχουν δηλώσει ότι στο θέμα της επανένωσης δεν σκοπεύουν να κάνουν παραχωρήσεις.
Ανεβαίνει το AfD
Το ίδιο διχασμένοι εμφανίζονται οι πολίτες και στο ερώτημα εάν και με δεδομένες τις διαφορές μεταξύ των τεσσάρων δυνητικών εταίρων θα πρέπει να επαναληφθούν οι εκλογές. Ενώ το 47% προκρίνουν το σενάριο άμεσης προσφυγής στις κάλπες, το 50% εκφράζονται κατά της προκήρυξης νέων εκλογών.
Πάντως, μεγάλος κερδισμένος ενδεχόμενων νέων εκλογών θα ήταν αναμφίβολα το εθνολαϊκιστικό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το ξενοφοβικό κόμμα συνεχίζει να λαμβάνει 13% στην πρόθεση ψήφου. Από μια μονάδα φέρονται να κερδίζουν την ίδια ώρα CDU/CSU και Πράσινοι με 31% και 11% αντίστοιχα. Μια μονάδα, αντίθετα, χάνει το SPD που υποχωρεί στο 21% ενώ απώλειες σημειώνουν και οι Φιλελεύθεροι αλλά και η Αριστερά με 10% και 9% αντίστοιχα.
Νέο ΝΕΙΝ Σουλτς στο μεγάλο συνασπισμό
Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς επαναλαμβάνει σήμερα την άρνηση του κόμματός του να συγκυβερνήσει εκ νέου με τη χριστιανική ένωση της Α. Μέρκελ σε περίπτωση που ναυαγήσουν οι συνομιλίες της “Τζαμάικα”.
Σε δηλώσεις του στη Bild am Sonntag ο Σοσιαλδημοκράτης εκτιμά πάντως ότι τα τέσσερα κόμματα θα συμφωνήσουν στο σχηματισμό κυβέρνησης και σε έναν “ελάχιστο κοινό παρονομαστή”. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως τονίζει, δεν θα υπάρξει ένας μεγάλος συνασπισμός, αλλά νέες εκλογές και την ευθύνη γι΄ αυτό θα τη φέρει η Άγκελα Μέρκελ.