Αντιμέτωπη με μία σοβαρή πολιτική κρίση είναι η Γερμανία, καθώς η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε σήμερα ότι οι προσπάθειές της για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ τριών κομμάτων απέτυχαν, με το ενδεχόμενο των επαναληπτικών εκλογών να είναι πλέον πιθανό.
Την Κυριακή το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) αποσύρθηκε απρόσμενα από τις διαπραγματεύσεις με τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ και τους Πράσινους, επικαλούμενο αγεφύρωτες διαφορές.
Χθες «δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος, αντιθέτως είχαμε οπισθοδρομήσεις, διότι αμφισβητήθηκαν συγκεκριμένοι συμβιβασμοί», είπε ο επικεφαλής του FDP Κρίστιαν Λίντνερ στους δημοσιογράφους. «Είναι καλύτερα να μην κυβερνήσουμε από το να κυβερνήσουμε με λάθος τρόπο. Αντίο!».
Ο Λίντνερ υποστήριξε ότι πέρα από τα μείζονα ζητήματα στα οποία υπήρχαν διαφωνίες (προσφυγικό, φορολογία, δημόσιες δαπάνες, κλιματική αλλαγή), τα κόμματα δεν μπόρεσαν να οικοδομήσουν επαρκή αμοιβαία εμπιστοσύνη, κάτι που θεωρούσε προϋπόθεση ώστε η επόμενη κυβέρνηση να παραμείνει σταθερή καθ’ όλη την τετραετή κοινοβουλευτική περίοδο.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, η εμφανώς ταλαιπωρημένη Μέρκελ δήλωσε ότι θα παραμείνει μεταβατική καγκελάριος και θα συζητήσει με τον Γερμανό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ για το τι μέλλει γενέσθαι, σχολιάζοντας ότι μία συμφωνία θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί.
“Είναι μία μέρα βαθιάς περισυλλογής για το πώς θα συνεχίσουμε στη Γερμανία, Ως καγκελάριος, θα κάνω τα πάντα για να διασφαλίσω ότι αυτή η χώρα διοικείται σωστά στις επόμενες δύσκολες εβδομάδες”, τόνισε η Μέρκελ.
Μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων, η Γερμανία βρίσκεται αντιμέτωπη με δύο άνευ προηγουμένου στη μεταπολεμική εποχή ενδεχόμενα: είτε τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας με επικεφαλής τη Μέρκελ, είτε την προκήρυξη νέων εκλογών αν δεν καταστεί εφικτός ο σχηματισμός κυβέρνησης.
Μετά την αποτυχία των διερευνητικών συζητήσεων για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία, τρία σενάρια είναι πιθανά, σύμφωνα με τη Frankfurter Allgemeine Zeitung:
Πρώτο σενάριο: To Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) αποφασίζει να συμμετάσχει τελικά στις διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση νέου μεγάλου συνασπισμού με την Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU/CSU). Eν τούτοις, ο Ραλφ Στέγκνερ, ο αντιπρόεδρος του κόμματος, επανέλαβε τη νύχτα «ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στην θέση του SPD. Δεν έχουμε την εντολή από τους ψηφοφόρους για ένα νέο μεγάλο συνασπισμό». Εξάλλου, δεν βλέπει ότι η κ. Μέρκελ έχει πολιτικό μέλλον: «Έχει αποτύχει οριστικά» όπως υποστήριξε. Ούτε όμως με άλλο ή άλλη καγκελάριο προτίθεται το κόμμα του να συμμετάσχει σε νέο συνασπισμό.
Δεύτερο πιθανό σενάριο είναι η κυβέρνηση μειοψηφίας υπό την κ. Μέρκελ, λ.χ. με τους Φιλελεύθερους ή τους Πράσινους. Η κ. Μέρκελ θα χρειαζόταν στην περίπτωση αυτή συχνά στις ψηφοφορίες της Βουλής / Bundestag δεκάδες ψήφους άλλων κομμάτων (σ.σ. 29-42 αντίστοιχα).
To τρίτο σενάριο είναι η προκήρυξη νέων εκλογών: To γερμανικό Σύνταγμα, ο Θεμελιώδης Νόμος, προβλέπει μια σύνθετη διαδικασία, προκειμένου να προκηρυχτούν νέες εκλογές, δεδομένου ότι απαιτείται να προηγηθεί η ψηφοφορία για εκλογή καγκελαρίου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει προηγουμένως να προτείνει κάποιον ή κάποιαν για καγκελάριο. Εάν είναι η κ. Μέρκελ θα εκλεγόταν με σχετική πλειοψηφία και όχι με τη συνήθη, τη λεγόμενη -μεγάλη- «πλειοψηφία καγκελαρίου» και θα ηγηθεί μια κυβέρνησης μειοψηφίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όμως έχει επίσης τη δυνατότητα να διαλύσει τη Βουλή και να προκηρύξει νέες εκλογές, εντός 60 ημερών.
Σήμερα, η κ. Μέρκελ αναμένεται να ενημερώσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, αφού στις 12 το μεσημέρι θα έχει συνομιλήσει με το προεδρείο του κόμματός της για το τι μέλλει γενέσθαι.