Σχέδιο πολλαπλών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της ανεργίας προβλέπεται στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού για το 2018.
Προβλέπει:
- Προγράμματα για ανέργους.
- Συμβουλευτική Υποστήριξη, Κατάρτιση, Πιστοποίηση και Προώθηση στην Απασχόληση Άνεργων Υψηλών Προσόντων Ηλικίας 25 – 29 ετών στον κλάδο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.
- Ολοκληρωμένη Παρέμβαση Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού και Καταπολέμησης της ανεργίας στο Κλάδο της Εφοδιαστικής Αλυσίδας και του Εξαγωγικού Εμπορίου. (Συμβουλευτική Υποστήριξη, Κατάρτιση, Πιστοποίηση και Προώθηση στην Απασχόληση).
- Πρόγραμμα εκπαίδευσης και απόκτησης εργασιακής εμπειρίας άνεργων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις στον τομέα του Τουρισμού στο αντικείμενο του Digital Marketing.
- Ολοκληρωμένη Παρέμβαση Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού και Καταπολέμησης της Ανεργίας στο Κλάδο των Υποδομών και Μεταφορών. (Συμβουλευτική Υποστήριξη, Κατάρτιση, Πιστοποίηση και Προώθηση στην Απασχόληση).
- Συνέχιση των προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας σε ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού και Δημόσιο.
- Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη / 3000 νέοι – υψηλών προσόντων (χρηματοδότηση από τον Ιδιωτικό Τομέα).
- Ίδρυση 100 Κέντρων Στήριξης για τους φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυα Οικονομίας
- Σύσταση Ταμείου για την ενίσχυση της ΚΑΛΟ με διαθέσιμο αρχικό κεφάλαιο 28 εκατ. ευρώ
- Προγράμματα επιχορηγήσεων για υπάρχουσες επιχειρήσεις και startups.
- Σύστημα αμοιβαίων υποχρεώσεων μεταξύ των ανέργων εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ και του ΟΑΕΔ.
- Σύσταση Περιφερειακών Συμβουλίων Ανάπτυξης του Ανθρώπινου Δυναμικού και Σύνδεσης με την Απασχόληση.
- Απασχόληση ανέργων ως ποσοστό του συνολικού αριθμού εργαζομένων στην εκτέλεση δημοσίων έργων.
- Αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου πιστοποίησης παρόχων συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης.
- Επέκταση ειδικού εποχικού επιδόματος στους εργαζομένων στο χώρο του χορού και των τεχνικών απασχολουμένων σε ζωντανές οπτικοακουστικές εκδηλώσεις.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ίδια έκθεση, το ισοζύγιο του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) προβλέπεται να παρουσιάσει πλεόνασμα ύψους 586 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 43 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις εκτιμήσεις του 2017.
Το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται κυρίως:
* Στην αύξηση των προβλεπόμενων εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές κατά 68 εκατ. ευρώ. Οι μεταβιβάσεις προβλέπονται στα 505 εκατ. ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό και στα 130 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ, στα ίδια επίπεδα δηλαδή με το 2017.
* Στην αυξημένη δαπάνη για τα προγράμματα απασχόλησης, κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2017, η οποία προβλέπεται να διαμορφωθεί σε 450 εκατ. ευρώ, με σκοπό την εφαρμογή των σχεδιαζόμενων ενεργητικών πολιτικών για την τόνωση της απασχόλησης μέσω των διαφόρων προγραμμάτων ενίσχυσης, κατάρτισης και επανένταξης στην αγορά εργασίας, καθώς και των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας. Παράλληλα, η δαπάνη για τα επιδόματα ανεργίας αναμένεται να παραμείνει στο ύψος των 986 εκατ. ευρώ, ουσιαστικά αμετάβλητη σε σχέση με το 2017.
Ειδικότερα, για το 2018 περιλαμβάνονται και δράσεις όπως:
-
Πρόγραμμα επιχορήγησης εργοδοτικών εισφορών για τη μετατροπή εργαζόμενων «με μπλοκάκι» σε μισθωτούς:
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών με σκοπό τη μετατροπή της ψευδώς δηλωμένης αυτοαπασχόλησης εκ μέρους του εργοδότη σε μισθωτή εργασία. Με το εν λόγω πρόγραμμα ενισχύεται το θεσμικό πλαίσιο προστασίας της μισθωτής εργασίας αναφορικά με τις προβλέψεις της εργατικής νομοθεσίας (ωράρια, μισθοί, επιδόματα, δώρα εορτών, άδειες κ.λπ.).
-
Πρόγραμμα για «εγκλωβισμένους» εργαζόμενους:
Το πρόγραμμα αφορά περιπτώσεις εργαζομένων που είναι απλήρωτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα ή βρίσκονται σε καθεστώς επίσχεσης εργασίας ή απασχολούνται σε κλάδους με φθίνουσα πορεία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει οικονομική ενίσχυση αλλά και κατάρτιση των εργαζόμενων αυτών με νέες γνώσεις και ικανότητες, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν σε διαφορετικές θέσεις εργασίας και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την απειλή της ανεργίας. Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ και αναμένεται να δώσει διέξοδο σε 50.000 εγκλωβισμένους εργαζόμενους.
-
Πρόγραμμα επιχορήγησης της «πρώτης πρόσληψης μισθωτού εργαζόμενου από επιχειρήσεις νέων, ηλικίας έως 35 ετών»:
Το πρόγραμμα ενισχύει τους νέους επιχειρηματίες έως 35 ετών, ανεξαρτήτως της νομικής μορφής της επιχείρησης, για την πρώτη πρόσληψη εργαζομένου σε θέσεις μισθωτής εργασίας πλήρους απασχόλησης μέσω της επιχορήγησης για 12 μήνες του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του νεοπροσλαμβανομένου για πλήρη απασχόληση. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα συμβάλει τόσο στην ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας όσο και στην προώθηση της μισθωτής εργασίας με θετική επίπτωση στην απασχόληση, ενώ σε πρώτη φάση αναμένεται να προκηρυχθούν 20.000 νέες θέσεις μισθωτής απασχόλησης.
Παράλληλα περιγράφεται ένα πλήρες σχέδιο αναδιάταξης του κοινωνικού κράτους.
Συγκεκριμένα:
1. Το 2018 θα ιδρυθούν 380 νέοι δημοτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί, που θα εξυπηρετούν επιπλέον 10.000 παιδιά, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού για το επόμενο έτος.
2. Το πιλοτικό πρόγραμμα των ζεστών σχολικών γευμάτων, θεσμοθετείται για τα δημοτικά σχολεία σε όλη την επικράτεια το 2018 με 130.000 ημερήσια γεύματα για παιδιά δημοτικού.
3. Η αύξηση του διατιθέμενου προϋπολογισμού για τα οικογενειακά επιδόματα το 2018, στοχεύει στην αύξηση των κονδυλίων για το πρώτο και το δεύτερο παιδί.
4. Δημιουργούνται 240 Κέντρα Κοινότητας σε Δήμους όλης της χώρας, 13 παρατηρητήρια στις Περιφέρειες για τις εφαρμοζόμενες κοινωνικές πολιτικές, ένας κεντρικός πυρήνας εποπτείας και ελέγχου συγκροτούν έναν ισχυρό μηχανισμό διάγνωσης, αντιμετώπισης, επίλυσης και συνεχούς παρακολούθησης των κοινωνικών αναγκών.
5. Η μετατροπή του ΟΓΑ σε ενιαίο οργανισμό απονομής επιδομάτων (Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΟΠΕΚΑ), θα απαλλάξει τον πολίτη από μια σειρά μακρόχρονων διαδικασιών και θα επιτρέψει τον οικονομικό προγραμματισμό των νοικοκυριών.
6. Η καταγραφή σε Εθνικό Μητρώο όλων ΝΠΙΔ που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας, όχι μόνο θα επιτρέψει τον έλεγχο ευαίσθητων δραστηριοτήτων αλλά, κυρίως, θα ευνοήσει τη συνεργασία και την αλληλοσυμπλήρωση δράσεων για κάλυψη πολλαπλών αναγκών σε τοπικό επίπεδο.
7. Μαζί με το δίκτυο των Κέντρων Κοινότητας, συνοικοδομούνται δίκτυα για την ολοκληρωμένη φροντίδα προς τους ηλικιωμένους τρίτης και τέταρτης ηλικίας (διασύνδεση ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ και του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι), καθώς και για την άμεση, κατ’ οίκον, αντιμετώπιση αναδυόμενων προβλημάτων.
ΠΗΓΗ: neaselida.gr