Οι συγκεντρωμένοι εντός του Ειρηνοδικείου Αθηνών ήταν οι μόνοι που προκάλεσαν ασφυξία στο χώρο, αδειάζοντας έναν πυροσβεστήρα στους αστυνομικούς, αλλά και τον πρώην δήμαρχο Καισαριανής Θανάση Μπαρτζώκα, είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, παραθέτοντας τα όσα του είπε ο ομόλογός του Προστασίας του Πολίτη για το περιστατικό.
Ο κ. Κοντονής τόνισε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, οι μόνοι οι οποίοι χρησιμοποίησαν χημικά μέσα στους χώρους του Ειρηνοδικείου ήταν οι συγκεντρωμένοι, που έστρεψαν προς τις δυνάμεις των αστυνομικών πυροσβεστήρα σκόνης.
Στο σημείο και πολύ κοντά στους αστυνομικούς βρισκόταν και ο πρώην δήμαρχος Καισαριανής Θανάσης Μπαρτζώκας, ο οποίος «δέχτηκε» και αυτός μεγάλο μέρος του περιεχομένου του πυροσβεστήρα, κατά τον υπουργό Δικαιοσύνης. «Σχεδόν πάνω στον πρώην δήμαρχο, που ήταν μαζί και μπροστά, είχαν αδειάσει την πυροσβεστική αντλία … τον επηρέασαν γιατί και αυτά είναι χημικά».
Χρήση χημικών από την ΕΛΑΣ έγινε εκτός του κτιρίου και μόνον, όπως υπογράμμισε.
Ο κ. Κοντονής καυτηρίασε επίσης την δήλωση του κ. Μπαρτζώκα ότι η επεισοδιακή κινητοποίηση στο Ειρηνοδικείο «ήταν μία συμβολική πράξη όχι για τους συγκεκριμένους πλειστηριασμούς, αλλά γι’ αυτό που έρχεται». «Πού τα ξέρει» αυτά που θα συμβούν στο μέλλον, αναρωτήθηκε ο υπουργός.
Όσον αφορά το αντικείμενο του συγκεκριμένου πλειστηριασμού, ο κ. Κοντονής τόνισε ότι «εκεί που ήταν» η συγκεκριμένη διαμαρτυρία, δεν ήταν σε εξέλιξη η διαδικασία για την βίλα που είδε το φως της δημοσιότητας. Η βίλα ήταν σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό.
Εκεί πάλι έγινε διαδήλωση με επικεφαλής τον κ. Λαφαζάνη και λίγους πολίτες, «όχι πάνω από δέκα», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Γιατί δεν ήθελαν να γίνει ο πλειστηριασμός για την συγκεκριμένη βίλα, με πισίνα, αξίας δανείου 1.450.000 ελβετικών φράγκων;», ενός κυρίου που εμπλέκεται στο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου;
Το μόνο που υπάρχει πίσω από το κίνημα κατά των πλειστηριασμών, είναι δόλος για να θιγεί η εικόνα της κυβέρνησης, τόνισε ο κ. Κοντονής.
Αναφέρθηκε επίσης στους κανονικούς, δημόσιους πλειστηριασμούς. «Τι ακίνητα τέθηκαν σε πλειστηριασμό; Ήταν καμία πρώτη, λαϊκή κατοικία; Αυτοί που ήταν εκεί, ήξεραν για ποια ακίνητα γίνεται η διαδικασία;», αναρωτήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης. «Δεν ήταν αυτό … θα πρέπει να συντάξουν τη σκέψη τους, όσον αφορά την πρακτική τους», είπε χαρακτηριστικά.
Για τους πρόσφατους πλειστηριασμούς στη Θεσσαλονίκη, που αφορούσαν οικόπεδο 186 τ.μ. και τιμή εκκίνησης 75.000 ευρώ, διαμέρισμα με τιμή εκκίνησης 96.000 ευρώ και μία ακόμη για οφειλή 57.000 ευρώ, ο κ. Κοντονής αναφέρθηκε αναλυτικά στις διαφορετικές υποθέσεις που μπορεί να αφορούν και δεν σχετίζονται με την απειλή απώλειας πρώτης κατοικίας από οφειλές σε τράπεζα.
«Προσέξτε τι λαθροχειρία κάνουν: δεν λένε αυτούς τους πλειστηριασμούς ποιος τους επισπεύδει, η τράπεζα ή ιδιώτης που έχει απαίτηση έναντι άλλου ιδιώτη; » είπε ο υπουργός, όπως «ένας έμπορος έναντι άλλου εμπόρου, που για να φτάσει στον πλειστηριασμό έχει περάσει τουλάχιστον οκτώ χρόνια δικαστήρια, έχει τελεσίδικη απόφαση και θέλει επιτέλους να πάρει τα λεφτά του».
«Ένας εργαζόμενος που του χρωστάει ο εργοδότης χρήματα και έχει δικαιωθεί από τα δικαστήρια, θα φτάσει στην αναγκαστική εκτέλεση και τον πλειστηριασμό;», συνέχισε, ή «μία μητέρα που ο (σ.τ.σ. πρώην) σύζυγός της δεν της καταβάλλει διατροφή, έχει δικαίωμα αφού δικαιωθεί από δικαστήριο να κινηθεί με αναγκαστική εκτέλεση, ή θα πάνε πάλι αυτοί οι κύριοι να πούνε όχι;».
Ανέφερε ως παράδειγμα «ακίνητο στο Μοσχάτο, 30.000 που έβγαινε σε πλειστηριασμό, ήταν για ιδιωτικά χρέη, δεν είχε να κάνει με τράπεζα. Επομένως, λένε ψέματα», όπως εκτίμησε.
«Εάν λένε ψέματα δολίως, το καταλαβαίνουμε, δεν μπορούν πολιτικά αλλιώς να κινηθούν, κάτι πρέπει να κάνουμε … εάν υπάρχουν πολίτες που νομίζουν ότι υπάρχει πλειστηριασμός για πρώτη κατοικία φτωχών ανθρώπων, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί και ούτε πρόκειται να συμβεί», τόνισε ο υπουργός.
Πηγή: stokokkino.gr