“Η κυβέρνηση έχει προνοήσει προκειμένου να προστατεύονται οι ασθενέστεροι, καθώς και το εύλογο επίπεδο διαβίωσης κάθε πολίτη. Ταυτοχρόνως, εντοπίζονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα, αλλά αποφεύγουν να πληρώσουν με δόλια μέσα.
Αυτό αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του, «με αφορμή παραπλανητικές αναφορές που εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες στα ΜΜΕ και επιδιώκουν να δημιουργήσουν κλίμα αβεβαιότητας για το θεσμικό πλαίσιο που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση, προκειμένου να προστατέψει τους ασθενέστερους και τις κύριες κατοικίες των νοικοκυριών».
Συγκεκριμένα, υπενθυμίζεται από το υπουργείο ότι:
1. Η κυβέρνηση έχει θεσπίσει ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο, ώστε όλοι οι πολίτες και επιχειρήσεις να μπορούν να ρυθμίσουν το σύνολο των χρεών τους προς τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και λοιπούς ιδιώτες. Το πλαίσιο αυτό περιλαμβάνει δικλείδες ασφαλείας, που προστατεύουν από αναγκαστικά μέτρα, όπως κατασχέσεις λογαριασμών, διαταγές πληρωμής και πλειστηριασμούς. Ειδικά η πρώτη κατοικία προστατεύεται από πλειστηριασμούς.
2. Η κυβέρνηση έχει προνοήσει ώστε να προστατεύονται οι ασθενέστεροι, καθώς και το εύλογο επίπεδο διαβίωσης κάθε πολίτη. Παράλληλα, εντοπίζονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, που έχουν τη δυνατότητα, αλλά αποφεύγουν να πληρώσουν με δόλια μέσα.
3. Η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους παρουσιάζει αναλυτικά το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και τις προστατευτικές ρυθμίσεις για τους πολίτες.
4. Με απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, δημιουργείται πανελλαδικό δίκτυο υποστήριξης και ενημέρωσης των δανειοληπτών. Ήδη λειτουργούν 17 κόμβοι σε όλη τη χώρα, όπου κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο μπορεί να ενημερώνεται δωρεάν σχετικά με το ισχύον πλαίσιο και τις δυνατότητες που του προσφέρει, καθώς και να λύνει τις όποιες απορίες έχει για προβλήματα οφειλών που προσωπικά αντιμετωπίζει.
Ενδεικτικά προσφέρεται ενημέρωση για:
– Πλειστηριασμούς, ηλεκτρονικούς ή σε Ειρηνοδικεία, τόσο τραπεζών όσο και Δημοσίου.
– Κατασχέσεις λογαριασμών και διαταγές πληρωμής.
– Πώληση ή μεταβίβαση δανείων σε fund
– Το νομοθετικό πλαίσιο Σταθάκη-Κατσέλη, που προστατεύει την πρώτη κατοικία και το εισόδημα νοικοκυριών και ελεύθερων επαγγελματιών.
– Τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων προς τράπεζες, δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και λοιπούς ιδιώτες, η προσφυγή στον οποίο προσφέρει προστασία από καταδιωκτικά μέσα.
Οι ενδιαφερόμενοι για ραντεβού σε οποιοδήποτε Γραφείο ή Κέντρο Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών, πρέπει να καλούν στο 213.212.57.30. Οι κόμβοι του πανελλαδικού δικτύου είναι:
1. Αθήνας: έδρα του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (Σολωμού 60 και Πατησίων).
2. Πειραιά: Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης ΟΑΕΔ (Μαυρομιχάλη και Μεσολογγίου 4).
3. Άγιος Ιωάννης Ρέντης (Θηβών 196-198, Ρέντη).
4. Θεσσαλονίκη: Δημαρχείο Θεσσαλονίκης (Βασιλέως Γεωργίου 1).
5. Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης: Δημαρχείο Παύλου Μελά (Καραολή & Δημητρίου 1, Κόκκινο Κτίριο, 3ος όροφος).
6. Κοζάνη: Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (Δημοκρατία 27, γραφείο 11).
7. Λάρισα: Αεροδρομίου 13.
8. Ιωάννινα: Κεντρικό Δημαρχείο (Παπανδρέου 5).
9. Άρτα: κτίριο ΟΑΕΔ (Μακρυγιάννη 1, 1ος όροφος, Άρτας).
10. Πάτρα: κτίριο ΟΕΚ (Αγ. Ανδρέου και Φιλοποίμενος, 3ος όροφος, Παλαιά Περιφερειακή Δ/νση Πελοποννήσου).
11. Καλαμάτα: κτίριο Δήμου Καλαμάτας (Αριστομένους 68).
12. Κόρινθος: ΚΠΑ Κορίνθου (Πατρών 107, 1ος όροφος).
13. Χαλκίδα: Περιφέρεια Χαλκίδας (Λεωφόρος Χαϊνά 93, ισόγειο).
14. Βόλος: κτίριο Δήμου Βόλου (Κρήτης 38).
15. Αλεξανδρούπολη: κτίριο ΟΑΕΔ ΕΠΑΣ (20 χλμ Αλεξανδρούπολης-Πελαγίας).
16. Ηράκλειο Κρήτης: κτίριο ΟΕΚ (Δημοκρατίας 13, 2ος όροφος).
17. Καρδίτσα: κτίριο Δήμου Καρδίτσας (Σαρανταπόρου 140, 2ος όροφος).