Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα για τους χειρισμούς του ειδικά στα εθνικά θέματα άσκησε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τοποθέτησή του ενώπιον των τομεαρχών του κόμματος.
Αναφερόμενος στην υπόΜητοσθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών καταλόγισε στην κυβέρνηση ανικανότητα: «Τέτοια θέματα στο παρελθόν λύνονταν σε μερικές ώρες, η κυβέρνηση είναι ανίκανη να χειριστεί τις σχέσεις μας με την Τουρκία», είπε και πρόσθεσε ότι «Είναι προφανές τι συμβαίνει ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο. Ο ένας κρατάει τον άλλον. Ο ένας είναι όμηρος του άλλου. Και οι δύο μαζί κρατάνε όμηρο την χώρα. Αποδεικνύονται λίγοι. Και όταν μιλάμε για εθνικά ζητήματα, το «λίγος» σημαίνει επικίνδυνος. Η αριστερά του κ. Τσίπρα δεν γνωρίζει τι ποιεί η δεξιά του Πάνου Καμμένου».
Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύτηκε ότι θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για την επιστροφή των αξιωματικών: «Σε ό,τι με αφορά, κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για την επιστροφή των δύο αξιωματικών μας στην πατρίδα μας. Αυτό θα πράξω και αύριο στις Βρυξέλλες στη σύνοδο κορυφής. Το ίδιο έπραξα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Κατάρ. Αυτό είναι το χρέος μου και αυτό θα κάνω».
«Η κυβέρνηση λειτουργεί με μοναδικό σκοπό την με κάθε τρόπο παραμονή στην εξουσία. Νυν υπέρ πάντων η καρέκλα… Επιστρατεύουν διορισμούς, ρουσφέτια, κατάργηση αξιολόγησης στο δημόσιο και την παιδεία, κομματική πελατεία και εξυπηρετήσεις συμφερόντων για να αποφύγουν την οριστική συντριβή, όλα επιστρατεύονται» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Όπως επισήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ για το ζήτημα των Σκοπίων η στάση της κυβέρνησης θυμίζει Βαβέλ, υπενθυμίζοντας ότι για την αξιωματική αντιπολίτευση η αλλαγή συντάγματος της ΠΓΔΜ είναι απαράβατος όρος.
Για την οικονομία ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως καθαρή έξοδος δεν υπάρχει, αλλά μια τυπική έξοδος από το πρόγραμμα, και πως τα περί καθαρής εξόδου είναι ένα βρώμικο ψέμα των κυβερνώντων για να «χρυσώσουν» το χάπι των μέτρων που έρχονται. Σημείωσε πως στο ταξίδι του στο Κατάρ διαπίστωσε πως η χώρα μας θα μπορούσε μέσα σε ελάχιστο χρόνο να αποτελεί την επενδυτική έκπληξη όλη της Ευρώπης άλλα η αστάθεια μεταξύ άλλων στο φορολογικό σύστημα, μας κράτα πίσω.